Srbija i Balkan

Gujon: Kancelarija za javnu diplomatiju promovisaće Srbiju i raditi za buduće generacije

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju je naveo da će Kancelarija slati političke poruke i odgovarati na sve laži koje se šire van Srbije

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je da je cilj te novoosnovane institucije pri Vladi Srbije da promoviše našu zemlju i ono čime se Srbi ponose, da šalje političke poruke i odgovara na neistine i istakao da je pred njima važan, zahtevan i izazovan zadatak koji će obavljati i za buduće generacije.

"Cilj Kancelarije je da u svetu promoviše srpske interese, da na različitim jezicima predstavi ono najbolje što Srbija ima, čime se Srbi s pravom ponose, a verujemo da ceo svet to treba da zna", rekao je Gujon za Tanjug povodom imenovanja za direktora Kancelarije, osnovanoj kako bi domaćoj i stranoj javnosti promovisala državne interese kroz prezentovanje nacionalnih vrednosti i ciljeva.

Kancelarija će, kako je rekao Gujon, promovisati istinu o događajima na našim prostorima i kroz izložbe, stručne skupove, manifestacije, dokumentarce, knjige, ali govoriće i o kulturi, umetnosti, ogromnom doprinosu Srba u oblasti nauke, sporta...

Gujon je naveo da će Kancelarija slati političke poruke i odgovarati na sve laži koje se šire van Srbije. Baviće se i digitalnom diplomatijom, tako što će odmah reagovati na sve što se dešava.

"Gde god neko napadne Srbiju, srpski narod, srpske interese, mora da zna da će dobiti odgovor iz naše kancelarije", kazao je Gujon i naglasio da ih čeka obiman posao.

"Tesno ćemo sarađivati sa ministarstvima spoljnih poslova i kulture kao i sa drugim institucijama, pojedincima koji mogu i žele da doprinesu našoj zajedničkoj borbi", rekao je Gujon koji je prošlog četvrtka imenovan na novu funkciju, i nakon čega su odmah počeli da rade na ostvarivanju ciljeva zbog kojih je Kancelarija osnovana.

Podsetio je da je tog dana u najčitanijem francuskom listu "Figaro", objavljen originalni tekst u kojem je iz drugačije perspektive predstavio šta se dešavalo u srebreničkom kraju, kao i činjenicu da usvojena rezolucija ne doprinosi ničemu dobrom i da su i Srbi bili žrtve a o tim žrtvama niko ne govori.

U celom procesu, kako kaže značajnu ulogu će imati naši prijatelji - i Francuzi i Nemci, Italijani, Amerikanci, ali koji su blagonakloni prema Srbiji i srpskom narodu, a cilj je da sa njima uspostavimo još bliskiju saradnju.

"Naš cilj je i da nam prijateljske zemlje, u kojima nema predrasuda prema Srbiji i Srbima budu još veći prijatelji, da radimo i sa Kinom i Rusijom i drugim zemljama čiji ljudi imaju stvarnu želju da sa nama uspostave što bolje kulturne veze. Cilj je da i u zemljama u kojima su naši ekonomski partneri, a sa kojima ponekad politički nismo na istim talasnim dužinama, nađemo prijatelje, da im objasnimo istinu da bi oni imali više razumevanja, manje predrasuda i kako bi polako kroz kulturnu i javnu diplomatiju menjali pristup nama i našem regionu", naveo je Gujon.

image