Srbija i Balkan

"Tagešpigel" o Titu, Dinu i šefu diplomatije BiH: Kakve veze ima Konaković sa narko-bosovima

U tekstu pod naslovom "Kriminalni kartel hteo da se infiltrira u državu: Bosanski ministar spoljnih poslova i narko bos", opisuje se na koji način je funkcionisao jedan od najvećih narko kartela na svetu i kakve su njihove veze sa visokopozicioniranim pripadnicima BiH policije
"Tagešpigel" o Titu, Dinu i šefu diplomatije BiH: Kakve veze ima Konaković sa narko-bosovimaGetty © Photo by Pavlo Conchar/SOPA Images/LightRocket

Nemački list "Tagešpigel" objavio je članak u kojem opisuje delovanje kartela "Tito i Dino", kao i navodne veze ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića sa organizovanom međunarodnom kriminalnom grupom.

U tekstu pod naslovom "Kriminalni kartel hteo da se infiltrira u državu: Bosanski ministar spoljnih poslova i narko bos", opisuje se na koji način je funkcionisao jedan od najvećih narko kartela na svetu i kakve su njihove veze sa visokopozicioniranim pripadnicima BiH policije, ali i ministrom Konakovićem.

Naime, specijalne jedinice policije BiH nedavno su u Sarajevu i drugim delovima zemlje uhapsile na desetine osumnjičenih pod operativnim imenom "Blek taj" zbog sumnji da su deo narko klana "Tito i Dino". Pored četvorice policajaca i šefa policije BiH, uhapšen je i Gordan Memija - blizak prijatelj ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića, koji je, prema optužbama "prao novac" za narko-bosove.

"Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković pre nekoliko dana bio je vidno uznemiren u atrijumu svog ministarstva. Tvrdio je da nije imao nikakve veze sa narko kartelima. Zatim je demonstrativno podigao svoju zlatno-braon kravatu i povikao: 'Ne možete ovo da uradite sa crnom kravatom!', aludirajući na policijsku akciju 'Blek taj'. Ministar Konaković je verovatno hteo da kaže da on nema nikakve veze sa uhapšenim zločincima", piše "Tagešpigel".

Kriminalna organizacija koju je predvodio Edin Gačanin, zvani Tito, piše "Tagešpigel", navodno je radila na preuzimanju države. Samog šefa kartela policija nije uhvatila jer je bio u Dubaiju, gde je živi u stanu vrednom 30 miliona evra u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi na svetu.

Tvrdi se da Tito iz BiH godišnje zarađuje milijarde evra od prodaje kokaina. Godinama su istražne agencije poput FBI, američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) i evropske policijske agencije (Europol) radile na razbijanju narko-kartela. Prema procenama stručnjaka, Tito od trgovine kokainom, između ostalog, zarađuje godišnje oko 50 milijardi evra.

Da bi oprao zaradu od droge, osnovao je globalnu mrežu kompanija u koje je ulagao svoj crni novac. Za direktore ovih preduzeća postavljao je prijatelje i poznanike koji su, na primer, prilično neprimetno radili u izvozno-uvoznoj trgovini voćem. Međutim, Tito je tajno koristio robu za šverc droge.

Često su se dešavale akcije, poput 2017. godine, kada je jedan od Titovih ljudi uhvaćen u Peruu sa 1,5 tona kokaina. Paketi su imali svoj pečat sa slovima 'BiH', što je skraćenica za Bosnu i Hercegovinu. Nadležni organi u Holandiji procenjuju da se samo do švercerske mreže Edina Gačanina može ući u trag više od 20 tona zaplenjenih opijata širom sveta.

Evropol je razotkrio sistem kriminalne organizacije tako što je, između ostalog, provalio u razgovore i SMS poruke kartela. Oni su šifrovani koristeći Skaj aplikaciju.

Skaj prepiska pruža uvid u velike ambicije Tita, koji dolazi iz siromašnog sarajevskog predgrađa. Očigledno je imao ideju da iznutra preuzme bosansku državu.

"Tito sebe vidi kao balkanskog Pabla Eskobara koji bi želeo da se bavi politikom. Hteo je da svojim novcem kupi stranku i dođe na vlast", kaže istraživački novinar Avdo Avdić, koji objavljuje seriju tekstova o kartelu više od pet godina, u intervjuu za "Tagešpigel".

"Titov telohranitelj imao je podatke iz pasoša ministra spoljnih poslova", piše "Tagešpigel".

"I čini se da je narko-milijarder stigao prilično daleko sa svojim političkim angažmanom. Prepiska Skaj pokazuje da je Tito već uspostavio bliske veze sa raznim visokopozicioniranim političarima iz stranke Narod i pravda. Upravo sa strankom koju je svojevremeno osnovao sadašnji ministar spoljnih poslova Konaković uz obećanje borbe protiv korupcije u zemlji", navodi se u nemačkom listu.

Osim toga, "u zaplenjenom mobilnom telefonu Titovog telohranitelja Đenisa Kadrića pronađeni su podaci o pasošima Konakovića, njegove supruge i ćerke. Avdić sumnja da je ministar spoljnih poslova trebalo da poseti Tita u Dubaiju kako bi razgovarali o daljoj saradnji. Konaković to negira".

"Politička korupcija u Bosni je sistemska", kaže Bodo Veber, stručnjak za Balkan u berlinskom Savetu za politiku demokratizacije, nevladinoj organizaciji koja radi širom sveta na jačanju demokratskih, liberalnih i ustavnih vrednosti.

"Nakon rata od 1992. do 1995, Bosna je nefunkcionalna država kojom dominiraju etnonacionalističke elite. One ostaju na vlasti raspirujući sukobe. To je sistem u kojem cveta organizovani kriminal", nastavio je Veber za nemački list.

Novi skandal pokazuje koliko je korupcija duboka. Kako se saznaje, Predsedništvo BiH je pre nekoliko meseci imenovalo turskog biznismena Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami.

Ovo je važno jer se kaže da je Kol bio jedan od Titovih perača novca u Južnoj Americi. Nakon otkrića, odmah je izgubio položaj počasnog konzula – kako je uspeo da dođe do tog mesta, i dalje je misterija.

"U svakom slučaju, šef diplomatije Konaković se javno bori za svoj ugled. Nedavno je gostovao u jednoj televizijskoj emisiji i još jednom negirao sve optužbe. Ovaj put je nosio crvenu kravatu", navodi "Tagešpigel", aludirajući na kodno ime akcije hapšenja "Blek taj" (crna kravata).

image