Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Vreme pretnji i vreme smutnji

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" je Ranko Radović, istoričar i predsednik organizacije Srbija na španskom
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Vreme pretnji i vreme smutnji© РТ Балкан

U prvom delu emisije, autori podkasta Marko Nikolić i Tiosav Purić govorili su o nastavku drame u Gruziji povodom zakona o transparentnosti stranih uticaja, zbog koga je Varhelji pretio premijeru Gruzije, o pretnjama koje bivši zvaničnici Mosada upućuju službenicima Međunarodnog krivičnog suda i o porukama koje je Niki Hejli uputila Palestincima potpisujući rakete.

Dok Jens Stoltenberg, uz podršku američkog establišmenta, preti napadima ukrajinske vojske na rusku teritoriju, "Dejli telegraf" najavljuje da je "Ukrajina gotova".

U međuvremenu, u Americi, Tramp je dobio podršku vlasnika "Blekstouna", Stivena Švarcmana, i Silicijumske doline, što je loš znak za demokrate.

U drugom delu emisije, gost podkasta "Lokomotiva" bio je Ranko Radović, istoričar, i predsednik NVO Srbija na španskom.

Autori podkasta su sa Radovićem razgovarali o perspektivama razvoja odnosa Srbije i hispano sveta, uključujući i Španiju i Latinsku Ameriku, ali i o kulturnoistorijskim specifičnostima ovog sveta, poziciji hispano sveta u kontekstu Globalnog juga, ideološkim karakteristikama Latinske Amerike, tekućim izborima u Meksiku, Mileju i sudbini Argentine i Bukeleu, predsedniku El Salvadora.

Lokomotiva podkast emituje se svake subote u 20 časova.

image