Srbija i Balkan

Milanović bojkotovao sve manifestacije povodom Dana državnosti Hrvatske

Koncert je održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, a premijer Andrej Plenković je u obraćanju još jednom čestitao praznik
Milanović bojkotovao sve manifestacije povodom Dana državnosti Hrvatske© TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije prisustvovao nijednoj manifestaciji pa ni svečanom koncertu, koji je organizovala Vlada kao završnicu obeležavanja Dana državnosti, 30. maja.

Koncert je održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, a premijer Andrej Plenković je u obraćanju još jednom čestitao praznik i istakao da je "Dan državnosti Hrvatske istorijski čin kojim je hrvatski narod ponovno postao punopravni politički subjekt koji samostalno odlučuje o svojoj sudbini".

Dana 30. maja 1990., konstituisan je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova istorijska uloga u očuvanju hrvatske državnosti, što je, kako je rekao Plenković, bio preduslov svega što je sledilo, sve do nove Hrvatske države na karti Evrope.

"Svi ti sudbonosni datumi i odluke direktna su posledica obnovljenog punog suvereniteta hrvatskog naroda, a on je prvi i osnovni temelj državnosti. I zato se možemo ponositi time što našim Danom državnosti ne obeležavamo neku deklaraciju, istorijsku odluku ili pobedu, već dan kada se hrvatski narod kroz Hrvatski sabor vratio među slobodne i punopravne evropske nacije", rekao je Plenković, koji je i lider HDZ-a.

Naveo je da je Hrvatska danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Evropske unije.

"Deo je Šengenskog prostora i evropskog područja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo našu ekonomiju i povećalo bezbednost naših građana", rekao je Plenković i dodao da bi za dve godine Hrvatska trebalo da pristupi Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje sveta.

Među prisutnima na svečanom koncertu bio je i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

image