Budva ne može bez DPS-a? Ili "neprincipijelne koalicije" ili novi izbori?

Niko od potencijalnih saveznika nema potrebnih 17 od 33 mandata što znači da će vlast u ovoj primorskoj opštini biti jako teško formirati

Vlast u Budvi biće komplikovano formirati jer niko od potencijalnih predizbornih saveznika nema potrebnih 17 od 33 mandata, što znači da će se možda praviti i "neprincipijelne" koalicije, pišu "Vijesti", dodajući da pojedini analitičari ne isključuju ni nove izbore.

Raspored snaga gotovo je isti kao i pre izlaska na birališta, a prema podacima Demokrata sa svih biračkih mesta, lista "Za budućnost Budve" prevođena Mladenom Mikijeljom osvojila je 2.837 glasova (25,4 odsto, devet mandata), "Budva naš grad" Nikole Jovanovića 2.667 (23,9 odsto, devet mandata), Demokratska partija socijalista (DPS) 2.226 (19,9 odsto, sedam mandata), Demokrate 1.194 (10,7 odsto, četiri mandata), Pokret Evropa sad (PES) 780 (6,9 odsto, dva mandata), Građanski pokret (GP) URA 549 glasova (4,9 odsto, jedan mandat) i Socijaldemokratska partija (SDP) 514 (4,6 odsto, jedan mandat).

Ispod cenzusa su ostali Crnogorska evropska partija (CEP), koja je osvojila 239 glasova, i lista Božidara Vujičića, koja je dobila podršku 149 birača. Izlaznost je iznosila blizu 60 odsto, što je više nego na parlamentarnim izborima prošle godine (51,78 odsto) ali manje nego na lokalnim izborima 2022. godine (62,26 odsto).

Na jučerašnjim izborima najgore je, prema oceni "Vijesti" prošao PES, a pocepani bivši Demokratski front (DF) neznatno je pao u odnosu na prethodne lokalne izbore, Demokrate su osvojile manje glasova nego kad su bile s Demosom pre dve godine ali su zadržale mandate, slično kao i GP URA.

"Ukoliko se dve liste (Mikijelja i Jovanovića) ne dogovore, nema vlasti bez DPS-a", ocenio je metodolog i politički analitičar Miloš Bešić u izbornoj noći na TV "Vijesti", dodajući da ne isključujući ni mogućnost novih izbora.

Kako kaže, i "da stavimo sve u istu korpu, i SDP, i PES, i GP URA",  i "dodamo jednu od dve liste" - mandata nema dovoljno.

Na opasku Davora Dokića s Jovanovićeve liste da oni mogu da naprave vlast s Demokratama, PES-om, SDP-om i GP URA, Bešić je odgovorio da će SDP pre napraviti dogovor s DPS-om.

"Ili ćemo imati vlast sa DPS-om ili nove izbore", poručio je.

Mikijeljevoj i Jovanovićevoj listi biće potrebno da na svoju stranu pridobiju najmanje osam odbornika da bi napravili vlast.

I dok je lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić u Budvi bio više nego jasan da jedino neće pregovarati s DPS-om, iz tabora Jovanovića poručili su da neće ni s tom strankom, ni s Mandićem.

Sukob između bivših članova NSD-a rezultirao je "otcepljenjem" Jovanovićeve grupe, koja podržava pritvorenog čelnika Budve Mila Božovića, pa su na ove izbore izašli u dve kolone.

Funkcioner NSD-a Marko Kovačević je odgovorio da ipak ne isključuje mogućnost razgovora s nosiocem liste "Budva naš grad" Jovanovićem o formiranju vlasti u Budvi.

"Bile su zaoštrene tenzije kad se desio rascep (u partiji). Ali, svaka destabilizacija uvela bi DPS u neku vrstu igre da razmišlja o vlasti. Stav naše koalicije je po tom pitanju jasan. Sve smo spremni da uradimo da se to ne desi. Sve ćemo uraditi da to toga ne dođe, a u tom smislu i razgovarati sa svim subjektima. Ko god drži DPS od vlasti, razgovaraćemo s njim", poručio je Kovačević u emisiji na TV "Vijesti".

Mikijeljev manevar je sužen, jer SDP je ostao jasan da sa njima ne želi da pregovara, čime ni sa četiri odbornika Demokrata, dva PES-a i jednim odbornikom GP URA nemaju potrebnih 17 odbornika.

S druge strane, Jovanoviću je otvoren prostor da razgovara s Demokratama, PES-om, GP URA i SDP-om i na taj način obezbedi 17 odbornika. Takođe, Jovanović bi mogao da obezbedi i manjinsku podršku DPS-a i njihovih sedam odbornika, te da s odbornikom SDP formira vlast i na taj način, bez Demokrata, GP URA i PES-a upravlja gradom.

Iz DPS-a su poručili da se buduća vlast u gradu ne može bez njih formirati.