Od doktorke do influensera: Ko su prvi ljudi na listama i kandidati za gradonačelnika u Novom Sadu?

Za razliku od Beograda, u Novom Sadu većina koalicija nije iznela svoje predloge za gradonačelnike

Predizborna trka se zahuktava. Na glasačkim listićima na izborima u nedelju 2. juna u Novom Sadu biće 14 izbornih lista, koje će pokušati da osvoje većinu i formiraju gradsku vlast.

Za većinu u Skupštini Novog Sada, koja ima 78 poslanika, potrebno je 40 odbornika, a gradonačelnik se ne bira direktno da izborima.

U Novom Sadu, za razliku od Beograda, većina koalicija nije iznela svoje predloge za gradonačelnike.

Mnogi navode da će borba biti neizvesna.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana rekao da očekuje da će patriotska lista, koju predvode Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, pobediti u 85 gradova i opština.

"Postoji veliki problem u tri-četiri mesta u Srbiji. Ja očekujem da mi pobedimo u 85, a da Mađari pobede u tri ili četiri grada. Velika je utakmica u tri ili četiri grada, biće vrlo neizvesno", rekao je Vučić gostujući pre nekoliko dana na TV Prva.

Neke od najstarijih stranaka, iskusni političari, nova lica i "mlade" stranke – pokušaće da osvoje na lokalnim izborima u nedelju što više glasova i tako uđu u Skupštinu Novog Sada.

Pojedine opozicione partije poput Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke Srbije i POKS-a bojkotovaće izbore u Beogradu, ali to nije slučaj sa Novim Sadom.

1. "Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra", koalicija oko SNS-a

Koaliciju "Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra" čine Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Zdrava Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista i Srpska stranka Zavetnici.

Prva na listi je Vesna Turkulov, bivša načelnica Infektivne klinike u Novom Sadu i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, gde je danas redovna profesorka.

Vesna Turkulov je za Novosadsku televiziju izjavila da je počastvovana pozivom da bude nosilac liste.

Drugi na listi je trenutni gradonačelnik Miloš Đurić. 

2. Savez vojvođanskih Mađara – Dr Balint Pastor

Listu Savez vojvođanskih Mađara predvodi Đula Kiš.

Kiš je bio potpredsednik Mesnog odbora SVM u Budisavi, volonter je u nekoliko kulturnih udruženja, a bavi se i profesurom u Poljoprivrednoj školi u Futogu.

Član SVM je od 2004. godine.

3. Ruska stranka

Prva na listi je predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Macak.

4. "Istina – Adaivera", vlaška nacionalna manjina

Nosilac liste i prva na listi je Ivana Vujasin, koja je u gradski parlament ušla na listi Zelene stranke koja je registrovana kao stranka slovačke nacionalne manjine, ali je nakon izbora pre četiri godine izbačena iz te partije. Ali, zadržala je mandat.

Nakon toga prešla je u stranku vlaške nacionalne manjine – Nijedan od ponuđenih odgovora, koja je promenila ime u Istina. U Gradskom parlamentu u ovom mandatu bila je deo vladajuće većine, ali se od pre nekoliko meseci predstavlja kao opozicija i kritikuje vlast.

5. Grupa građana "Sasvim druga priča"

Prvi na listi je elektro-instalater Svetozar Dunđerski, ali u ime ove organizacije najčešće istupa Srđan Davidović, peti na listi.

"Sasvim druga priča" nije predstavljala javno biografije svojih kandidata. 

Tokom kampanje za lokalne izbore 2020. godine držali su se gradskih tema, ali su sa 2,33 odsto glasova ostali ispod cenzusa.

6. Grupa građana "Gari"

Prvi na listi je student sociologije Miloš Jovović, a predsednik osnivačke skupštine ove organizacije je Stefan Todorović, master sociologije koji je četvrti na listi i koji je kao član udruženja "Zeleni sad" učestvovao u radu "Zelene stolice", tela pri Skupštini grada.

"Zeleni sad" osnovala je Sara Pavkov, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine.

7. "Novi Sad glavni grad Vojvodine – Pokret autonomija – Aleksandar Odžić"

Nosilac ove liste i kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Odžić, nekadašnji član Lige socijaldemokrata Vojvodine, osnivač i predsednik Novosadske partije, zatim Vojvođanske partije. 

Po zanimanju je menadžer bezbednosti i zaposlen je u JVP "Vode Vojvodine". Bio je odbornik Skupštine grada i Skupštine Vojvodine u dva mandata.

Odžić se godinama javno zalaže za prepoznavanje vojvođanske nacije i poziva na borbu za "Republiku Vojvodinu".

8. "Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni-promeni"

Advokat Danilo Babić prvi je na listi "Kreni-promeni" u Novom Sadu i jedan od retkih kojeg je njegova lista i zvanično predstavila kao kandidata za gradonačelnika.

Babić je rođen 20. maja 1991. u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu gde je završio i master studije.

Radio je šest i po godina kao sudijski saradnik u Apelacionom sudu u Novom Sadu. 

9. "Volim Novi Sad – Srpski pokret Dveri, Narodna stranka, Pokret Živim za Srbiju"

Prva na ovoj listi je Ivana Stojanović diplomirani politikolog.

Završila je fakultet žurnalistike na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi.

Radila je u Veću samostalnih sindikata Vojvodine. U Dverima je od 2014. godine gde je predsednica Pokrajinskog odbora i predsednica GrO Dveri Novi Sad.

10. "Slovačka demokratska liga – Želmira Privizer"

Prva na listi je Želimira Privizer preduzetnica iz Kisača. Podataka o ovoj partiji nema jer je osnovana pre samo mesec dana, te je to najmlađa stranka u našoj zemlji.

Osnovana je 24. aprila sa sedištem u Selenči, a upisana u registar političkih partija 8. maja 2024.

11. "Udruženi za slobodan Novi Sad"

Ovu koliciju čine: Srpska koalicija NADA (NOVI DSS, POKS) – Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, SRBIJA CENTAR – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno – levi front, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, Pokret za preokret, GRAĐANSKI POKRET BRAVO, Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI – Prim. Dr Vladimir Vrsajkov, Borislav Novaković.

Prvi na listi je Miloš Tubić iz Novog DSS-a, koji je predsednik Pokrajinskog odbora te stranke.

Tubić je diplomirani inženjer elektrotehnike. 

12. Grupa građana "Budi Heroj-Miša Bačulov"

Nosilac liste Miša Ronin Bačulov (1982) postao je poznat početkom 2000-tih kada je ušao u ring i prešao put od klasičnog boksa, preko tajlandskog, do ful kontakta.

Nakon karijere posvećuje se radu sa mladim borcima gde kroz godine dolazi do statusa "najpoznatijeg novosadskog trenera" i influensera.

Trenutno je vlasnik jednog od poznatih borilačkih brendova.

13. Grupa građana "Ćale ovo je za tebe"

Prvi na listi je Slađan Mirjanić, diplomirani pravnik. Ova GG nije predstavila svoje kandidate u Novom Sadu. Listu je predala osam minuta pre ponoći kada je isticao rok za predaju.

14." Saša Radulović – Dosta je bilo – Rešenje za promenu"

Prvi na listi je bivši gradski odbornik Aleksandar Bujić, industrijski inženjer i potpredsednik pokreta Dosta je bilo (DJB). Diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, odsek industrijsko inženjerstvo.

Kako se navodi na sajtu DJB-a, bio je i glavni i odgovorni urednik na radiju Klik i glavni odgovorni urednik na radiju za selo i poljoprivredu Seljak, a jedno vreme je radio i kao urednik na RTV-u.

Od 2016. je predsednik odbora Dosta je bilo u Novom Sadu i predsednik odborničke grupe u gradskoj skupštini. Član je i Glavnog odbora Dosta je bilo.