Srbija i Balkan

Sedmoro ubijenih đaka iz "Ribinikara" danas bi bili maturanti: Učenici doneli cveće ispred škole

Od devetoro ubijenih učenika, sedmoro bi danas slavilo maturu sa svojim vršnjacima
Sedmoro ubijenih đaka iz "Ribinikara" danas bi bili maturanti: Učenici doneli cveće ispred škole© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Za učenike osmog razreda, kao i maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola danas je poslednji nastavni dan u ovoj školskoj godini. Ali u dvorištu i ispred škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda danas je drugačija slika.

Osmaci iz osnovnih škola sa Vračara su tradicionalnu šetnju pod nazivom "Defile malih maturanata" počeli na Trgu kod Beogradskog dramskog pozorišta u parku kod Vozarevog krsta.

Đaci su tokom šetnje u pratnji direktora i svojih nastavnika odali počast stradalima učenicima i čuvaru OŠ "Vladislav Ribnikar" koje je maloletni K. K. ubio prošle godine.

Od devetoro ubijenih učenika, sedmoro bi danas slavilo maturu sa svojim vršnjacima. Njihovi drugari i drugarice iz drugih škola su ostavili poruke i palili sveće.

Završeno pripremno ročište protiv Kecmanovića

U Višem sudu u Beogradu danas je zaključeno pripremno ročište u parničnom postupku po trećoj tužbi protiv oca, majke i dečaka koji je 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara te škole i ranio još pet učenika i nastavnicu istorije.

Ovu tužbu podneo je maloletnik J.D. koji je ranjen tog 3. maja, odnosno njegovi roditelji kao zakonski zastupnici, koji su i pozvani na sledeće suđenje 20. septembra da svedoče.

Sudija je danas navela koje će dokaze da izvodi tokom suđenja, a između ostalog naložila je da se uradi veštačenje maloletnog J.D., ranjenog dečaka, od strane komisije veštaka ortopeda, traumatologa i neuropsihijatra na okolnosti umanjenja opšte životne sposobnosti.

S obzirom na to da su zaposleni u školi svedočili u ostalim parničnim postupcima, sudija je odlučila da njihove iskaze pročita u sudnici, dok je naložila da se pribavi izveštaj Centra za socijalni rad o stanju u porodici Kecmanović, kao i lekarski izveštaji klinike u kojoj se nalazi maloletni izvršilac ovog ubistva.

Branilac Kecmanovića Marina Ivelja je danas povukla svoj predlog da se saslušaju roditelji dečaka K.K., navodeći da oni nisu u stanju da svedoče jer "ne žele da povrede žrtve pričajući o tome koliko su brižno i pažljivo vaspitavali dete", te je predložila da se pročitaju njihovi iskazi iz krivičnog postupka koji je zatvoren za javnost, a sudija je usvojila taj predlog.

Ova tužba je podneta protiv maloletnika K.K. i njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović, i škole, a radi naknade nematerijalne štete usled pretrpljenog fizičkog bola, straha i psihičkog bola.

Pored ovog vodi se još četiri parnična postupka i jedan krivični postupak. Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka doneće odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica ili ga eventualno odbija.

Pred Višim sudom u Beogradu vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dečaka, kao i instruktora i vlasnika streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K.K. učio da puca, dok je on krivično neodgovoran, jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

image