Srbija i Balkan

Toliko je dokon: Kurti za sedam dana 47 puta pomenuo rat

Premijer privremenih prištinskih institucija u miru govori o ratu
Toliko je dokon: Kurti za sedam dana 47 puta pomenuo rat© Omer Messinger/Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti toliko je dokon da je reč "rat" izgovorio čak 47 puta u poslednjih sedam dana, prebrojao je potpredsednik Demokratske unije Kosova Ljutfi Haziri, kritikujući Kurtija što podstiče polarizaciju u društvu.

Besposlena im je i čitava vlada, pa je zato Kurti i želeo izbore.

"Stvoreno je široko raspoloženje za izbore, diskusija je podstaknuta da se skrene pažnja sa Saveta Evrope. Kurtijeva vlada je politički nezaposlena, ova vlada nema posao. Tehnički, postoji samo dnevno planiranje, danas za sutra. Kurtijeva politička agenda je uzaludna jer je vlada zatvorila vrata da bi dala kiseonik razvoju zemlje“, rekao je Haziri.

Zbog svega toga Kurti stalno i pominje eskalaciju sukoba.

"Za sedam dana reč 'rat' pomenuta je 47 puta. To je poslednje oruđe politike. Kurti u miru govori o ratu, ne samo ovde, već i narodima koji imaju tradiciju rata, kao što su Britanaci i Rusi", dodao je Haziri.

Kurti je, inače, nedavno učestvovao na Odbrambenoj konferenciji u Londonu, gde je rekao kako je "rizik od novog rata realan" i optužio Srbiju da se naoružava "da traži eskalaciju u nameri da ostvari svoje teritorijalne ambicije". Kurtijeve navode odbacilo je Ministarstvo odbrane Srbije, koje je, s druge strane, optužilo Prištinu za "sprovođenje etničkog čišćenja".

image