Barac: Sankcije EU prema Prištini šarada, EU nema snagu da "prevaspita" Kurtija

Aljbin Kurti, kao neko ko predstavlja krnju državu, ponaša se bahato i bez ikakvog normalnog funkcionisanja i racionalnog političkog rada sa jedinim jasnim ciljem da protera Srbe sa prostora KiM, smatra Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost ocenio je danas da kaznene mere EU prema Prištini nisu imale smisla, jer se suštinski ništa na terenu nije promenilo, već se videlo da nema nikakvog suštinskog pritiska.

"Cela šarada oko sankcija i kaznene politike prema premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju je pala u vodu kada su za nešto što je trebalo da bude urađeno po sili zakona, a to je da se vrati zemlja manastiru Visoki Dečani, nagrađeni mogućim članstvom u Savetu Evrope, rekao je Barac za Tanjug povodom izveštaja koji visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj treba da sačini u vezi sa mogućim ukidanjem sankcija Prištini.

Barac smatra da se time u potpunosti ogolilo da nema nikakvog suštinskog pritiska, kazne i vođstva od strane EU koja, kako on napominje, ima snagu da Kurtija ubedi i primora da se ponaša u skladu sa normalnim političkim okvirima u međunarodnim odnosima.

"Aljbin Kurti, kao neko ko predstavlja krnju državu, ponaša se bahato i bez ikakvog normalnog funkcionisanja i racionalnog političkog rada sa jedinim jasnim ciljem da protera Srbe sa prostora KiM", istakao je Barac.

I posle Kurtija ista politika

Odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati prevremeni izbori na KiM imajući u vidu i Kurtijevu izjavu da su oni sada "pitanje meseca", Barac je ocenio da ukoliko bi došlo do prevremenih izbora – situacija bi ostala ista.

On smatra da nije samo Zapad odgovoran za to što postoji Aljbin Kurti, već što više od 50 odsto građana podržava Kurtijevu politiku.

Prema njegovim rečima, ako ne bude Aljbin Kurti, biće neko drugi ko će zagovarati politiku proterivanja Srba sa prostora KiM i politiku "velike Albanije".

"Mogu se menjati oni kao personalna rešenja i može biti bolje da nije baš Aljbin Kurti, potpunosti iracionalan političar koji koristi sva moguća sredstva ne bi li došao do cilja, a cilj je jasan i to je ta politika koja ima podršku i političkih elita na prostoru KiM, ali i birača, a to je da protera Srbe sa KiM", objasnio je Barac.

On se nada da će nakon izbora za Evropski parlament 9. juna nova administracija u potpunosti raskrstiti sa starom administracijom, odnosno sa načinom ponašanja, da će suštinski pokušati da vodi politiku koja bi obezbedila osnovni minimum za život Srba na KiM, i da će imati ulogu kakvu i treba da ima međunarodna zajednica na KiM, a to je da omogući život za sve koji žive na KiM.

On dodaje da međunarodna zajednica ima oružanu silu na KiM, Kfor, koja je zadužena za bezbednost svih koji žive na KiM, a koju oni ne upotrebljavaju.

"Ukoliko bi oni odgovarali, Srbi bi se osećali bezbednije i samim tim ne bi napuštali KiM, i samim tim neka uloga međunarodne zajednice bi postojala. Ovako je uloga međunarodne zajednice obesmišljena, oni ne rade ništa suštinski na terenu, već samo fingiraju u Briselu da postoji dijalog, fingiraju ideju uređenog odnosa iako postoji haos, bezakonje, sila, kriminal, korupcija i sve ono što je Kurti pokazao u prethodnom periodu", ocenio je Barac.