Srbija i Balkan

Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO: Logičan sled opasnih presedana

Posle ovakve odluke PS NATO-a, uopšte ne razumem zašto bismo mi nastavili da budemo tamo, dajemo legitimitet najagresivnijem vojnom savezu današnjice: NATO-u, kaže za RT Balkan politikolog Aleksandar Pavić
Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO:  Logičan sled opasnih presedana© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Skupština tzv. Kosova dobila je status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO - odluka koju je srpska delegacija koja je učestvovala na sednici nazvala opasnim presedanom.

Kako je napisala šefica srpske delegacije na prolećnom zasedanju PS NATO Nataša Jovanović, inače poslanica Srpske napredne stranke, takvom odlukom dodatno su pogoršani uslovi za život svakom Srbinu na KiM, a Aljbin Kurti nagrađen je za "dobro planirane, kontinuirane, sistematski i široko rasprostranjene etnički motivisane napade na srpsko civilno stanovništvo".

Iz ove izjave nakon glasanja, saznali smo i da našoj delegaciji nije omogućeno da govore na sednici ni pre ni posle glasanja, ali i da odluka nije usvojena konsenzusom - Mađarska je bila protiv, a među 14 suzdržanih bilo je i zemalja koje priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Prethodno je Stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a u Estoniji, odlučio da podigne status tzv. Kosova na nivo pridruženog člana skupštine, da bi dva dana kasnije, odnosno danas, glasanjem u Sofiji ta odluka bila i formalizovana.

Posle glasanja u Estoniji, šef delegacije Skupštine tzv. Kosova u tom telu Driton Hiseni izjavio je da je u pitanju najviši nivo prisustva u Parlamentarnoj skupštini do punopravnog članstva.

"Sa povećanjem nivoa zastupljenosti Kosova u Skupštini NATO-a, imaćemo proširenje delegacije, veće angažovanje u donošenju odluka, pravo da upućujemo amandmane i komentare za svaki proces i dokument koji se obrađuj u skupštini", istakao je Hiseni.

Tada se oglasio i predsednik naše parlamentarne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović koji je na društvenoj mreži Iks ovakvu odluku nazvao skandaloznom.

"U narednom periodu donećemo odluku o našem daljem učešću. Moj stav je da bi u takvoj situaciji trebalo da napustimo učešće u Parlamentarnoj skupštini NATO", naveo je Đukanović.

Davanje Prištini statusa pridruženog člana u PS NATO-a bilo je potpuno očekivano, kaže za RT Balkan politikolog i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Pavić.

"Od samog početka lažnoj državi Kosovo je namenjeno članstvo u NATO-u, tako da je sve ovo logičan sled. Međutim, mora da se kaže da im je to bilo teško da izvedu sve dok je sever Kosova i Metohije bio slobodan. Sada kad je pod okupacijom, kada je Kurti uspeo da okupira, između ostalog zbog naše pogrešne državne politike jer smo raspustili sopstvene institucije i civilnu zaštitu. Kada su, dakle, uzeli kontrolu nad celom teritorijom KiM postalo im je lakše da budu primljeni, odnosno da nastave taj put integracija u NATO", ističe Pavić.

On napominje i da bi Srbija trebalo da se povuče iz PS NATO-a.

"Ne znam uopšte ni šta tražimo u njoj. Nema nikakve koristi što učestvujemo u njenom radu. Dajemo legitimitet jednoj zločinačkoj organizaciji, najagresivnijem vojnom savezu današnjice: NATO-u. Mi smo tamo samo statisti i imamo nula uticaja. Pogotovu posle ove odluke, uopšte ne razumem zašto bismo mi nastavili da budemo tamo. To bi bio jedini gest koji bi bio adekvatan, da se bar povučemo odatle", napominje Pavić.

Komentarišući samo glasanje i to što nije bilo konsenzusa među zemljama članicama, bilo je i glasova protiv, ali i suzdržanih među članicama NATO-a, Pavić ističe da je jasno da moć Amerike slabi.

"To uključuje i njihovu moć ubeđivanja pa čak i unutar vojnog saveza gde su oni glavni. Ali opet piše se rezultat, a nažalost rezultat je taj – da su oni primljeni kao pridruženi član te parlamentarne skupštine. Možemo da konstatujemo da opada američki uticaj, ali opet je dovoljno jak da progura ovakve stvari", kaže naš sagovornik.

image