Srbija i Balkan

Manja izlaznost na lokalnim izborima u Srbiji: Svaka od četiri liste prelazi cenzus

Manja izlaznost će najviše odgovarati vladajućoj koaliciji, a glavni razlog su podele u opoziciji, ocenjuje analitičar Bojan Klačar
Manja izlaznost na lokalnim izborima u Srbiji: Svaka od četiri liste prelazi cenzus© Танјуг / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Svaka od četiri izborne liste na lokalnim izborima u Srbiji, koje će sigurno preći cenzus, pokušaće da izborni rezultat predstave kao uspeh, a manja izlaznost bi mogla da odgovara vladajućoj koaliciji, prenosi "Blic".

Kako ocenjuju analitičari, raskol u koaliciji "Srbija protiv nasilja" će verovatno najviše odgovarati pokretu "Kreni promeni" Sava Manojlovića.

Pre svega, jasno je da će izlaznost biti manja nego krajem prošle godine, i to možda za čitavih 10 odsto. Kladionice previđaju izlaznost u Beogradu na 48,4 odsto.

Izlaznost na beogradskim i lokalnim izborima u Srbiji, prema procenama CESID-a, biće oko 50 odsto.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, slaže se sa tom procenom: "Izlaznost u Beogradu će sigurno biti manja nego u decembru."

"Mislim da će izlaznost biti bliža 50 odsto, nego 55 odsto. Prvi razlog za to je što imamo bojkot u Beogradu, koji će u prestonici biti puno vidljiviji nego u drugim gradovima", ocenio je Klačar.

Kako on smatra, manja izlaznost će najviše odgovarati vladajućoj koaliciji. Prvi razlog za to su podele u opoziciji nakon raskola "Srbije protiv nasilja". Drugi je taj što manja izlaznost odgovara strankama sa jakom organizacijom i disciplinovanim biračima.

Kako zaključuje , i da se nije raspala "Srbija protiv nasilja", izlaznost bi bila manja, jer opozicija nije ispunila velika očekivanja svojih birača.

Klačar ocenjuje da će vladajuća koalicija svakako biti prva prema broju glasova, dodajući da će biti zanimljivo videti kako će izgledati distribucija glasova u opoziciji između pokreta "Kreni promeni" i koalicije "Biramo Beograd".

"Vladajuća koalicija će smatrati uspehom ako nakon izbora bude mogla da formira većinu i vlast u Beogradu", smatra Klačar. "Ako pokret 'Kreni promeni' bude drugi po broju glasova, svakako će moći da kaže da je pobednik i važan faktor u politici."

Kako smatra Klačar, bojkot opozicija će manju izlaznost predstaviti kao svoj uspeh i biće delimično u pravu.

"Takođe," nastavlja Klačar, "ako 'Biramo Beograd' bude treći po broju glasova, stranke koje bojkotuju izbore mogu da to interpretiraju kao svoj uspeh. Za 'Biramo Beograd' uspeh će biti ako budu ispred Sava Manojlovića, a za Nestorovića bi pobeda bila ako osvoji više glasova nego u decembru."

image