Srbija i Balkan

Završeni lokalni izbori u Budvi: Mandić i Jovanović proglasili pobedu

U 20 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Budvi na kojima je učestvovalo devet izbornih lista
Završeni lokalni izbori u Budvi: Mandić i Jovanović proglasili pobedu© TANJUG/ MEDIABIRO

Predsednik Nove srpske demokratije i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić rekao je na večerašnjoj konferenciji za medije da je koalicija "Za budućnost Budve" pobedila na izborima u tom gradu i da imaju najviše glasova. 

U štabu liste "Za budućnost Budve", Mandić je rekao da su građani na današnjim izborima održali čas demokratije. 

"Jedino nećemo pregovarati sa DPS-om oko vlasti", rekao je Mandić. 

I Nikola Jovanović proglasio pobedu u Budvi

Prvi na listi "Budva naš grad", Nikola Jovanović, izjavio je večeras da će njegova lista "upravljati Budvom naredne četiri godine sa pozicije predsednika Opštine".

Jovanović je izjavio da je njegova lista apsolutni pobednik izbora u toj opštini sa devet mandata na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova. 

Proglašavajući pobedu svoje liste Jovanović je dodao da je njegova lista "više nego dvostruko jača od Nove srpske demokratije". 

"Naš rezultat je nekoliko puta bolji od Pokreta Evropa sad. Budva ne želi da se pita Podgorica. Mi ćemo upravljati Budvom", rekao je Jovanović.

ZBB: "Za budućnost Budve" i "Budva naš grad" po devet mandata

Prema podacima štaba "Za budućnost Budve" (ZBB) na osnovu 100 posto prebrojanih glasova, ova koalicija osvojila je na današnjim lokalnim izborima u Budvi 25 odsto glasova, odnosno devet mandata. Lista "Budva naš grad" (BNG) osvojila je poverenje 24,3 posto birača, odnosno takođe devet mandata. 

DPS će prema ovim podacima u budućem parlamentu Budve imati sedam, Demokrate četiri, PES dva mandata, URA i lista Čist izbor po jedan mandat. 

Demokrate: ZBB-u i BNG-u po devet odbornika

Prema podacima Demokrata na osnovu 11.350, odnosno 100 posto prebrojanih glasova, koalicija "Za budućnost Budve" (ZBB) osvojila je 25,4 posto glasova, odnosno devet mandata. Na drugom mestu je lista "Budva naš grad" (BNG) Nikole Jovanovića sa 23,9 posto glasova, i takođe devet mandata. 

DPS je po ovim podacima osvojila 19,95 posto glasova i sedam mandata. Demokrate su na 10,7 posto i četiri mandata, PES sa 6,99  posto ima dva mandata, a URA i koalicija oko SDP imaju po jedan mandat. 

Inače, na prethodnim lokalnim izborima u Budvi, oktobra 2022. godine, lista "Milo Božović – Demokratski front" osvojila je 18 od 33 mandata, odnosno 5.690 glasova. Na drugom mestu bila je koalicija oko DPS sa 3.077 glasova, odnosno 9 mandata. Demokrate su osvojile 4 mandata, URA i SNP po jedan.

Na današnjim izborima izlaznost je prema prvim rezultatima bila oko 4 posto manja nego 2022. godine. Pre nepune dve godine, od 18.783 upisanih glasalo je 11.700 građana Budve.

Zatvorena biračka mesta na lokalnim izborima u Budvi

U 20 sati zatvorena su birališta na lokalnim izborima u Budvi na kojima je učestvovalo devet izbornih lista.

Prema navodima stranaka, izlaznost do 19 sati bila je oko 56 odsto.

Pravo glasa na izborima imalo je 19.034 građana, koji su glasali na 28 biračkih mesta, prenosi RTCG.

Na izborima su učestvovale liste "Budva naš grad – Nikola Jovanović", "Demokrate – Ojačaj, obnovi, oživi – Budva odlučuje! – Đorđe Zenović" i "Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad", čiji je nosilac Mladen Mikijelj.

Koaliciju "Za budućnost Budve" čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija, Pokret za promene, Ujedinjena Crna Gora, Demos, Prava Crna Gora, Radnička partija i Slobodna Crna Gora.

Na izborima u Budvi učestvuju i liste Pokreta Evropa sad, koju predvodi Predrag Zenović, Crnogorske evropske partije čiji je nosilac Novak Adžić i Demokratske partije socijalista koju predvodi Nikola Milović.

U izbornoj trci su i liste "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije!", "Čist izbor-Petar Odžić" koalicije Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije, kao i lista "Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promene".

Aktuelni predsednik opštine Milo Božović u pritvoru je već duže od godinu dana zbog optužbi Specijalnog državnog tužilaštva za više krivičnih dela.

Odlukom predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, lokalni izbori u Budvi raspisani su krajem marta ove godine.

Prethodno su odbornici SO Budva doneli odluku o skraćenju mandata skupštine ove opštine. Poslednjih osam godina na vlasti u Budvi bila je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta, odnosno Za budućnost Crne Gore.

image