Srbija i Balkan

Nikad kraja: Tužioci u slučaju Hašima Tačija najavili još 104 svedoka

S druge strane, branioci optuženih tvrde da je to nemoguće, budući da su tužioci, od početka suđenja 3. aprila prošle godine do danas, ispitali samo 66 svedoka
Nikad kraja: Tužioci u slučaju Hašima Tačija najavili još 104 svedokaGetty © Pierre Crom / Stringer

Tužioci u Hagu najavili su danas još 104 svedoka do kraja dokaznog postupka protiv četvorice bivših vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojima se pred Specijalizovanim većima Kosova sudi po optužnici za ratne zločine na Kosmetu i u Albaniji, 1998-1999. godine.

Tokom rasprave o stanju u postupku, branioci optuženih tvrdili su, sa druge strane, da je to nemoguće, budući da su tužioci, od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, do danas, ispitali samo 66 svedoka.

Prema ranijoj odluci raspravnog veća, tužioci izvođenje dokaza moraju okončati do aprila 2025.

Za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u desetinama pritvora OVK širom Kosova i u Albaniji, optuženi su vodeći članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Rasprava o dužini postupka održana je na zahtev Tačijevog branioca Luke Mišetića koji je, pozivajući se na statističke podatke, tvrdio da bi, sadašnjim tempom, dokazni postupak tužilaštva mogao potrajati do aprila 2027.

Mišetić je, stoga, izrazio zabrinutost zbog ugrožavanja prava optuženih na suđenje u razumnom roku.

Ben Emerson, branilac drugooptuženog Veseljija, ukazao je da je obaveza tužilaštva da svoje dokaze predstavi na efikasan i brz način.

Emerson je ponovo pozvao veće da nametne ograničenje vremena za ispitivanje svedoka, uključujući i vreme koje na ispitivanje troše same sudije.

Po braniocima, sudije su za ispitivanje svedoka utrošile više vremena nego tri od četiri odbrane.

Tužilac Metju Holing rekao je da je, od poslednje rasprave o dužini postupka u februaru, tužilaštvo ispitalo 20 svedoka i načinilo napredak u sažimanju i ubrzavanju postupka.

Od iskaza 10 svedoka, tužioci su, u međuvremenu, odustali, a još 13 svedočenja biće u dokaze uvršteno u pisanom obliku, precizirao je Holing.

"Mi ne možemo garantovati da ćemo dokazni postupak završiti do aprila 2025, ali ne odustajemo od tog cilja", kazao je zastupnik optužbe.

Holing je naznačio da će tužioci o daljem sažimanju postupka obavestiti sud u oktobru.

Tačijev advokat uzvratio je da tužioci imaju "strukturalni problem" i da će, zbog toga, u oktobru biti kasno za dalje smanjivanje broja svedoka. Mišetić je upozorio da ne bi trebalo čekati do oktobra, zato što će tužioci tada verovatno od sudija zatražiti produženje roka za izvođenje dokaza.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

image