Naknada za Srebrenicu: Milojko Spajić sa Mihaelom Rotom, podrška Nemačke Crnoj Gori

Nemački parlament nam daje punu podršku na tom putu, jer želi da postanemo deo velike evropske porodice, rekao je Spajić

Premijer Crne Gore Milojko Spajić sastao se sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, nakon čega je izjavio da Nemačka želi da Crna Gora postane deo evropske porodice. 

"Crna Gora je uspešna priča i uzor kako reforme u EU integracijama donose benefite građanima. Nemački parlament nam daje punu podršku na tom putu, jer želi da postanemo deo velike evropske porodice", saopštio je Spajić na platformi Iks.

Sa Rotom su se sastali i predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, zamenik predsednika Admir Adrović i članovi Odbora Seid Hadžić i Abaz Dizdarević.

Tom prilikom je, kako je saopšteno iz Skupštine, predsednik Odbora Stjepović istakao doprinos Skupštine u delu evropskih integracionih procesa, u susret dobijanja Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila (IBAR), prenosi podgorički "Dan".

"Uz očekivanje nastavka nedvosmislene podrške Nemačke našem evropskom putu, Stjepović je pozvao na konkretnu posvećenost politici proširenja, s ciljem da Crna Gora što pre bude punopravna članica Evropske unije", dodaje se u saopštenju.

On se osvrnuo na dobre bilateralne odnose dve zemlje, koji su "osnaženi partnerstvom u NATO savezu i saradnjom koja je posebno značajna u trenutnom geopolitičkom kontekstu".

"U skladu sa strateškim pravcem crnogorske spoljne politike, predsednik Odbora je naglasio važnost kontinuiranog usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, u čemu se Crna Gora bez izuzetka pridružuje stavovima i odlukama EU", navodi se.

Izražavajući otvorenost za jačanje parlamentarne saradnje Bundestaga i Skupštine, Stjepović je naglasio značaj redovne komunikacije zakonodavnih institucija i parlamentaraca, a zajednički je konstatovano da parlamentarna diplomatija igra važnu ulogu.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Rot poručio je da očekuje da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije, uz ocenu da 2028. može biti realistična godina za pridruživanje Uniji.

Ocenjujući da je situacija u regionu veoma zabrinjavajuća, Rot je istakao da je Crna Gora "svetionik na Zapadnom Balkanu koji će ostalim državama dati podsticaj", te da Nemačka "sa sigurnošću veruje u put Crne Gore i sa pažnjom prati dešavanja na Zapadnom Balkanu".

Poslanik Bundestaga je ohrabrio članove Odbora da međusobno sarađuju sa kolegama iz država članica EU, te da izgrađuju i unapređuju odnose sa parlamentima sa kojima još uvek nije uspostavljena frekventna saradnja.

"Sagovornici su diskutovali i o aktuelnim dnevnopolitičkim dešavanjima u zemlji, uz jednoglasni stav da je najveća vrednost i bogatstvo Crne Gore u njenom građanskom karakteru, i negovanju multietničkog, multiverskog i multikulturalnog sklada", zaključuje se u saopštenju.