Srbija i Balkan

Predsednica Slovenije: Krajnje vreme da priznamo Palestinu

Slovenija se u Savetu bezbednosti UN zalaže za rešenje dve države, poručila je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar
Predsednica Slovenije: Krajnje vreme da priznamo Palestinu© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je danas da je krajnje vreme da Slovenija prizna palestinsku državu.

Ona je pozdravila najavu premijera Roberta Goloba da će vlada u četvrtak glasati o tome da li će relevantnu rezoluciju uputiti parlamentu.

"O potrebi priznavanja Palestine govorim još od prvog dana najnovijeg sukoba u Pojasu Gaze", rekla je Pirc Musar, napominjući da je Palestinu priznalo 146 zemalja, uključujući Norvešku, Španiju i Irsku, koje su to danas i zvanično učinile, prenosi agencija STA.

Prema njenim rečima, Slovenija se u Savetu bezbednosti UN zalaže za rešenje dve države.

"Kako Slovenija može da se zalaže za rešenje dve države ako priznamo Izrael, ali ne i Palestinu", zapitala je slovenačka predsednica.

Premijer Slovenije najavio je da će vlada u četvrtak odlučivati o slovenačkom priznanju Palestine, nakon čega će odluka biti poslata parlamentu na konačno odobrenje.

Glasanje bi se moglo održati 4. juna.

Podsećamo, španska vlada je danas na sastanku zvanično priznala palestinsku državnost, saopštio je ministar spoljnih poslova te zemlje Hoze Manuel Albares.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da su "Kosovo" i Palestina dvarazličita slučaja zbog čega ta zemlja ne menja stav po pitanju nepriznavanja nezavisnosti "Kosova", a istovremeno je odlučila da prizna Palestinu, prenosi RSE.

"Situacija u Palestini je drugačija. Priznavanje države Palestine ne utiče na teritorijalni integritet Izraela, jer ta teritorija nikada nije bila pravno deo države Izrael", rekla je savetnica MSP Španije Elena Aljarila Kortezon.

Prošle nedelje je irski premijer Sajmon Heris saopštio da su Norveška, Irska i Španija zvanično priznale državu Palestinu.

Odluka Norveške da zvanično prizna palestinsku državu je stupilo danas, saopštila je norveška Vlada. Na ovaj način skandinavska zemlja postala je deseta članica EU koja je priznala Palestinu.

image