Srbija i Balkan

Zakon na Kurtijev način: Oteli zemlju Srbima, izgradili baze, a sada doneli odluku o eksproprijaciji

Na javnim raspravama organizovanim u proleće 2023. godine Srbi su uzalud ponavljali da su na zemlji koja im je oduzeta već izgrađeni objekti, i da se radi o prostoj otimačini i bezakonju
Zakon na Kurtijev način: Oteli zemlju Srbima, izgradili baze, a sada doneli odluku o eksproprijacijiGetty © Photo by Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Vlada tzv. Kosova usvojila je na današnjoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok za, kako je navedeno, "infrastrukturne projekte od javnog interesa".

Proces eksproprijacije u ove dve opštine na severu KiM počeo je, što se tiče vlade Aljbina Kurtija, januara prošle godine kada su prištinske vlasti deo zemljišta proglasile "nepokretnom imovinom od posebnog javnog interesa koja je neophodna za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Mesec dana kasnije Kurtijeva vlada ovlastila je Ministarstvo životne sredine da izvrši pripremne radove za "utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Kako se radi o zemljištu čiji su vlasnici uglavnom Srbi starosedeoci iz Leposavića i Zubinog Potoka, u nekim slučajevima došlo je do sudskih sporova, pa je u decembru prošle godine Osnovni sud u Prištini, odeljenje za upravna pitanja, doneo presudu kojom je poništio preliminarnu odluku Vlade tzv. Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok iz maja 2023. i vratio je na ponovno odlučivanje i razmatranje.

Ovaj sud je tada, postupajući po tužbama Miljana J. i Jordana J. koji su se sudu obratili 21. juna 2023. u postupku protiv vlade u Prištini, sa zahtevom da se poništi odluka o eksproprijaciji doneta 10. maja 2023, u stvari potvrdio da su ove eksproprijacije bile nelegalne i u suprotnosti sa zakonom.

Naime, vlada u Prištini odluku od 10. maja prošle godine donela je retroaktivno u pokušaju da, posle pritiska međunarodne zajednice, ozakoni već izgrađene nelegalne vojne i policijske objekte, odnosno baze na zemlji Srba na severu Kosova.

"Odobrava se eksproprijacija za javni interes nepokretnosti koje su neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekta od javnog interesa, u katastarskim zonama Bistrica, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak, Košutovo u opštini Leposavić, i katastarske zone Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok prema tabelama opisanim relevantnim katastarskim evidencijama…", glasila je odluka prištinske vlade koja je presudom iz decembra prošle godine osporena, a sada novom odlukom vlade potvrđena.

Početkom prošle godine u Leposaviću i Zubinom Potoku, takođe retroaktivno, održane su i javne rasprave na kojima su uz Srbe, vlasnike zemlje učestovali i predstavnici vlasti u Prištini. Na tim sastancima Srbi su uzalud ponavljali da u procesu eksproprijacije njihove zemlje nisu poštovane ni procedure ni zakonski uslovi, da su na njihovom zemljištu nezakonito već podignuti objekti, da se radi o prostoj otimačini.

Tako je u selu Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok još 2022. na 38 parcela, odnosno na oko 15 hektara, izgrađena baza specijalne policije. Nepunih godinu dana pre javne rasprave i dve godine pre današnje konačne odluke vlade o eksproprijaciji zemljišta!

Slično se dešavalo i početkom prošle godine u selima Lešak i Dren u opštini Leposavić, gde su građevinske mašine u pratnji specijalaca stigle na parcele Srba nekoliko nedelja pre javne rasprave i gde su počeli radovi na proširenju seoskog puta do spornih njiva i livada. I ovde su reagovali meštani, započeli proteste koji su trajali više nedelja, specijalci i mašine su se povukli. U međuvremenu, Priština je od eksproprijacije izuzela parcelu na kojoj se nalaze seosko groblje i ostaci stare crkve.

Inače, zakonom o eksproprijaciji na Kosovu predviđeno je da vlasnici zemlje koja se oduzima imaju rok od 10 dana za podnošenje pisanih komentara, zatim imaju pravo i na javnu raspravu u roku od 15 dana od donošenja odluke, a "organ koji vrši eksproprijaciju ima rok od 30 dana da donese preliminarnu odluku", dok se "konačna odluka donosi 12 meseci posle preliminarne odluke". Ništa od ovoga na severu KiM nije ispoštovano.

Osim u Gornjem Jasenoviku i u selu Dren, na još dve lokacije u opštini Leposavić, na Jarinju i kod Bistričkog mosta, davno pre početka javne rasprave podignuti su ili postavljeni objekti – policijskih baza.

U bazi na Jarinju, na oko kilometar od administrativnog prelaza još od kraja 2022. su specijalci, oklopna vozila, a baza je ograđena visokim betonskim zidom, bodljikavom žicom, tako da vlasnici zemlje, a radi se o 11 parcela na oko pet hektara, nemaju pristup svojim parcelama.

Srbi starosedeoci, vlasnici parcela, pozvani su tako u februaru 2023. na javnu raspravu o eksproprijaciji zemlje kojoj odavno nemaju pristup i na kojoj su takođe odavno izgrađeni objekti i na kojoj je policija.

"Zakon o eksproprijaciji predviđa dug postupak, koji može da traje godinu dana, pa i duže, dok ovde imamo uzurpaciju zemljišta u svega 15 dana. Odluka vlade je doneta netransparentno, bez upoznavanja lokalnog stanovništva i privatnih vlasnika s tim javnim ciljem koji treba da bude dobro obrazložen i u vezi sa čim treba da bude održana javna rasprava. Ništa od toga nije ispoštovano", uzalud je prošle godine na javnoj raspravi ponavljao Mladen Ćiprijanovića, diplomirani pravnik iz sela Dren kod Leposavića.

image