Dodik: Zasedanje Ustavnog suda pokazalo svu propast BiH

Odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum, napisao je predsednik RS na Iksu

Zasedanje Ustavnog suda pokazuje svu propast BiH, a oni koji pokušavaju da rade na politici na kojoj stoji sila, izgubili su svaki kriterijum pravnog postupanja, naveo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući jučerašnju sednicu ovog tela.

"Obično se u percepciji očekuje da Ustavni sud bude pravno telo, a ono je već odavno postalo političko. Donošenje odluka kojima se ukida sve i svašta, govori o tome da su oni izgubili kompas i nisu u funkciji odbrane dejtonske BiH, odnosno ustavne BiH. Oni su kreatori neke nove BiH i ta BiH je samo u interesu jednog naroda, i oni će, očigledno, tu bitku izgubiti", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Na jučerašnjoj sednici, Ustavni sud BiH, u kojem nema predstavnika Republike Srpske, odlučio je, između ostalog, da je neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Kako je naglasio Dodik u svojoj objavi, RS je svoj stav o Ustavnom sudu davno rekla i tako će se i ponašati.

"Činjenica da su prihvatili da rade i da krše vlastita pravila, u kojima samo domaće sudije mogu da budu članovi, predsednici i potpredsednici suda, juče je doživela kolaps i činjenicom da je nemački državljanin potpredsednik Ustavnog suda. Kada tome dodate da je nemački državljanin i lažni visoki predstavnik, onda to govori o tome na koji način i šta ovde Nemačka planira da radi", naveo je Dodik.

Mislim da su se zapetljali i da njihove odluke više nemaju snagu koju su imale jer svaka odluka koja ne može da bude sprovodiva nema smisla, dodao je predsednik RS.

"Ovo što su oni uradili je potpuno nesprovodivo i treba da se na taj način posmatra. To je klasičan dokaz rušenja Dejtonskog sporazuma. Odavno nije donesena odluka međunarodnog faktora kao ova Ustavnog suda, kojom se ruši Dejtonski sporazum", napisao je on.

Kako je istakao Dodik, Amerikanci pričaju iz usta Majkla Marfija, njihovog ambasadora u BiH, kako nijedan njihov državljanin nije rekao da treba uništiti Republiku Srpsku, a svaki dan to čine, naveo je predsednik Srpske.

"Misle da su ljudi naivni i da ne vide šta se tu radi. Iza ovih odluka Ustavnog suda očigledno stoji volonterizam Marfija i drugih ambasadora, nemačkog i britanskog, u BiH. Ovim odlukama gotovo se paralizuje BiH, ona se skida sa mape evropskog puta. One su pre svega antievropske odluke i nisu u skladu sa naporima Republike Srpske da se ide evropskim putem", zaključio je Dodik.