Srbija i Balkan

Šta su zapadni ambasadori govorili o otvaranju mosta na Ibru: Povezujte ljude, otvorite kafiće

Ambasador Nemačke u Prištini izjavio je da most koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu treba da spaja, a ne razdvaja ljude, dok se francuski ambasador, čija je želja da tu vidi kafiće, setio ranjavanja francuskih trupa prilikom incidenata na mostu, ali poručio da treba gledati u budućnost
Šta su zapadni ambasadori govorili o otvaranju mosta na Ibru: Povezujte ljude, otvorite kafićewww.globallookpress.com © © IMAGO

Iz Prištine su stigle najave da bi most na Ibru trebalo da bude otvoren za saobraćaj, a prištinski "Reporteri" podseća da je nemački ambasador u Prištini Jern Rode nedavno rekao da bi trebalo skloniti barikade i omogućiti otvaranje mosta koji deli Mitrovicu na severni i južni deo.

Kako je naveo, mostovi bi trebalo da spajaju, a ne da razdvajaju ljude.

Ambasador Francuske u Prištini Olivije Gero kazao je da bi voleo da na tom mostu vidi kafeterije i cveće.

Rode je nedavno rekao da bi političari trebalo da rade na tome da građani uživaju u gradu te da je neophodno uraditi domaći zadatak kako bi se most otvorio.

"Kada pogledamo i sa jedne i sa druge strane mosta vidimo policajce i kontrolne punktove. Dakle, vidi se da postoje domaći zadaci koje treba uraditi. Ovaj most treba da povezuje ljude, a ne da ih deli jer mostovi služe za povezivanje", rekao je Rode.

Podsetio je i na posetu nemačkog ministra spoljnih poslova mostu na Ibru pre dve godine i naveo da je i tada bilo obećanja da će taj most biti otvoren.

"Mostovi povezuju ljude. Političari, društvo moraju da se trude da ljudi u Mitrovici, na severu i na jugu, mogu jednostavno da uživaju u gradu, kao što smo to radili u prošlosti. Nemački ministar spoljnih poslova je bio ovde pre dve godine, razgovarao sa gradonačelnicima opština i obećanja su data, ali blokade još nisu uklonjene. Političari bi trebalo da rade u tom pravcu", rekao je Rode.

Ambasador Francuske Olivije Gero rekao je nedavno da želi da na mostu na Ibru bude što više kafeterija i cveća.

"Francuske trupe su u jednom trenutku zaustavile ekstremiste sa obe strane, ne dozvoljavajući im da pređu na drugu stranu i postarale se da se situacija ne pogorša. Mnogo naših vojnika ranjeno je u tim operacijama, ali moramo da gledamo budućnost. Ono što vidim, ovde imamo pešački deo, zatim most koji je pešački sa svih strana. Samo želim da vidim više kafića ili cveća i da povežem ove dve male pešačke zone na najmirniji mogući način i verujem da je to krajnja destinacija mosta", rekao je Gero.

image