Srbija i Balkan

Kurtijevo "Samoopredeljenje" iza zatvorenih vrata traži otvaranje mosta na Ibru

Novinari su izbačeni sa sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica
Kurtijevo "Samoopredeljenje" iza zatvorenih vrata traži otvaranje mosta na IbruGetty © Chris McGrath

Odbornici na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj bi trebalo da se razmatra i otvaranje mosta na Ibru, odlučili su da sa sednice udalje sve novinare i zatvore je za javnost, a obezbeđenje je zatražilo od medija da odmah napuste zgradu, prenosi "Kosovo onlajn".

Kurtijev pokret "Samoopredeljenje" u Skupštini opštine Severna Mitrovica zahtevao je da se primeni odluka o otvaranju glavnog mosta preko Ibra za saobraćaj.

Povodom jučerašnje vesti o otvaranju mosta na Ibru, odbornica "Samoopredeljenja" Aida Ferati Doli, koja je u aprilu prošle godine dala predlog lokalnoj skupštini u Severnoj Mitrovici da se donese odluka o otvaranju mosta, izjavila je da je to želja građana.

Nelegalni predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin rekao da je otvaranje mosta za slobodno kretanje "po evropskim standardima", prenosi "Koha".

Ugljanin je dodao da je primena odluke o pitanju mosta obavezna za lokalne vlasti, i naveo da će podržati njegovo otvaranje.

Odbornici su na početku usvojili i zapisnik sa sednice, iako isti nije ni napravljen, ističe "Kosovo onlajn"

Povodom ovog veoma važnog pitanja za Srbe koji žive u severnom delu Mitrovice reagovala je misija EU na KiM saopštivši da "sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici treba da se odvijaju u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija i "Kosova" i Srbije.

Podsećamo da je najava za otvaranja mosta bilo i ranije, ali ova dolazi u trenutku kada su severni deo grada i čitav sever KiM preplavljeni patrolama i snagama policije tzv. Kosova, koje kontrolišu sve važne tačke, kada je centar grada pokriven velikim brojem kamera i kada su demontirane sirene za uzbunu koje su pozivale srpsko stanovništvo u slučaju vanrednih događaja.

image