Milanović bojkotovao sve manifestacije povodom Dana državnosti Hrvatske

Koncert je održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, a premijer Andrej Plenković je u obraćanju još jednom čestitao praznik

Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije prisustvovao nijednoj manifestaciji pa ni svečanom koncertu, koji je organizovala Vlada kao završnicu obeležavanja Dana državnosti, 30. maja.

Koncert je održan u Hrvatskom narodnom kazalištu, a premijer Andrej Plenković je u obraćanju još jednom čestitao praznik i istakao da je "Dan državnosti Hrvatske istorijski čin kojim je hrvatski narod ponovno postao punopravni politički subjekt koji samostalno odlučuje o svojoj sudbini".

Dana 30. maja 1990., konstituisan je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova istorijska uloga u očuvanju hrvatske državnosti, što je, kako je rekao Plenković, bio preduslov svega što je sledilo, sve do nove Hrvatske države na karti Evrope.

"Svi ti sudbonosni datumi i odluke direktna su posledica obnovljenog punog suvereniteta hrvatskog naroda, a on je prvi i osnovni temelj državnosti. I zato se možemo ponositi time što našim Danom državnosti ne obeležavamo neku deklaraciju, istorijsku odluku ili pobedu, već dan kada se hrvatski narod kroz Hrvatski sabor vratio među slobodne i punopravne evropske nacije", rekao je Plenković, koji je i lider HDZ-a.

Naveo je da je Hrvatska danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Evropske unije.

"Deo je Šengenskog prostora i evropskog područja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo našu ekonomiju i povećalo bezbednost naših građana", rekao je Plenković i dodao da bi za dve godine Hrvatska trebalo da pristupi Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje sveta.

Među prisutnima na svečanom koncertu bio je i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.