Maturantska žurka na stratištu: Muzej žrtava genocida poziva na poštovanje stradalih

U toku jučerašnjeg dana je, navode iz Muzeja žrtava genocida, na sremačkom stratištu organizovana žurka za maturante sremskomitrovačkih škola uz pratnju glasne muzike

Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću je primio još jednu informaciju o skrnavljenju Spomen-groblja streljanih u Sremskoj Mitrovici u okviru koga je sahranjeno oko 6.000 srpskih, jevrejskih i romskih žrtava hrvatskog genocida i nemačkog nacističkog terora, navodi se u saopštenju Muzeja.

U toku jučerašnjeg dana, navode, na ovom sremačkom stratištu organizovana je "žurka" za maturante sremskomitrovačkih škola uz pratnju glasne muzike.

"Dobronamerni komentari sugrađana koji su ukazali organizatorima da takav vid ponašanja i proslava nije doličan Spomen-groblju streljanih nisu urodili plodom. Spomen-groblje streljanih dugi niz godina je na udaru nesavesnih građana koji ovaj memorijal koriste za igru, razbibrigu, zabavu, sankanje i druge aktivnosti neprimerene masovnom gubilištu nedužnih civila" navodi se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida je u saradnji sa Gradskom upravom Sremske Mitrovice 20. i 27. februara ove godine organizovao niz obrazovnih radionica za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Sremskoj Mitrovici, kao i akreditovanu obuku za stručno usavršavanje nastavnika istorije pod nazivom ,"Učenje o genocidu počinjenom nad Srbima" koja je realizovana 13. aprila 2024. godine.

"Muzej žrtava genocida izražava poštovanje i zahvalnost čelnicima Grada Sremska Mitrovica na pokazanom visokom stepenu razumevanja, iskazanoj podršci i ostvarenoj saradnji u cilju zajedničkog snaženja kulture sećanja na naše nedužno postradale pretke. Muzej žrtava genocida ovim putem snažno apeluje na nesavesne i neodgovorne pojedince da bez odlaganja obustave neprimerene aktivnosti na Spomen-groblju i da svojim ponašanjem ukažu minimum poštovanja nevino postradalim precima iz perioda Drugog svetskog rata", poručuje se u saopštenju.