Srbija i Balkan

Maturantska žurka na stratištu: Muzej žrtava genocida poziva na poštovanje stradalih

U toku jučerašnjeg dana je, navode iz Muzeja žrtava genocida, na sremačkom stratištu organizovana žurka za maturante sremskomitrovačkih škola uz pratnju glasne muzike
Maturantska žurka na stratištu: Muzej žrtava genocida poziva na poštovanje stradalih© Википедија

Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću je primio još jednu informaciju o skrnavljenju Spomen-groblja streljanih u Sremskoj Mitrovici u okviru koga je sahranjeno oko 6.000 srpskih, jevrejskih i romskih žrtava hrvatskog genocida i nemačkog nacističkog terora, navodi se u saopštenju Muzeja.

U toku jučerašnjeg dana, navode, na ovom sremačkom stratištu organizovana je "žurka" za maturante sremskomitrovačkih škola uz pratnju glasne muzike.

"Dobronamerni komentari sugrađana koji su ukazali organizatorima da takav vid ponašanja i proslava nije doličan Spomen-groblju streljanih nisu urodili plodom. Spomen-groblje streljanih dugi niz godina je na udaru nesavesnih građana koji ovaj memorijal koriste za igru, razbibrigu, zabavu, sankanje i druge aktivnosti neprimerene masovnom gubilištu nedužnih civila" navodi se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je u saradnji sa Gradskom upravom Sremske Mitrovice 20. i 27. februara ove godine organizovao niz obrazovnih radionica za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Sremskoj Mitrovici, kao i akreditovanu obuku za stručno usavršavanje nastavnika istorije pod nazivom ,"Učenje o genocidu počinjenom nad Srbima" koja je realizovana 13. aprila 2024. godine.

"Muzej žrtava genocida izražava poštovanje i zahvalnost čelnicima Grada Sremska Mitrovica na pokazanom visokom stepenu razumevanja, iskazanoj podršci i ostvarenoj saradnji u cilju zajedničkog snaženja kulture sećanja na naše nedužno postradale pretke. Muzej žrtava genocida ovim putem snažno apeluje na nesavesne i neodgovorne pojedince da bez odlaganja obustave neprimerene aktivnosti na Spomen-groblju i da svojim ponašanjem ukažu minimum poštovanja nevino postradalim precima iz perioda Drugog svetskog rata", poručuje se u saopštenju.

image