Srbija i Balkan

Makedonci iz Srbije: Siljanovska Davkova da opozove ambasadora iz UN

Goran Ilijevski iz Partije Makedonaca u Srbiji smatra da je ambasador Severne Makedonije pri UN ugrozio državne i nacionalne interese
Makedonci iz Srbije: Siljanovska Davkova da opozove ambasadora iz UN© Tim E White

Partija Makedonci iz Srbije traži od predsednika Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove da opozove ambasadora ove zemlje pri UN Ljubomira Frčkovskog zbog njegovog glasanja za rezoluciju o Srebrenici bez konsultacija sa šefom države.

Goran Ilijevski iz Partije Makedonaca u Srbiji smatra da je Ljubomir Frčkovski ugrozio državne i nacionalne interese.

"Zahtevamo da mu se oduzme i poništi agreman koji je dobio od predsednika države. Time se odnosi sa Srbijom koliko-toliko mogu poboljšati i na neki način opravdati", rekao je Ilijevski za skopski portal "Republika".

On je dodao da se i severnomakedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani, koji se pohvalio da je sam doneo odluku da Srbiju proglasi "genocidnom državom", a Severnu Makedoniju kosponzorom, morao konsultovati sa predsednikom pre glasanja.

Predsednik Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je ranije da nije bila konsultovana o glasanju za rezoluciju o Srebrenici u UN.

Ona je navela da je ambasador Severne Makedonije u UN Ljubomir Frčkovski o glasanju za tu rezoluciju trebalo da se konsultuje i sa njom, a ne samo sa ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

image