Srbija i Balkan

Đurić na Dan srpske diplomatije: Nastojanja da Srbija bude trajno žigosana doživela moralni bankrot

Šef srpske diplomatije je naglasio da je Srbija kroz svoj rad osvežila mrežu kontakata širom sveta i podsetio da je 107 zemalja odbilo da podrži rezoluciju o Srebrenici
Đurić na Dan srpske diplomatije: Nastojanja da Srbija bude trajno žigosana doživela moralni bankrot© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Nastojanja da Srbija i srpski narod budu trajno "žigosani" doživela su "moralni bankrot", izjavio je ministar spoljnih poslova Marko Đurić povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Đurić je istakao da ne može dovoljno da naglasi značaj toga što je Srbija uspela da spreči da većina čovečanstva podrži rezoluciju.

"Oni jesu samo zahvaljujući proceduralnim okolnostima i uslovima u kojima su imali 84 glasa od 193 članice progurali rezoluciju, međutim, činjenica da je 107 država odbilo to da podrži i činjenica da 5,3 milijarde stanovnika živi u zemljama koje su odbile da podrže tako nešto, nas stavlja u potpuno drugačiji položaj", rekao je Đurić za TV Prva.

Ministar je podvukao da su nastojanja da Srbija bude žigisana doživela "potpuni moralni bankrot".

Šef srpske diplomatije je napomenuo da je Srbija imala dve velike borbe u prethodnom periodu, među njima i sprečavanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope.

"Ali i tu je naš tim na čelu sa predsednikom Vučićem uspeo da spreči Prištinu da već u ovom mesecu uđe u Savet Evrope", rekao je Đurić.

Dan srpske diplomatije: Srbi star i ponosan narod

Đurić je povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije položio venac ispred zgrade Ministarstva u znak sećanja i odavanja počasti tragično stradalom kolegi Nenadu Nikoliću tokom NATO agresije, i poručio da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju diplomatsku mrežu, u znanje svojih stručnjaka iz oblasti međunarodnih odnosa, međunarodne politike, kao i u unapređenje kapaciteta.

"Mi imamo ozbiljan plan za unapređenje rada srpske diplomatije u narednim godinama koji će graditi na svemu onome što je urađeno do sada, ali koji će stvoriti pretpostavke da imamo najsavremenija sredstva za rad, nivo znanja i nove generacije meritokratski primljenih diplomata, da postanemo zemlja prepoznatljiva po vrhunskoj diplomatiji", rekao je Đurić.

On je podsetio da su Srbi "star i ponosan narod" i da se danas obeležava 835 godina od kako je Stefan Nemanja uputio svoje izaslanike u Ninberg kod Fridriha Barbarose da pripreme uspostavljanje odnosa i posetu Fridriha Barbarose, koji je naredne 1189. godine posetio Srbiju.

"Toliko je stara srpska diplomatija i naš princip da je Srbija iznad podela, da je Srbija mesto susreta, da je Srbija zemlja koja vodi nacionalnu odgovornu spoljnu politiku pružene ruke", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd je danas jedan od retkih gradova iz kojih se može direktnim letom otići i u Njujork, i u Čikago, ali i u Peking, Moskvu, na Bliski Istok, u mnoge druge delove sveta.

image