Srbija i Balkan

MUP održao vežbu "Ada 2024": Ruski helikopter zasijao u punom sjaju (VIDEO)

Učinak Ka-32 javnost je imala prilike da vidi i tokom gašenja požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu

Na Adi Ciganliji održana je pokazna vežba pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024".

U vežbi je učestvovao i pokazao šta može ruski helikopter "Ka-32".

Srbija poseduje dva takva helikoptera kapaciteta od pet tona vode i mogućnošću horizontalnog gašenja, a njegove performanse javnost je imala prilike da vidi tokom gašenja požara požara u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je ovom prilikom poručio da Srbija mora da ima jak sistem zaštite i spasavanja, posebno u uslovima ubrzanih klimatskih promena, zbog čega će, kako je istakao, država nastaviti da ulaže u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Dačić je istakao da je veoma ponosan jer je, u okviru MUP-a, osnovan Sektor za vanredne situacije upravo na njegovu inicijativu.

Naglasio je i da je Sektor za vanredne situacija strahovito napredovao od svog osnivanja.

"Samo u toku ove godine Sektor za vanredne situacije imao je 15.755 intervencija, ugasio više hiljada požara i spasio 614 života", naveo je Dačić, prenosi Tanjug.

On je istakao da će se, kao ministar unutrašnjih poslova, pored opremanja Sektora za vanredne situacije, zalagati i za bolje uslove rada svih zaposlenih u sektoru.

"Potreba za bržim reagovanjem neophodna je kako bi se građani i njihova imovina sačuvali, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su uvek prvi na licu mesta i nesebično rizikuju svoje živote da bi sačuvali živote građana", rekao je Dačić.

On je kao veoma uspešnu ocenio javnu pokaznu vežbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024", gde je prikazan zajednički rad vatrogasaca-spasilaca, pripadnika Helikopterske jedinice, specijalizovanih jedinica Civilne zaštite i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica.

image