Za koga će se glasati u nedelju u Nišu? Na listiću 11 opcija

Najviši organ Niša je Skupština grada

Nakon šest meseci, građani najvećeg grada na jugu Srbije 2. juna ponovo će izaći na izbore.

Gradska izborna komisija u Nišu proglasila je 11 izbornih listi sa kandidatima za 61 odborničko mesto u Skupštini grada.

U Nišu je za ove izbore upisano 226.266 birača.

Građani Niša će glasati i za odbornike skupština u pet gradskih opština – Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni Krst i Niška Banja.

Najviši organ Niša je Skupština grada, birači glasaju za jednu od predloženih lista kandidata za odbornike lokalne skupštine, a o predsednicima opština odlučivaće izabrani odbornici.

Na pojedinim izbornim listama su slabo poznate političke partije i slabo poznata imena, a neke su oformljene neposredno pred prikupljanje potpisa, piše "Dojče vele".

Na prethodnim izborima 2020. godine, Niš je prvi put u istoriji dobio gradonačelnicu.

Ime gradonačelnice Dragane Sotirovske (SNS), bivše načelnice Nišavskog okruga, na izbornoj listi stranke nema.

Nekoliko stranaka koje su bile deo opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" na republičkim izborima u decembru prošle godine na izbore izlaze na listi "Biramo Niš".

Stranka slobode i pravde, neće izaći na izbore u ovom gradu.

Ko sve učestvuje na izborima 2. juna

1. "Aleksandar Vučić – Niš sutra"

Na prvom mestu Zbirne izborne liste kandidata za odbornike Skupštine grada je lista koalicije oko Srpske napredne stranke, koju čine Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije, Jedinstvena Srbija, Srpska radikalna stranka, Pokret socijalista, Srpska stranka Zavetnici i SNS.

Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika je Dragoslav Pavlović, koji prethodnih godina nije bio u gradskom i stranačkom vrhu SNS-a.

Pavlović je bivši direktor Javno-komunalnog preduzeća "Medijana" i funkcioner niške "Elektrodistribucije".

2. "Biramo Niš"

Ovu koaliciju čine: Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana.

Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika je poslanik i potpredsednik NPS Đorđe Stanković, čiji je lider Miroslav Aleksić.

Stanković, master inženjer arhitekture, poslanik je u Skupštini Srbije od 2022. godine i nekadašnji je član Demokratske stranke i Narodne stranke.

Oni su veoma aktivni u kampanji na društvenim mrežama, a brendirali su i Zastavin "jugo" natpisom "Promene kreću s juga".

3. "Ujedinjeni – Nada za Niš"

Ovaj koalicioni savez čine Nova Demokratska stranka Srbije, "Niš – moj grad", Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo, Demokratska unija Roma.

Nosilac liste i kandidat za gradonačelnika je master ekonomije Miodrag Stanković, zaposlen u JKP "Naisus" i gradski odbornik koalicije "Niš, moj grad", koji je nekada bio funkcioner DS i SDS.

4. Grupa građana "Dr Dragan Milić"

Ova lista, na kojoj se nalazi 61 kandidat, prvi put nastupa na izborima. Među onima koji se nalaze na njoj više od pola je zdravstvenih radnika, a predvodi je Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu.

Šira javnost ga je upoznala krajem 2022. kada je sa timom klinike samoinicijativno odlučio da radi i vikendom, bez nadoknade, kako bi se smanjile liste čekanja pacijenata za operacije.

5. "Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu! – Tihomir Perić"

Ovu listu od tek osam imena predvodi Tihomir Perić, nekadašnji gradski i opštinski poslanik, koji je 30 godina bio istaknuti član Srpske radikalne stranke.

Gradska izborna komisija dodelila joj je status liste nacionalne manjine.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. u Nišu živi 121 osoba koja se izjasnila da je ruske nacionalnosti.

6. "Bojan Avramović – Ne damo Niš"

Nosilac liste je Bojan Avramović, nekadašnji član vladajuće Srpske napredne stranke, a sledi ga Vladica Đuranović, nekadašnji direktor Aerodroma u Nišu.

Pokret je učestvovao na izborima 2020. godine, kada je osvojio 2 odsto glasova.

7. "Za naš Niš – Petar Bogičević – Koalicija Snaga"

Prvi od deset kandidata na ovoj listi je i nosilac liste Petar Bogičević, poljoprivredni tehničar i predsednik Crnogorske partije u Nišu.

8. "Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni"

Sociolog Vladimir Stanimirović kandidat je za gradonačelnika, a prvi na listi za odbornike u gradskoj Skupštini je profesor niškog Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković.

Prvi na listi je profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković.

9. "Ujedinjeni za selo i grad – Budimo na čisto"

Listu od 12 kandidata za odbornička mesta predvodi profesorka istorije Danijela Petrović, članica Zelene stranke.

10. "Glas naroda je snaga naroda"

Potpredsednik partije Bunt – Prava Srbija Nikola Ostojić prvi je od 39 kandidata ove liste.

11. "Niš Naš grad – Branislav Bane Jovanović – Novo lice Srbije – Miloš Parandilović"

Prvi na listi je Branislav Jovanović, odbornik koalicije "Niš moj grad".

Nekadašnji je izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada, a 2012, bio je kandidat gradonačelnika Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića.