Danas lokalni izbori u Budvi: Šta će građani reći posle glasa u GS UN

Ovo su prvi izbori u Crnoj Gori posle 11. juna 2023. kada su održani vanredni parlamentarni i 2. aprila prošle godine kada je održan drugi krug predsedničkih na kojima je Jakov Milatović do nogu potukao do tada neprikosnovenog predsednika Mila Đukanovića koji je Crnom Gorom vladao punih 30 godina

U opštini Budva u Crnoj Gori danas se održavaju lokalni izbori a pravo glasa ima 19.034 građana koji će danas moći da glasaju na 28 biračkih mesta.

Na izborima se devet lista nadmeće za 33 odbornička mesta.

U izbornoj trci su liste "Budva naš grad – Nikola Jovanović", "Demokrate – Ojačaj, obnovi, oživi – Budva odlučuje! – Đorđe Zenović", "Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad", čiji je nosilac Mladen Mikijelj.

U koalicija "Za budućnost Budve" su Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Pokret za promene, Ujedinjena Crna Gora, Demos, Prava Crna Gora, Radnička partija i Slobodna Crna Gora.

Listu "Pokreta Evropa sad", predvodi Predrag Zenović, a nosilac liste Crnogorske evropske partije je Novak Adžić. Na čelu liste Demokratske partije socijalista je Nikola Milović.

Na glasačkom listiću si i liste "URA – dr Dritan Abazović – Drugačije!", "Čist izbor-Petar Odžić" koalicije Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije, kao i lista "Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene".

Ovo su prvi izbori u Crnoj Gori posle 11. juna 2023. kada su održani vanredni parlamentarni i 2. aprila prošle godine kada je održan drugi krug predsedničkih na kojima je Jakov Milatović do nogu potukao do tada neprikosnovenog predsednika Mila Đukanovića koji je Crnom Gorom vladao punih 30 godina.

Ovo su takođe i prvi izbori u Crnoj Gori posle odluke Vlade Crne Gore da u Generalnoj skupštini ujedinjenih nacija podrži rezoluciju o Srebrenici i pošto je Crna Gora pre tri dana bila među 84 države koje su na glasanju u Njujorku, uz žestoko protivljenje dela stanovništva koji se u ovoj državi izjašnjavaju kao Srbi, podržale taj čin. 

Aktuelni predsednik opštine Milo Božović u pritvoru je već duže od godinu dana zbog optužbi Specijalnog državnog tužilaštva za više krivičnih dela.

Odlukom predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, lokalni izbori u Budvi raspisani su krajem marta ove godine. Prethodno su odbornici SO Budva doneli odluku o skraćenju mandata skupštine ove opštine. Poslednjih osam godina na vlasti u Budvi bila je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, odnosno Za budućnost Crne Gore.