Srbija i Balkan

Zbog Srebrenice prete konzulu BiH u Štutgartu: Traži zaštitu policije

Nakon što je dobila zahtev za ustupanje prostorija Konzulata za obeležavanje sećanja na ratne žrtve u Srebrenici generalni konzul Vera Sajić je poručila da diplomatsko-konzularna mreža BiH ne sme da služi za odavanje pomena žrtvama rata samo jednog naroda i da se žrtve ne smeju politizovati
Zbog Srebrenice prete konzulu BiH u Štutgartu: Traži zaštitu policijewww.globallookpress.com © Juliane Sonntag

Generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić zatražila je zaštitu nemačke policije nakon objave i komentara u sarajevskim medijima u kojima se poziva na njen linč pošto nije dozvolila ustupanje prostorija Konzulata za obeležavanje sećanja na ratne žrtve u Srebrenici, što bi bila politizacija.

"Nakon objave u sarajevskim medijima i komentara koji su uvredljivi za mene i moju porodicu, koji me napadaju na nacionalnoj osnovi, kojima se širi mržnja i poziva na linč, uputila sam verbalnu notu Ministarstvu unutrašnjih poslova pokrajine Baden-Virtemberg i zatražila zaštitu", rekla je Sajićeva Srni.

Ona je navela da je o svemu obavestila i Ministarstvo inostranih poslova u Sarajevu.

Nakon što je dobila zahtev za ustupanje prostorija Konzulata za obeležavanje sećanja na ratne žrtve u Srebrenici, Sajićeva je poručila da diplomatsko-konzularna mreža BiH ne sme da služi za odavanje pomena žrtvama rata samo jednog naroda i da se žrtve ne smeju politizovati.

"S obzirom na to da se ista manifestacija održavala i u Minhenu, gde sam tri godine bila generalni konzul, i da se organizatori nisu nikada obraćali, niti koristili prostorije konzulata bila sam iznenađena mejlom i zahtevom kojim je izvesna gospođa i kreator peticije poslala u Generalni konzulat BiH u Štutgartu", navela je Sajićeva.

Ona je istakla da u BiH nema dogovora tri naroda o obeležavanju stradanja nijednog naroda, nema ni zajedničkog stava Predsedništva BiH o stradanjima niti Srba, niti Bošnjaka, ni Hrvata.

Sajićeva je podsetila da je Predsedništvo BiH kolektivni organ koji donosi odluke konsenzusom i jedino je zaduženo za vođenje spoljne politike.

Ona je navela da se Generalni konzulat BiH u Štutgartu prethodnih godina koristio za potrebe samo jednog naroda i partije, te prikupljanja političkih poena i glasača, što je zloupotreba diplomatsko-konzularne mreže, poručujući da to neće dozvoliti.

"Želim da istaknem da mi je žao svih stradalih u građanskom ratu u BiH i svake ožalošćene porodice i majke. Žao mi je i što u BiH jedni druge ne pogledamo u oči i ne izvinimo se za sva stradanja, za sve žrtve", rekla je Sajićeva.

Istakla je da je kao generalni konzul odgovorna za konzulat, zaposlene u njemu i njeno je, kaže, da upozori vlasti zemlje prijema o potencijalno narušenoj bezbednosnoj situaciji kada to proceni.

"Zatražila sam ličnu zaštitu i zaštitu objekta Generalnog konzulata", navela je Sajićeva.

Ona je napomenula i da je u Generalni konzulat, odmah nakon medijskih objava, stigao i zahtev srpskih udruženja Baden-Virtemberga za održavanje komemorativnog skupa za stradale Srbe na području Podrinja.

Sarajevski mediji objavili su 18. maja da su organizatori obeležavanja centralne manifestacije sećanja na ratne žrtve u Srebrenici potpisali peticiju kako bi im se omogućilo korišćenje Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, te da im je ove godine, kako kažu, to uskratila Sajićeva.

image