Izbori završeni, ko će vladati Budvom: Pomirenje zavađenih, DPS ponovo na vlasti ili novi izbori?

Iz dve pobedničke liste, nastale cepanjem bivšeg Demokratskog fronta, sinoć stigle oprečne poruke o mogućnosti pregovora o formiranju vlasti, jedni bi sa drugima, drugi bi samo sa delom koalicije prvih

Pre nepunih godinu dana, Pokret Evropa sad, tada u žestokom naletu posle drugog kruga predsedničkih izbora i pobede Jakova Milatovića nad Milom Đukanovićem, na parlamentarnim izborima u Budvi imao je 2.300 glasova, skoro četvrtinu biračkog tela. Juče, na lokalnim izborima u ovom gradu, nepunih četiri dana posle glasa lidera Pokreta, premijera Milojka Spajića u Njujorku za rezoluciju o Srebrenici, PES je u Budvi završio sa – 780 glasova ili jedva sedam posto.

Na drugoj strani, Demokrate koji su poslednjih nedelja u jeku rasprave oko Srebrenice uglavnom ćutali, kao i DPS koji je otvoreno podržao rezoluciju ostali su, manje više na istom nivou, kao i 11. juna prošle godine, pa je zaključak da je glavni ceh glasanja u GS UN u Njujorku 23. maja platila Spajićeva ekipa iz PES-a. Naravno, uz glas u UN, PES su koštale i nepoznanice oko sudbine programa "Evropa sad 2", koji je prošle godine bio njihov glavni adut u pobedi na parlamentarnim izborima.

Drugi, ništa manje važan zaključak jučerašnjih izbora u Budvi jeste da pobednike čeka veoma težak posao formiranja vlasti. Dve pobedničke liste, nastale cepanjem jedinstvenog Demokratskog fronta koji je na lokalnim izborima 2022. osvojio apsolutnu većinu - 18 od 33 odbornika, "Za budućnost Budve", na čijem je čelu Mladen Mikejelj, i "Budva naš grad" (BNG) Nikole Jovanovića imaće u novom budvanskom parlamentu po devet odbornika, a po konačnim, stranačkim rezultatima, deli ih samo 170 glasova.

Sinoć su obe liste, i Andrija Mandić, u ime koalicije "Za budućnost Budve" i Nikola Jovanović u ime BNG proglasile pobedu. Jovanović je saopštio da je njegova lista apsolutni pobednik izbora, da je najmanje duplo jača od najbližih konkurenata i da će naredne četiri godine, sa pozicije predsednika opštine upravljati gradom.

Pobedu je proglasio i Andrija Mandić, lider "Nove srpske demokratije" koja je bila deo koalicije "Za budućnost Budve", dodajući da što se tiče nove opštinske vlasti neće razgovarati jedino sa – DPS-om.

Nešto drugačiji tonovi sinoć su, međutim, stigli iz tabora BNG. Davor Dokić, jedan od kandidata za odbornika sa liste "Budva naš grad", u emisiji TV "Vijesti" rekao je da ova lista može da napravi vlast da Demokratama, PES-om, SDP-om i GP Ura. Dodao je i da BNG ne želi razgovore sa koalicijom ZBB, već samo da "delom njenih konstituenata".

"Razgovaraćemo kad se naprave odbornički klubovi samo sa delom njih (koalicije Za budućnost Budve). Razgovaraćemo sa Milanom Kneževićem (DNP) i sa SNP-om (Socijalistička narodna partija), nećemo sa njima (Nova srpska demokratija Andrije Mandića)", rekao je Dokić u ovoj emisiji.

Iz koalicije BNG istovremeno su stigle i poruke da ni u kom slučaju o novoj lokalnoj vlasti neće razgovarati ni sa DPS-om.

Na poruke iz BNG da mogu razgovarati samo sa delom koalicije ZBB, ubrzo je reagovao Marko Kovačević, jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" rečima da su "one, možda, prebrzo izrečene". Kovačević je prethodno rekao da ne isključuje mogućnost razgovora sa nosiocem liste "Budva naš grad" Nikolom Jovanovićem o formiranju vlasti u Budvi. 

Ovde valja imati u vidu da je sukob između bivših članova "Nove srpske demokratije" u Budvi i rezultirao time što se Jovanovićeva grupa, koja inače podržava bivšeg gradonačelnika Budve Mila Božovića koji je u pritvoru već 13 meseci, otcepila, pa je bivši DF koji je nadmoćno pobedio 2022. ovog puta na izbore izašao u dve kolone.

"Bile su zaoštrene tenzije kad se desio rascep (u partiji). Ali, svaka destabilizacija uvela bi DPS u neku vrstu igre da razmišlja o vlasti. Stav naše koalicije je po tom pitanju jasan. Sve smo spremni da uradimo da se to ne desi", rekao je sinoć u emisiji "TV Vijesti" Marko Kovačević.

Sa treće strane, iz DPS, koji je juče osvojio sedam mandata, i sinoć i jutros stižu poruke da nove vlasti u Budvi nema bez njihove stranke.

"Jasno da bez DPS-a nema nove vlasti u Budvi i spremni smo na razgovore sa svim građanskim opcijama", napisao je na mreži Iks potpredsednik te partije Jevto Eraković, dodajući da pregovora jedino nema sa Demokratskim frontom i da je PES politikom povlađivanja DF-u doživeo debakl.

Iz GP URA Dritana Abazovića, koji je osvojio jedan mandat, kao glavna ocena izbora izneta je tvrdnja da se u Budvi vlast može formirati i bez ZBCG i bez DPS-a.

Sa jučerašnjim izbornim rezultatom u Budvi, kažu jutros naši sagovornici iz tog grada, može se dogoditi nekoliko scenarija. Jedan je dogovor pocepanih delova bivšeg DF-a, drugi je da se vlast formira na neki drugi način, mogućim povratkom DPS-a, treći je mogućnost novih lokalnih izbora. Naravno, vlast je, ako se gleda čista matematika, moguće formirati i bez ZBB i DPS-a. 

"Ukoliko se dve liste (ZBB i BNG) ne dogovore, nema vlasti bez DPS", rekao je sinoć u emisiji "TV Vijesti" politički analitičar Miloš Bešić, ne isključujući mogućnost novih izbora.

Uz sve već pomenute matematičke i političke varijante, nikako iz vida ne treba, kažu naši sagovornici iz Budve, ispusti ni faktor koji je se zove – Milo Božović. U intervjuu "Vijestima", tri-četiri dana pred izbore u Budvi, Andrija Mandić rekao je da se ne odriče uhapšenog predsednika opštine Budva kao i da se radi o politički montiranom procesu.

Na drugoj strani, lider BNG Nikola Jovanović sinoć je na pitanje novinara da prokomentariše tvrdnje političkih protivnika da je "Budva naš grad" zapravo "produžena ruka" Mila Božovića rekao da se se "nikad prijatelja nisu odricali". 

Uz dve pobedničke liste sa po devet mandata i DPS sa sedam, u trku ko će pre do većinskih 17 odborničkih mesta, Demokrate ulaze sa četiri mandata, PES sa dva, URA i SDP sa po jednim.