Srbija i Balkan

Završeni izbori, manja izlaznost nego lane; SNS-u natpolovična većina u Beogradu i Novom Sadu

MUP je naveo da tokom izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu gde su se sukobili pripadnici opozicije sa policajcima nakon čega su aktivisti vladajuće stranke napustili kol-centar
Završeni izbori, manja izlaznost nego lane; SNS-u natpolovična većina u Beogradu i Novom Sadu© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Lokalni izbori u Srbiji završeni su večeras, a Srpska napredna stranka je, prema proceni Ipsosa i Cesida, osvojila natpolovičnu većinu i u Beogradu (52,6 odsto) i u Novom Sadu (52,7 odsto).

Na osnovu 72 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 52,6 odsto, na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto glasova, dok je treće mesto, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,5 procenata.

Četvrto mesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 procenata, a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

Opozicija je proglasila pobedu u centralnoj gradskoj opštini Stari grad, a situacija je neizvesna i na Vračaru. 

Prema nezvaničnim podacima iz izbornog štaba SNS-a u Čačku, na osnovu obrađenih 77,88 glasova, lista koju predvodi Srpska napredna stranka osvojila je 53,20 odsto glasova, odnosno 41 mandat.

Nešto je drugačija situacija u Nišu gde je, na osnovu obrađenog 60,2 odsto uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto glasova, a najveće iznenađenje je Grupa građana Dr Dragan Milić kojoj je pripalo 24,2 odsto obrađenih glasova.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je u Nišu bila najteža politička utakmica i da će morati da se poštuje rezultat ove grupe građana i da se razgovara i vidi kako da se problemi ubuduće dešavaju.   

Kandidat za gradonačelnika Beograda na listi "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" Borislav Antonijević izjavio je večeras da su rezultati lokalnih izbora "šareni" i da je ta lista osvojila oko 10 odsto glasova.

Takođe, Branimir Nestorović je izjavio je da je taj pokret ostvario zacrtane ciljeve u ovoj kampanji.  

Haos je bio ispred hale Novosadskog Sajma kada došlo je do koškanja i guranja policajaca i predstavnika opozicije i aktivista, koji su pokušali da upadnu u prostoriju u kojoj se, nalazi kol centar Srpske napredne stranke. Aktivisti SNS-a su napustili te prostorije, a predstavnici opozicije su se sukobili sa policijom.

Incident je izbio i u SC "Banjica" u Beogradu gde je bio još jedan kol centar SNS-a koji su posetili predstavnici opozicije, ali situacija je protekla bez većih tenzija.  

U Srbiji su građani danas birali odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine.

Sve najnovije vesti o izbornim rezultatima pratite u blogu uživo RT Balkan.

  • 2. jun 2024 • 23:35

    23:35

    Crta: Nepravilnosti nisu značajno uticale na izborne rezultate

    Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je još uvek u toku proces analize nepravilnosti koje je ta organizacija zabeležila na biračkim mestima, ali da je njihova trenutna procena da te nepravilnosti nisu značajno uticale na distribuciju procenata glasova.

    On je ponovio da je za Crtu najvažnije da li glasovi, odnosno njihovi brojevi reflektuju slobodnu volju birača ili ne.

    "U ovom trenutku, naš pravni tim i dalje analizira incidente i nepravilnosti. Sutra u jedan sat popodne ćemo imati ukupnu preliminarnu ocenu samog izbornog dana, uključujući i našu ocenu u odnosu na kvalitet izbornog dana i u kojoj meri su te nepravilnosti uticale na ove rezultate", zaključio je Nedeljkov.

  • 23:32

    Šapić: Uskoro formiranje Skupštine grada

    Kandidat za gradonačelnika Beograda list "Aleksandar Vučić- Beograd sutra", saopštio je večeras rezultate liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i istakao da je ova stranka ostvarila pobedu u Beogradu i dodao da je potrebno da se nastavi dalje sa radom, jer su naredne četiri godine ključne za razvoj grada.

    Šapić je dodao da očekuje da će uskoro biti formirana Skupština grada Beograda.

    "Na 81,5 odsto obrađenog uzorka, Aleksandar Vučić – Beograd sutra osvojio je 53 posto – 64 mandata, Kreni promeni 16,8 posto – 20 mandata, Biramo Beograd 12,12 posto – 14 mandata, Nestorović 8,3 posto i 10 mandata i Ruska stranka 2 mandata“, naveo je Šapić.

  • 23:26

    Stevandić: Trijumf državotvorne ideje

    Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je rezultate izbora kao "trijumf državotvorne ideje".

    "Nema više kruga dvojke-sad je krug trojke. Čestitke listi Aleksandra Vučića.
    Nisam glasao na lokalnim izborima 2023 god.( jesam 2010. i 2011.)ali su me vređali autošovinisti. 2024. jesam i opet me vređaju. Do njih je, a ne do glasanja", napisao je Stevandić na svom Iks nalogu.

  • 23:14

    Pobeda opozicije na Starom gradu

    Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta proglasio je pobedu opozicije na lokalnim izborima na opštini Stari Grad iz Beograda.

    "Na osnovu 90 odsto uzorka koji imamo proglašavamo pobedu na opštini Stari grad. Ova opština je svetionik slobode, prva u Beogradu za koju možemo da kažemo da je opoziciona", rekao je Lazović za N1.

    On je izjavio da je lista "Biramo Stari grad" osvojila 37 odsto glasova, ona okupljena oko SNS 34, dok je na trećem mestu "Čuvari Starog grada" koju predvodi Marko Bastać sa 16 odsto.

    "Pozivamo listu 'Čuvari Starog grada' na saradnju i formiranje vlasti", zaključio je potpredsednik Zeleno-levog fronta.

    Kandidat koalicije "Biram borbu" za gradonačelnika Beograda Dobrice Veselinović rekao je da će opozicija u opštini Stari grad moći da formira vlast i dodaje da će pozvati listu oko Marka Bastaća kako bi se dogovorili.

  • 22:58

    Dačić: Pokazala se ispravnom ideja da se na izbore izađe sa jedinstvenom listom

    Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je predlog Aleksandra Vučića da se na izbore izađe na zajedničkoj listi apsolutno opravdao sva očekivanja i da mu je veoma drago što je cela Srbija prepoznala da je država ugrožena i što je imala jedinstven odgovor na sva teška državna i nacionalna pitanja.

    Dodao je da su, kako je rekao, odlučni da brane naše nacionalne i državne interese, ali i da su odlučni i čvrsti da nastave putem razvoja zemlje i stvaranja bolje Srbije sutra.

    Dačić je zamolio Aleksandra Vučića da ne raspisuje izbore svake godine.

    "Hoću da idem u penziju za tri, četiri godine i molim vas da to ne činite. Ne mogu svake godine da imam srčane smetnje", rekao je Dačić.

  • 22:49

    U Zrenjaninu obrađeno 31,08 odsto biračkih mesta

    Na osnovu 31,08 odsto obrađenih biračkih mesta, rezultati glasanja u Zrenjaninu pokazuju da je lista  "Aleksandar Vučić-Zrenjanin sutra", sa svojim koalicionim partnerima osvojila je 61,19 odsto, Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor 5,97 odsto, "Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović-Zrenjanin" 4,48 odsto. 

    Sledi "Voda i sloboda-NADA-Ujedinjena opozicija Zrenjanina" 14,93 odsto i lista Zrenjanin protiv nasilja  Biramo Zrenjanin, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, 13,43 odsto.

  • 22:45

    Cesid: Na osnovu 72 odsto pregledanih listića najviše glasova listi "Beograd sutra"

    Prema procenama Cesida i Ipsosa, a na osnovu 72 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 52,6 odsto.

    Na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto glasova, dok je treće mesto, prema procenama, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,5 procenata.

    Četvrto mesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 procenata, a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

    Ostale liste, prema procenama, nisu osvojile dovoljan broj glasova za prelazak cenzusa.

    U Novom Sadu na osnovu 85,3 odsto uzorka, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" - 53,1 odsto, na drugom mestu je lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" sa 24 odsto glasova, dok se na trećem mestu nalazi lista "Kreni promeni" koja je dobila 9,7 odsto glasova.

    Na četvrtom mestu je lista "Heroji" sa 3,8 odsto, a lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

    U Nišu je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra", osvojila 44,7 odsto glasova, Grupa građana "Dr Dragan Milić 24,5, "Biramo Niš - Đorđe Stanković" 15, 7, "Ujedinjeni-Nada za Niš-Miodrag Stanković-Nova demokratska stranka Srbije-Niš, Moj grad-Narodna stranka-Socijaldemokratska" četiri odsto, a "Dr Savo Manojlović - i ja sam Niš - Kreni - promeni", četiri odsto glasova.

    Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu! - Tihomir Perić osvojila je 1,3 odsto glasova i jedno mesto u niškoj gradskoj skupštini.

  • 21:54

    Čačak: SNS-u 41 mandat, "Istina i čast" 11 mandata

    Prema nezvaničnim podacima iz izbornog štaba Srpske napredne stranke u Čačku sa obrađenih 77,88 biračkih mesta, lista koju predvodi Srpska napredna stranka osvojila je 53,20 odsto glasova, odnosno 41 mandat.

    Izborna lista Ivan V. Ćalović – Istina i čast osvojila je 14,52 odsto, što je 11 mandata.

    Lista Grupa građana "Probudimo Čačak" osvojila je 13 odsto glasova u skupštini grada Čačka sa 10 odbornika.

    Koalicija "Svi za Čačak" osvojila je 6,46 odsto glasova u gradskom parlamentu ima četiri odbornika.

    Po četiri mandata imaće i lista Prim. dr Milan Roganivić – Srpski pokret Dveri, koja je osvojila 5,72 odsto glasova, kao i koalicija "Čačak protiv nasilja" i Novi DSS sa 5,98 odsto glasova. Manjinska Ruska stranka osvojila je 1,12 odsto glasova i imaće jednog odbornika. 

  • 21:49

    Antonijević: Rezultati šareni, "Mi - snaga naroda" osvojila oko 10 odsto

    Kandidat za gradonačelnika na listi "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" Borislav Antonijević izjavio je večeras da su rezultati lokalnih izbora "šareni" i da je ta lista osvojila oko 10 odsto glasova.

    On je na konferenciji za medije u izbornom štabu rekao da se nisu ostvarile prognoze mnogih, da ta lista nije nestala sa javne scene i da su građani Beograda prepoznali da oni nisu političari već su opcija u politici koja je održala reč.

    On je rekao da mediji nisu mnogo prenosili predloge te liste i programa i dodao da bi se ljudi iznenadili kada bi videli koliko "fleksibilnosti" ima u programu.

  • 21:39

    U Nišu obrađeno 60,2 odsto uzorka

    Na osnovu obrađenog 60, 2 odsto uzorka u Nišu lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto glasova, GG Dr Dragan Milić pripala je 24,2 odsto. Slede liste "Biramo Niš" sa 14,5 odsto, POTOM "Nada za Niš" i "Kreni promeni" po 3,7 odsto.

    Listi "Niš naš grad" pripalo je 1,6 odsto glasova, Ruskoj stranci 1,3 odsto i Za naš Niš 0,7 odsto.

image