"Uznemireni duhovi u pojedinim zapadnim ambasadama": Šta bi sa obećanjem o uzdržanoj Crnoj Gori?

Posle tvrdnji Milana Kneževića da je crnogorski premijer obećao da će Crna Gora biti uzdržana na glasanju u UN o rezoluciji o "genocidu" u Srebrenici, usledio je "rat saopštenjima" šefa kabinet Milojka Spajića i portparola DNP

Šef Kabineta predsednika Vlade Crne Gore Branko Krvavac tvrdi da su netačni navodi poslanika Milana Kneževića da je premijer Milojko Spajić njemu i predsedniku parlamenta Andriji Mandiću obećao da će Crna Gora biti uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

Krvavac je pozvao nosioce javnih funkcija da se uzdrže od daljeg iznošenja neistina ovim i svim drugim povodima.

"Povodom navoda poslanika u parlamentu Crne Gore Milana Kneževića, a koje se odnose na 'obećanja premijera Spajića o uzdržanosti Crne Gore prilikom glasanja o rezoluciji u Srebrenici' - u cilju objektivnog i celishodnog informisanja, obaveštavam javnost da navedeno ne odgovara istini", saopštio je Krvavac.

On je ponovio ono što se, kako je rekao, u regionalnim medijima retko može pronaći: "Crna Gora je jedina zemlja koja je od predlagača tražila, i u tome uspela, da u rezoluciji ostane jasno i nedvosmisleno zapisano da Srbi nisu niti mogu biti genocidan narod".

"I dok je to za neke na nivou političke krilatice, za Crnu Goru predstavlja pitanje pomirenja među svim narodima u regionu", naveo je Krvavac.

Vlada Crne Gore, naveo je, ostaje dosledna u sprovođenju politike mira i stabilnosti među svim državama na Zapadnom Balkanu kako bi u konačnom mogli zajednički raditi na evropskoj perspektivi i boljem standardu koji svi naši građani zaslužuju.

"Na kraju, uz puno razumevanje političkih ambicija i pretenzija, apelujem na nosioce javnih funkcija (bar one u Crnoj Gori) da se uzdrže od daljeg iznošenja neistina ovim i svim drugim povodima", naveo je Krvavac.

DNP: Spajić nokautiran

Portparolka Demokratske narodne partije Jovana Todorović navela je da ta partija nema nikakvu dilemu da je izjava lidera te stranke Milana Kneževića o nameri premijera Milojka Spajića da Crna Gora bude uzdržana o rezoluciji o Srebrenici, uznemirila duhove u pojedinim zapadnim ambasadama, i da je sad potrebno dokazati lojalnost tako što će se lažima napadati istina.

DNP konstatuje da je Milojko Spajić nokautiran neumoljivim činjenicama odustao od dalje polemike sa Milanom Kneževićem, i opredelio se da isturi svog šefa kabineta Branka Krvavca kako bi branili sopstvene laži, saopštila je danas Todorovićeva.

"A možda i tako treba, posto je Krvavčev uticaj na Milojka Spajića i te kako poguban, da politički protivnici Pokreta Evropa sad (PES) nemaju nikakvu potrebu da rade protiv njih, jer im pri njima samima neprijatelji nisu ni potrebni", istakla je Todorović.

Ona je dodala da DNP odgovorno tvrdi da je pre odlaska premijera Spajića za Nemačku održan sastanak kojem su pored Kneževića i Spajića, prisustvovali i predsednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić i šef Spajićevog kabineta Branko Krvavac.

Todrović je navela da se na tom sastanku vodio razgovor o glasanju crnogorskih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) i Generalnoj Skupštini Ujedinjeni nacija (UN).

"Nakon što su Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili da Crna Gora treba da glasa protiv rezolucije o Srebrenici, premijer Spajić je saopštio da je njegov model da Crna Gora bude uzdržana, i da kao obrazloženje tog uzdržanog stava bude uzeta namera da želimo da se kandidujemo za nestalnog člana Saveta bezbednosti UN. Takođe je molio da se predstavnici koalicije 'Za budućnost Crne gore' (ZBCG) medijski ne oglašavaju povodom ove teme kako bi Spajić svoju nameru sproveo u delo. A da je ovo istina, lako je utvrditi kroz pregled pres klipinga, i činjenicu da se Milan Knežević povodom rezolucije o Srebrenici oglasio tek nakon tvit objave Milana Niča, eksperta nemačkog Saveta u Bundestagu, koji je nakon sastanka sa Milojkom Spajićem saopštio da će Crna Gora glasati za pomenutu Rezoluciju", navela je Todorović.

Licemeran crnogorski stav

Navodi da se predstavnica Nemačke, obrazlažući Rezoluciju o Srebrenici, pozvala na crnogorske amandmane od kojih je jedan odbijen, a drugi modifikovan do neprepoznatljivosti u preambuli, kako bi podstakla neodlučne države da podrže rezoluciju. A to što Branko Krvavac za vrhunski iskaz patriotizma smatra to što Crna Gora nije bila kosponzor rezolucije, najbolje govori o licemernosti crnogorskog stava", navela je Todorović i dodala:

"Znači Crna Gora nije bila kosponzor, već joj je Nemačka napisala amandmane koji je trebalo da povećaju broj onih koji će glasati za rezoluciju. Toliki patriotizam i želja za dobrosusedskim odnosima i pomirenjem nikad nije viđen kao kod crnogorske delagacije".

Todorović je navela da DNP javno poziva Krvavca da objavi tekst rezolucije naslonjen na crnogorske amandmane u kojoj piše da Srbi nisu genocidan narod.

"I mi ćemo da mu se javno izvinimo i prestanemo da se dalje bavimo politikom. Ali ako takav tekst ne postoji, onda Branko Krvavac treba da podnese ostavku i povuče se iz javnog života. DNP nema nameru da odstupi ni za milimetar od naših ideoloških, programskih i ljudskih uverenja, i zato nemamo problem da svuda i na svakom mestu saopštavamo istinu. A građani, bez obzira na političku pripadnost, veoma dobro znaju ko govori istinu, a ko je zaobilazi, što su potvrdili i rezultati izbora u Budvi", navela je Todorović i poručila:

"Zato ostaje otvoren poziv premijeru Spajiću, da se on i Milan Knežević testiraju na poligraf u Visbadenu i da objave rezultate, jer svakako Branko Krvavac ne može biti merač istine".