"Veoma težak razgovor": Vučić sa šefom spoljnopolitičkog odbora Bundestaga

Prvi sastanak predsednika Srbije sa jednim nemačkim zvaničnikom posle rezolucije o Srebrenici u UN

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom.

"Veoma otvoren i težak razgovor sa Mihaelom Rotom", napisao je Vučić na Instagramu.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije, Rot se oglasio na Iksu, napisavši da je u okviru posete Beogradu, imao sastanke i sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, liderima opozicije, LGBT aktivistima, studentima i aktivistima nevladinog sektora, civilnog društva i medija.

Mihael Rot se juče tokom razgovara sa premijerom Crne Gore Milojkom Spajićem zahvalio Crnoj Gori na podršci rezoluciji o Srebrenici u UN i dao punu podršku "evropskom putu Crne Gore". 

Rot, kojeg je zbog čestih istupa u vezi sa Srbijom i regionom "Politika" okarakterisala kao "neumornog kritičara Beograda iz Bundestaga", nakon razgovora sa Spajićem je rekao da "Aleksandar Vučić uništava evropsku budućnost Srbije", prenela je "Pobjeda".

Za razliku od glasanja Crne Gore u UN, usvajanje Zakona o "stranom uticaju" u Gruziji se nije dopalo Rotu, pa je nedavno posetio Tbilisi da opomene tamošnje vlasti da će "takvo ponašanje imati posledice".

Protesti protiv zakona u gruzijskoj prestonici se održavaju se od sredine aprila, a Rot se u Tbilisiju sastao sa studentima univerziteta i zapitao da li će Gruzija imati svetlu budućnost "bez mladih ljudi koji protestuju, ali sa pravoslavnom crkvom, koja podržava vlast".