Srbija i Balkan

Konakovićeva ruka saradnje: Pozvao Vučića 11. jula u Njujork, "može da se ogrne zastavom, a i ne mora"

Ministar spoljnih poslova BiH pozvao je srpskog predsednika i u Potočare, napomenuvši da mu "garantuje bezbednost", dok ga je šef srpske diplomatije Marko Đurić podsetio da počinioci napada na tada srpskog premijera u Potočarima nikada nisu procesuirani
Konakovićeva ruka saradnje: Pozvao Vučića 11. jula u Njujork, "može da se ogrne zastavom, a i ne mora"© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujork, na Generalnu skupštinu UN 11. jula ove godine "na prvo obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici".

Konaković je za N1 rekao da Vučić "može da se ogrne srpskom zastavom, a i ne mora", te dodao da Vučića poziva i u Potočare, kao i da mu "garantuje bezbednost".

"Da tamo odemo, da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. Zajedno, ako hoće, ovde u Sarajevu na Kazane gore, gde su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću", rekao je Konaković, a prenosi "Kosovo onlajn".

Prema njegovim rečima, ta bi njihova zajednička pojavljivanja na mestima stradanja napravila preduslove da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo, kako je istakao. 

Konstatovao je i da je u pripremi za donošenje rezolucije "bilo vidno da sve vodi ka nekom teatru, predstavi", koja više ima za cilj da animira glasačku publiku na lokalnim izborima, nego da se bavi suštinom odnosa, kako je ocenio.

Smatra i da bi bilo dobro i hrabro da je "Srbija imala snage da bude kosponzor ove rezolucije".

"Potcenio nas je predsednik Srbije, nas koji smo pružili ruku saradnje. Ja sam među prvim destinacijama koje sam posetio došao u Beograd da najavim bolje odnose, očekivao sam hrabrost sa druge strane, i još uvek je ne vidimo, nismo je dobili", kaže Konaković.

Konaković koji nudi gostoprimstvo u Potočarima i želi da ide u Jasenovac u znak međusobnog uvažavanja, krajem aprila je izjavio da "ovakav Vučić i ovakva Srbija od nas ne zaslužuju ni trunku poštovanja" dodajući da će i dalje na sve načine, kako je napomenuo tada u izjavi za N1, i dalje tražiti nadoknadu ratne štete i obnovu revizije presude protiv Srbije. 

Kada je usvojena Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ponovo je izjavio: "Učinićemo sve da revizija tužbe dobije svoj pravni epilog". Eto odlične teme za razgovor u Jasenovcu, na primer.

Na poslednju izjavu Konakovića s pozivom u Potočare i Njujork 11. jula, reagovao je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, preneo je "Kosovo onlajn". On je naveo da se ministar BiH poigrava nacionalnim osećanjima građana Srbije, podsećajući ga da je Vučić već bio u Potočarima kako bi se poklonio žrtvama, ali da je tamo brutalno napadnut.

"Otišao je da oda poštu žrtvama i njihovim porodicama, a onda se dogodilo to da je brutalno bio napadnut, i to baš od onih koji se danas 'zalažu' za lažni mir i lažnu saradnju", napomenuo je Đurić.

Dodao je i da je Konaković očigledno zaboravio da niko od tih napadača ili podstrekača napada na Vučića do danas nije procesuiran ili kažnjen od strane nadležnih organa BiH.

"Srbija će se uvek, kao i do sada, pokloniti svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost ili etničku pripadnost, iako to najčešće nije obrnut slučaj u pojedinim nama susednim državama", istakao je Đurić, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.

image