Srbija i Balkan

Aljbin Kurti za "Fajnenšel tajms": EU i SAD meki prema Srbiji, ultimatum za sankcije Rusiji

"Meki" pristup Zapada "posledica je velike nade da će Srbija što pre uskočiti u zapadni demokratski tabor", rekao je prištinski premijer
Aljbin Kurti za "Fajnenšel tajms": EU i SAD meki prema Srbiji, ultimatum za sankcije RusijiGetty © Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su previše blage prema Srbiji i treba da joj odrede rok do kad treba da uvede sankcije Rusiji, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Dodao je da bi Beograd trebalo da se svrsta sa Zapadom a protiv Moskve, kako bi uverio Prištinu da je posvećen normalizaciji odnosa.

"Brisel i Vašington moraju da promene svoj pristup i daju rok Srbiji da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zaustavi njene napore da sedi na tri ili četiri stolice", precizirao je Kurti u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Prema njegovim rečima, pošto Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, dokazaće da želi da se integriše u EU.

Takođe, kako kaže, pošto Srbija bez Rusije ne može da ugrozi bezbednost kontinenta, tek tada će verovati da Beograd želi mir.

"A Sjedinjene Države i EU više ne bi pokušavale da smire Srbiju", dodao je Kurti.

Govoreći o pitanju zabrane dinara na KiM, Kurti je rekao da ograničenja proizlaze iz ustava Kosova, koji definiše samo jedno sredstvo plaćanja, te da dve trećine Srba dobija beneficije od "Kosova" u evrima.

Kurti je u intervjuu priznao da "ponekad postoje razlike sa evropskim i američkim saveznicima kada su u pitanju strategije, operacije i taktike na terenu, s jedne strane, i kada su u pitanju odnosi sa Srbijom", ali ne i kada se radi o principima.

On je rekao da je "meki" pristup Zapada "posledica velike nade da će Srbija što pre uskočiti u zapadni demokratski tabor".

"Po mom mišljenju, predugo smo čekali da bismo i dalje imali nadu", zaključio je Kurti.

image