Završeni izbori, manja izlaznost nego lane; SNS-u natpolovična većina u Beogradu i Novom Sadu

MUP je naveo da tokom izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu gde su se sukobili pripadnici opozicije sa policajcima nakon čega su aktivisti vladajuće stranke napustili kol-centar

Lokalni izbori u Srbiji završeni su večeras, a Srpska napredna stranka je, prema proceni Ipsosa i Cesida, osvojila natpolovičnu većinu i u Beogradu (52,6 odsto) i u Novom Sadu (52,7 odsto).

Na osnovu 72 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 52,6 odsto, na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto glasova, dok je treće mesto, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,5 procenata.

Četvrto mesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 procenata, a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

Opozicija je proglasila pobedu u centralnoj gradskoj opštini Stari grad, a situacija je neizvesna i na Vračaru. 

Prema nezvaničnim podacima iz izbornog štaba SNS-a u Čačku, na osnovu obrađenih 77,88 glasova, lista koju predvodi Srpska napredna stranka osvojila je 53,20 odsto glasova, odnosno 41 mandat.

Nešto je drugačija situacija u Nišu gde je, na osnovu obrađenog 60,2 odsto uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto glasova, a najveće iznenađenje je Grupa građana Dr Dragan Milić kojoj je pripalo 24,2 odsto obrađenih glasova.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da je u Nišu bila najteža politička utakmica i da će morati da se poštuje rezultat ove grupe građana i da se razgovara i vidi kako da se problemi ubuduće dešavaju.   

Kandidat za gradonačelnika Beograda na listi "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" Borislav Antonijević izjavio je večeras da su rezultati lokalnih izbora "šareni" i da je ta lista osvojila oko 10 odsto glasova.

Takođe, Branimir Nestorović je izjavio je da je taj pokret ostvario zacrtane ciljeve u ovoj kampanji.  

Haos je bio ispred hale Novosadskog Sajma kada došlo je do koškanja i guranja policajaca i predstavnika opozicije i aktivista, koji su pokušali da upadnu u prostoriju u kojoj se, nalazi kol centar Srpske napredne stranke. Aktivisti SNS-a su napustili te prostorije, a predstavnici opozicije su se sukobili sa policijom.

Incident je izbio i u SC "Banjica" u Beogradu gde je bio još jedan kol centar SNS-a koji su posetili predstavnici opozicije, ali situacija je protekla bez većih tenzija.  

U Srbiji su građani danas birali odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine.

Sve najnovije vesti o izbornim rezultatima pratite u blogu uživo RT Balkan.

2. jun 2024 • 23:35

Crta: Nepravilnosti nisu značajno uticale na izborne rezultate

Programski direktor Crte Raša Nedeljkov izjavio je da je još uvek u toku proces analize nepravilnosti koje je ta organizacija zabeležila na biračkim mestima, ali da je njihova trenutna procena da te nepravilnosti nisu značajno uticale na distribuciju procenata glasova.

On je ponovio da je za Crtu najvažnije da li glasovi, odnosno njihovi brojevi reflektuju slobodnu volju birača ili ne.

"U ovom trenutku, naš pravni tim i dalje analizira incidente i nepravilnosti. Sutra u jedan sat popodne ćemo imati ukupnu preliminarnu ocenu samog izbornog dana, uključujući i našu ocenu u odnosu na kvalitet izbornog dana i u kojoj meri su te nepravilnosti uticale na ove rezultate", zaključio je Nedeljkov.

Šapić: Uskoro formiranje Skupštine grada

Kandidat za gradonačelnika Beograda list "Aleksandar Vučić- Beograd sutra", saopštio je večeras rezultate liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i istakao da je ova stranka ostvarila pobedu u Beogradu i dodao da je potrebno da se nastavi dalje sa radom, jer su naredne četiri godine ključne za razvoj grada.

Šapić je dodao da očekuje da će uskoro biti formirana Skupština grada Beograda.

"Na 81,5 odsto obrađenog uzorka, Aleksandar Vučić – Beograd sutra osvojio je 53 posto – 64 mandata, Kreni promeni 16,8 posto – 20 mandata, Biramo Beograd 12,12 posto – 14 mandata, Nestorović 8,3 posto i 10 mandata i Ruska stranka 2 mandata“, naveo je Šapić.

Stevandić: Trijumf državotvorne ideje

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocenio je rezultate izbora kao "trijumf državotvorne ideje".

"Nema više kruga dvojke-sad je krug trojke. Čestitke listi Aleksandra Vučića.
Nisam glasao na lokalnim izborima 2023 god.( jesam 2010. i 2011.)ali su me vređali autošovinisti. 2024. jesam i opet me vređaju. Do njih je, a ne do glasanja", napisao je Stevandić na svom Iks nalogu.

Pobeda opozicije na Starom gradu

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta proglasio je pobedu opozicije na lokalnim izborima na opštini Stari Grad iz Beograda.

"Na osnovu 90 odsto uzorka koji imamo proglašavamo pobedu na opštini Stari grad. Ova opština je svetionik slobode, prva u Beogradu za koju možemo da kažemo da je opoziciona", rekao je Lazović za N1.

On je izjavio da je lista "Biramo Stari grad" osvojila 37 odsto glasova, ona okupljena oko SNS 34, dok je na trećem mestu "Čuvari Starog grada" koju predvodi Marko Bastać sa 16 odsto.

"Pozivamo listu 'Čuvari Starog grada' na saradnju i formiranje vlasti", zaključio je potpredsednik Zeleno-levog fronta.

Kandidat koalicije "Biram borbu" za gradonačelnika Beograda Dobrice Veselinović rekao je da će opozicija u opštini Stari grad moći da formira vlast i dodaje da će pozvati listu oko Marka Bastaća kako bi se dogovorili.

Dačić: Pokazala se ispravnom ideja da se na izbore izađe sa jedinstvenom listom

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je predlog Aleksandra Vučića da se na izbore izađe na zajedničkoj listi apsolutno opravdao sva očekivanja i da mu je veoma drago što je cela Srbija prepoznala da je država ugrožena i što je imala jedinstven odgovor na sva teška državna i nacionalna pitanja.

Dodao je da su, kako je rekao, odlučni da brane naše nacionalne i državne interese, ali i da su odlučni i čvrsti da nastave putem razvoja zemlje i stvaranja bolje Srbije sutra.

Dačić je zamolio Aleksandra Vučića da ne raspisuje izbore svake godine.

"Hoću da idem u penziju za tri, četiri godine i molim vas da to ne činite. Ne mogu svake godine da imam srčane smetnje", rekao je Dačić.

U Zrenjaninu obrađeno 31,08 odsto biračkih mesta

Na osnovu 31,08 odsto obrađenih biračkih mesta, rezultati glasanja u Zrenjaninu pokazuju da je lista  "Aleksandar Vučić-Zrenjanin sutra", sa svojim koalicionim partnerima osvojila je 61,19 odsto, Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor 5,97 odsto, "Mi snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović-Zrenjanin" 4,48 odsto. 

Sledi "Voda i sloboda-NADA-Ujedinjena opozicija Zrenjanina" 14,93 odsto i lista Zrenjanin protiv nasilja  Biramo Zrenjanin, Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, 13,43 odsto.

Cesid: Na osnovu 72 odsto pregledanih listića najviše glasova listi "Beograd sutra"

Prema procenama Cesida i Ipsosa, a na osnovu 72 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" - 52,6 odsto.

Na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto glasova, dok je treće mesto, prema procenama, zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,5 procenata.

Četvrto mesto zauzela je lista "Mi snaga naroda" sa 8,1 procenata, a u prestonički parlament ući će i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

Ostale liste, prema procenama, nisu osvojile dovoljan broj glasova za prelazak cenzusa.

U Novom Sadu na osnovu 85,3 odsto uzorka, najviše glasova osvojila je lista "Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra" - 53,1 odsto, na drugom mestu je lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" sa 24 odsto glasova, dok se na trećem mestu nalazi lista "Kreni promeni" koja je dobila 9,7 odsto glasova.

Na četvrtom mestu je lista "Heroji" sa 3,8 odsto, a lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

U Nišu je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra", osvojila 44,7 odsto glasova, Grupa građana "Dr Dragan Milić 24,5, "Biramo Niš - Đorđe Stanković" 15, 7, "Ujedinjeni-Nada za Niš-Miodrag Stanković-Nova demokratska stranka Srbije-Niš, Moj grad-Narodna stranka-Socijaldemokratska" četiri odsto, a "Dr Savo Manojlović - i ja sam Niš - Kreni - promeni", četiri odsto glasova.

Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu! - Tihomir Perić osvojila je 1,3 odsto glasova i jedno mesto u niškoj gradskoj skupštini.

Čačak: SNS-u 41 mandat, "Istina i čast" 11 mandata

Prema nezvaničnim podacima iz izbornog štaba Srpske napredne stranke u Čačku sa obrađenih 77,88 biračkih mesta, lista koju predvodi Srpska napredna stranka osvojila je 53,20 odsto glasova, odnosno 41 mandat.

Izborna lista Ivan V. Ćalović – Istina i čast osvojila je 14,52 odsto, što je 11 mandata.

Lista Grupa građana "Probudimo Čačak" osvojila je 13 odsto glasova u skupštini grada Čačka sa 10 odbornika.

Koalicija "Svi za Čačak" osvojila je 6,46 odsto glasova u gradskom parlamentu ima četiri odbornika.

Po četiri mandata imaće i lista Prim. dr Milan Roganivić – Srpski pokret Dveri, koja je osvojila 5,72 odsto glasova, kao i koalicija "Čačak protiv nasilja" i Novi DSS sa 5,98 odsto glasova. Manjinska Ruska stranka osvojila je 1,12 odsto glasova i imaće jednog odbornika. 

Antonijević: Rezultati šareni, "Mi - snaga naroda" osvojila oko 10 odsto

Kandidat za gradonačelnika na listi "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" Borislav Antonijević izjavio je večeras da su rezultati lokalnih izbora "šareni" i da je ta lista osvojila oko 10 odsto glasova.

On je na konferenciji za medije u izbornom štabu rekao da se nisu ostvarile prognoze mnogih, da ta lista nije nestala sa javne scene i da su građani Beograda prepoznali da oni nisu političari već su opcija u politici koja je održala reč.

On je rekao da mediji nisu mnogo prenosili predloge te liste i programa i dodao da bi se ljudi iznenadili kada bi videli koliko "fleksibilnosti" ima u programu.

U Nišu obrađeno 60,2 odsto uzorka

Na osnovu obrađenog 60, 2 odsto uzorka u Nišu lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 46,6 odsto glasova, GG Dr Dragan Milić pripala je 24,2 odsto. Slede liste "Biramo Niš" sa 14,5 odsto, POTOM "Nada za Niš" i "Kreni promeni" po 3,7 odsto.

Listi "Niš naš grad" pripalo je 1,6 odsto glasova, Ruskoj stranci 1,3 odsto i Za naš Niš 0,7 odsto.

Novi Sad: SNS 52,7 odsto, Udruženi za NS 24,2 odsto

Izborna lista Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra  osvojila je 52,7 odsto glasova u Novom Sadu, dok je lista Udruženi za Novi Sad dobila 24,2 odsto podrške glasača. Za listu Kreni promeni glasalo je 9,9 odsto birača, dok je poverenje listi Heroji- Miša Bačulov poklonilo 4,1 odsto glasova

Nestorović: Ostvarili zacrtane ciljeve

Branimir Nestorović predstavnik liste Mi-snaga naroda" izjavio je da je taj pokret ostvario zacrtane ciljeve u ovoj kampanji.

Nestorović je obraćajući se na konferenciji za novinare nakon zatvaranja izbornih mesta rekao da ostaju pri stavu da se neće prikloniti nikome.

"Možemo da pozovemo druge da nas podrže da formiramo manjinsku vlast. Čekaćemo da vidimo šta se dešavalo na biralištima, ne znamo, vlast kaže da su to kol centri, mi mislimo da je to nezakonito. Izbori kakvi su organizovani večeras, samo će da prodube tenzije, izborni proces je bio neregularan i haotičan i sledi nam cirkus kakav je bio u decembru", rekao je Nestorović i dodao da očekuju da naredni izbori budu pod boljim uslovima.

Poručio je i da je pre ovih izbora rekao da računa da imaju 10-15 odbornika u Skupštini grada Beograda, što je, kako je rekao, veliki uspeh jer su porasli i postali relevantni.

Dodao je da će sačekati konačne rezultati izbora da bi videli kakav će biti odnos snaga u gradskoj skupštini, nakon čega će, kako navodi, razmotriti šta će uraditi.

"Po podacima koje imamo iz unutrašnjosti u Staroj Pazovi i Gornjem Milanovcu smo 2 ili 3, čekamo Valjevo i Zrenjanin. Naš cilj je bio da budemo preko cenzusa, drugi neprekidan rast i treće je perspektiva razvoja pokreta i taj cilj je ostvaren. Imali smo veliki problem u toku kampanje da smo bili ignorisani potpuno. nijedna televizija nije htela da pušta naše spotove i ovaj rezultat je fantastičan i potrudićemo se da opravdamo poverenje onih koji su za nas glasali i da još više rastemo", rekao je Nestorović.

Prvi preliminarni rezultati za Beograd: SNS-u natpolovična većina

Na osnovu obrađenog 51,1 odsto uzorka lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila je 53 odsto glasova (64 od 110 odborničkih mandata), podaci su Ipsosa.

Lista "Kreni promeni" dr Savo Manojlović je dobila 17 odsto glasova (20 mandata), "Biramo Beograd" 12,6 odsto glasova (15 mandata) i "Mi snaga naroda" Branimira Nestorovića 8,2 odsto glasova (9 mandata), a manjinska Ruska stranka je osvojila 1,2 odsto imaće, kako se procenjuje, dva odbornika.

Manojlović: Izdali smo uputstvo našim kontrolorima da ne potpisuju zapisnike

Savo Manojlović, sa liste Kreni-promeni naveo je da su oni svojim kontrolorima "izdali jasno uputstvo da ne potpisuju zapisnike".

"Ovo su najneregularniji izbori do sada", rekao je Manojlović na konferenciji za novinare.

Iz Sombora stižu prvi rezultati

Lista "Aleksandar Vučić - Sombor sutra" osvojila je 66,3 odsto glasova, Biram Sombor bez nasilja - 19,6 odsto, a SVM je pripalo 5,8 odsto. Građanski front Sombor osvojio je 3,2 odsto.

Rezultati u Subotici

Prema prvim rezultatima prebrojavanja glasova lista "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" osvojila je 49,6 odsto glasova, SVM je pripalo 26, 3 odsto, dok je lista "Subotica protiv nasilja" osvojila 14,3 odto glasova. 

Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini pripao je 4,4 odsto glasova.

Manojlović: Rezultat Kreni-promeni najjači rezultat opozicije od 2012.

Kandidat pokreta Kreni-promeni za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović rekao je da ankete pokazuju da je Kreni-promeni zabeležio rezultat koji je najjači procentualni rezultat opozicije od 2012. godine.

"Veliki je uspeh ovih ljudi, svih kontrolora, kandidata, ljudi koji su nas podržavali u nemogućim uslovima budžetom gde nismo imali ni jedan bilbord. Oni koji nisu imali iskustva nadoknadili su to srcem na terenu", rekao je Manojlović.

On je dodao da i pored ovakvog rezultata "nemamo šta da slavimo u zemlji sa ovakvim izbornim uslovima".

Vučević: Sigurna pobeda SNS-a

Predsednik SNS-a Milorad Vučević proglasio je sigurnu pobedu SNS-a u svim opštinama osim u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži i Tutinu, gde je to kako kaže, prirodno, zbog nacionalnog sastava stanovništva.

Rekao je da je izlaznost varirala, od najniže u Tutinu – 33 odsto, a najveća u Pećincima – više od 70 odsto.

Dodao je da je trend izlaznosti između 43 i 44 odsto, pa do 50 u nekim opštinama.

Najoštrije je osudio, kako je rekao, sve one koji su onemogućavali građane da glasaju.

Lazović: Izlaznost u Beogradu 46 odsto, bojkot uticao na rezultate izbora

Jedan od lidera Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je večeras da je izlaznost na beogradskim izborima, prema njihovim procenama, 46 odsto, i da će manja izlaznost na današnjim izborima, koja je, kako smatra, rezultat bojkota dela opozicije, bitno uticati na rezultate beogradskih izbora.

Na konferenciji za medije izborne liste "Biramo Beograd - Dobrica Veselinoć - Miloš Pavlović", Lazović je podsetio da je izlaznost na izborima u Beogradu u decembru bila 58 odsto.

"Bojkot nije naišao na veliku podršku građana, ali je uticao na izborni rezultat, jer bi izlaznost od 58 odsto značila pobedu na beogradskim izborima. Sem toga, bojkot je izazvao ogromnu konfuziju među biračima. Imali smo dva protivnika SNS i dojučerašnje koalicione kolege koji su nam gurali klipove u točkove, koji su bili bolni, teški i tužni", rekao je Lazović.

On je poručio da se i dalje nadaju pobedi u Novom Sadu, Nišu i pojedinim beogradskim opštinama.
Lazović se posebno zahvalio kolegama iz koalicije "Biramo borbu" i Savi Manojloviću i njegovom pokretu "Krani-promeni", sa kojima su, kako je istakao, imali odličnu saradnju.

"U narednim danima pozvaćemo "Kreni-promeni" na razgovor o daljoj saradnji", rekao je Lazović.
On je izrazio najveću zahvalnost aktivistima koji su se, kako je rekao, lavovski borili da njihove poruke dođu do građana.

U Novoj Varoši ubedljiva pobeda SNS-a

U Novoj Varoši je obrađeno 91, 29 odsto glasova(6.940), a koalicija okupljena oko SNS i SPS-a osvojila je 50,59 odsto glasova(3.511). 

Zatim sledi koalicija okupljena oko Novog DSS-a, DS-a, Dveri i POKS-a koja je osvojila 19 odsto glasova (1.363), pa sledi GG Opstanak sa 17 odsto osvojenih glasova (1.241). 

Prvi rezultati u Bačkoj Palanci

Prema prvim rezultatima izbora u Bačkoj Palanci lista "Aleksandar Vučić - Bačka Palanka sutra" osvojila je 65,6 odsto glasova, Ujedinjenoj opoziciji "Biraj bolje" pripalo je 17,9 odsto, SRS ostvarila je rezultat od  7,1 odsto, a Bačka Palanka protiv nasilja 3,1 odsto.

Rezultati u Sremskoj Mitrovici

Objavljeni su prvi rezultati izbora u Sremskoj Mitrovici.

Lista "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" osvojila je 60 odsto glasova, listi "Grad za sve nas" pripalo je 21 odsto glasova, a lista "Sremska Mitrovica protiv nasilja" osvojila je 7,8 odsto glasova.

Opozicija pozvala građane da se okupe ispred Novosadskog sajma

Predstavnici opozicije pozvali su građane da se okupe ispred Novosadskog sajma gde će, kako su najavili, objaviti rezultate izbora.

Kako javlja reporter "Nove", građani se okupljaju ispred Novosadskog sajma, a plan je da skup zvanično počne u 21 čas.

Predsednik GIK-a Beograd: Biračka mesta zatvorena u 20 časova bez problema

Zoran Lukić, predsednik GIK-a Beograda, rekao je da su sva biračka mesta zatvorena u 20 sati i da nije bilo nikakvih problema.

Konačna izlaznost, biće saopštena sa preliminarnim rezultatima.

Prvi rezultati za Kikindu

Prema prvim rezultatima lista "Aleksandar Vučić - Kikinda sutra" osvojila je 65,9 odsto glasova, "Izaberi promenu" 14,4, "Biram borbu" 7,9 odsto. 

Koliko je pogodilo istraživanje Ipsosa

Podsećamo, prema istraživanju koje je uradio Ipsos, lista "Aleksandar Vučić – Beograd sutra" osvojiće na beogradskim izborima najveći broj mandata, budući da je tri dana pred izbore imala podršku 47,7% birača.

Anketa je pokazala da će sledeće po snazi biti lista "Dr Savo Manojlović – I ja sam Beograd – Kreni-Promeni" sa 16,3 odsto i lista "Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović" sa gotovo istim procenjenim rezultatom - 16,2 odsto.

Četvrta lista za koju se očekuje da će preći cenzus je lista "Mi, snaga naroda – prof. dr Branimir Nestorović", koja će prema procenama Ipsosa osvojiti 7,7 odsto glasova.

Crta: Izlaznost u Beogradu manja i za 13,3 odsto

Na ovim lokalnim izborima izlaznost će biti i do 13 odsto manja, ocenio je Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Kako je rekao procena izlaznosti do 19 časova za Beograd je 41,5 odsto, što je, kako je rekao 13,3 odsto manje nego u decembru.

"Sve su ovo sveži podaci, oni se obrađuju i verifikuju i naš pravni tim radi na proceni akumulacije i radimo analizu intenziteta tih incidenata i nepravilnosti u odnosu na svako biračko mesto, s procenom na koji način utiču na rezultate izbora", rekao je Nedeljkov.

Dodao je da je ta organizacija podnela policiji osam prijava za slučaj korupcije.

"Zabeležene su unutar i izvan biračkih mesta. Fotografisani su listići i druge aktivnosti koje ugrožavaju tajnost, prisustvo neovlašćenih lica na biračkim mestima, što ukazuje da građani nisu glasali u tajnosti. Drugi fenomen je paralelno vođenje evidencije o identitetu birača koji su glasali. Može se dovesti u vezu s kupovinom glasova i pritiskom na birače koje smo dokumentovali tokom kampanje. Glasanje bez lične karte ili dokumenata je jedan od najprisutnijih incidenata na biračkim mestima, nama predstoji da u narednim satima radimo na dodatnim proverama i verifikaciji svih nepravilnosti, gde ćemo kao organizacija izaći s procenom u kojoj meri su ove nepravilnosti dovele da glasovi na pojedinim biračkim mestima ne reflektuju volju birača", istakao je Nedeljkov.

Vučić: Batinaši tuku poštene ljude, pobedićemo još ubedljivije

U izbornom štabu Sprske napredne stranke (SNS) na Novom Beogradu, gde je organizovano praćenje rezultata lokalnih izbora koji se organizuju u Beogradu i u još 14 gradova i 74 gradske opštine, nešto pre 20 časova stigao je i predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić.

On je na ulazu u izborni štab bio upitan da prokomentariše to što se narod tuče na ulicama, a Vučić je rekao da batinaši tuku poštene ljude.

"Ne tuče se narod, batinaši tuku poštene ljude. Pobedićemo vas ubedljivije nego prošli put. Da znate da uvek govorim istinu, kao što sam rekao za Real Madrid", rekao je Vučić.

Zajedno sa Vučićem došla je i potpredsednica Glavnog odbora SNS Ana Brnabić, a u štab SNS stigli su i Vladimir Orlić, Darko Glišić, Nemanja Starović.

Dodao je da večeras ima sjajne rezultate.

"Ne brinite, imamo sjajne rezultate",rekao je Vučić.

U štab polako stižu i pristalice stranke, kao i koalicionih partnera koji će čekati rezultate izbora.

Perišić: Izlaznost na izborima manja nego u decembru

Nikola Perišić iz Centra za društvenu analizu izjavio je da će izlaznost na današnjim izborima biti manja nego na izborima 17. decembra prošle godine.

Perišić je rekao za Tanjug da postoji trend da zapravo najveći broj građana glasa u jutarnjim satima i u kasnim popodnevnim satima.

"I to smo i danas mogli da vidimo, jer smo 11 sati videli da je u stvari u Beogradu i veća izlaznost nego na decembarskim izborima. Onda je u tim ranim popodnevnim časovima trend pao da bi sada u poslednjih nekih sat-dva ponovo došlo do skoka, ali jasno je da će izlaznost biti manja nego na decembarskim izborima ", rekao je Perišić.

Poredeći izlaznost sa prethodnim izborima, Perišić kaže da je izlaznost u Nišu i Novom Sadu već sada veća nego 2020. godine.

"Ta izlaznost je već sada nadmašena i biće između 50 i 55 odsto, što je karakteristika i za čitavu Srbiju", rekao je Perišić.

Dodao je da će u Beogradu ta izlaznost biti manja, kao i da na to utiče i činjenica da je reč o lokalnim izborima, ali da se već oseća umor birača od čestih izbornih procesa.

Cesid: Do 19 časova izlaznost u Beogradu 42,2, u Nišu 44,4, u Novom Sadu 46,3 odsto

U Beogradu je do 19 časova glasalo 42,2 odsto birača, saopštio je Cesid.
U Novom Sadu izlaznost je do 19 časova bila 46,3, a u Nišu 44,4 odsto.

ZLF: Lazović napadnut; Brnabić: Nije napadnut nego je provocirao

Zeleno-levi front tvrdi da je kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović odgurnut na uglu Jevrejske i Dušanove ulice, na Dorćolu.

N1 javlja da je prijavljeno da u lokalnoj piceriji postoji kol centar Srpske napredne stranke, a nakon što su aktivisti ZLF pokušali da zabeleže šta se dešavalo unutra došlo je do fizičkog napada.

Kako tvrde najpre su napadnute njihove aktivistkinje, a potom je kopredsednika ZLF-a Radomira Lazovića navodno napao Miodrag Sovtić, bivši suprug Anice Dobre.

Na ovo je reagovala i predsednica Narodne skupštine i potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Ana Brnabić koja je navela da nije napadnut Lazović, već je on provocirao.

SNS Beograd: Napadnute stranačke prostorije u Zemunu, prebijen predsednik odbora

Gradski odbor Srpske napredne stranke Beograd saopštio je da je predsednik mesnog odbora Vladimir Kostić danas prebijen, dok su stranačke prostorije u Zemunu napadnute.

Kako je SNS Beograd objavila na instagramu, nepoznata lica upala su u prostorije Srpske napredne stranke, nakon čega je usledio linč predsednika mesnog odbora.

"Očekujemo hitnu reakciju institucija, ali mi nismo iznenađeni ovim vandalizmom, imajući u vidu da opozicioni političari i tajkunski mediji vode orkestriranu kampanju nasilja, pozivajući sve da se fizički obračunaju sa članovima i simpatizerima SNS", navodi se u obaveštenju.

Kako je navedeno, "danas huligani sprovode ono što su Jovo Bakić i drugi ideolozi opozicije najavljivali".

"Nikada se nećemo povlačiti pred nasiljem i nasilnicima", poručuje Gradski odbor SNS Beograd.

Nedeljkov: Izlaznost do 16 sati 10 odsto niža nego u decembru prošle godine

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je danas da je izlaznost na lokalnim izborima u Srbiji do 16 sati bila 31,2 odsto, što je za 10 odsto manje nego na decembarskim izborima prošle godine u isto vreme.

Nedeljkov je rekao da su nepravilnosti pojedinačne i da CRTA ne beleži veliku frekvenciju ponavljanja tih nepravilnosti.

Od nepravilnosti, Nedeljkov je rekao da su zabeležene paralelne evidencije, i to i unutar i ispred biračkih mesta, kao i organizovano dovođenje birača na glasanje.

On je naglasio da organizovano dovođenje birača ne mora automatski da znači da je došlo do "kupovine glasova".

Crta: Blago porastao procenat biračkih mesta na kojima se vodi paralelna evidencija birača


U popodnevnim satima, blago je porastao broj biračkih mesta gde je primećeno neovlašćeno prisustvo trećih lica, na koje birački odbori nisu reagovali - sada ih ima tri odsto, saopštila je Crta.

Dodaju da je sa četiri na pet odsto porastao je procenat biračkih mesta unutar kojih članovi biračkog odbora vode evidenciju o izašlim biračima i mimo službene evidencije.

Prema njihovim izveštajima sa biračkih meta u i okolini više biračkih mesta primećene su osobe koje vode paralelnu evidenciju birača kao i organizovano dovođenje birača.

GIK: Izlaznost u Beogradu do 18 časova 37,71 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 18 časova glasalo je 37,71 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

Biračka mesta u Beogradu otvorena su do 20 časova. Glasa se na 1.265 mesta. To je uvećanje od 85 izbornih mesta u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Prema poslednjem preseku, do 18 časova u Valjevu glasalo 41 odsto upisanih birača, u Čačku 38,82 odsto, u Jagodini 47,43 odsto

Izlaznost u Novom Sadu do 18 časova 40,96 odsto upisanih birača

Kako je saopštila GIK Novi Sad do 18 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 40,96 upisanih birača.

Kako je rekao Milovan Šijakov, zamenik predsednika GIK, narušavanja reda i mira nije bilo, tačnije GIK-u nisu prijavljeni incidenti.

GIK Niš: Izlaznost do 18 sati 41,57 odsto upisanih birača

Izlaznost na izborima za gradski parlament u Nišu do 18 sati je bila 41,57 odsto upisanih birača, saopštila je sekretar Gradske izborne komisije Marina Janković.

Najveća izlaznost je u niškoj opštini Niška Banja 43,61 odsto, zatim u Medijani 41,96 odsto, a slede Pantelej sa 41,29 odsto, Crveni Krst sa 40,95 i Palilula sa 40,47.

U Nišu je u birački spisak upisano ukupno 226.268 birača koji će glasati za izbor 61 odbornika Skupštine Grada Niša.

Više javno tužilaštvo u NS najavilo da će hitno reagovati na svaki oblik nasilja

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu danas je povodom lokalnih izbora najavilo da će u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira.

Tužilaštva u tom gradu će u saradnji sa Policijskom upravom u Novom Sadu, preduzeti sve mere radi identifikacije i procesuiranja, precizirano je u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.

Najavljeno je i da će tužilaštvo u skladu sa svojim zakonom utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere u vezi sa svim podnetim krivičnim prijavama u vezi sa izborima.

CESID: Izlaznost do 17 časova 34,8 odsto

Do 17 časova izlaznost u Beogradu bila je 34,8 odsto, u Novom Sadu 38,5, u Nišu 36,9 odsto, saopštili su danas Cesid i Ipsos.

Kako se navodi, na beogradske izbore u decembru do 17 časova izašlo je 45,1 odsto.

U Novom Sadu je, prema procenama, do 17 časova glasalo 38,5 odsto birača, dok je u decembru glasalo 45,3 odsto, prenosi RTS.

Kada je reč o Nišu, prema procenama, na birališta je izašlo 36,9 odsto birača. U decembru je do 17 časova glasalo 45,1 procenata upisanih birača.

GIK: Izlaznost u Beogradu do 16 časova 31,09 odsto

Na teritoriji Grada Beograda do 16 časova glasalo je 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Rezultate izlaznosti saopštila je Gradska izborna komisija na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

Više javno tužilaštvo: Za sada nema dokaza da je u SC Banjica izvršeno bilo koje krivično delo

Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i Ministarstvom unutrašnjih poslova prati današnji izborni proces, saopštilo je da za sada nema dokaza da je u Sportskom centru Banjica izvršeno bilo koje krivično delo, kako to tvrde pojedini učesnici izbornog procesa.

Policija je po dve prijave izašla na lice mesta, obavila razgovore sa zatečenim licima i utvrdila da nije bilo vršenja krivičnih dela, zbog čega su sva lica upozorena da poštuju javni red i mir i upućena su da svoja zapažanja prijave nadležnoj izbornoj komisiji, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Sačinjen je izveštaj koji će biti dostavljen Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, u skladu sa obavljenim konsultacijama sa dežurnim javnim tužiocem.

U pitanju je prijava M.P. aktivistkinje SNS, da ima problem sa novinarima u SC "Banjica" i prijava Lj.R. da postoji nelegalni kol centar SNS na istoj adresi.

Tužilaštvo nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa drugim državnim organima.

CRTA: Do 16 časova na glasanje na beogradskim izborima izašlo je 31,2 odsto birača

CRTA je saopštila da je u Beogradu do 16 časova izašlo 31,2 odsto upisanih birača.

Poređenja radi, na beogradskim izborima u decembru do 16 časova izašlo je 41.4 odsto birača, saopštili su.

GIK Novi Sad: Nema nepravilnosti

Potpredsednik Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šijakov izjavio je da je do 16 časova na izbore u tom gradu izašlo 34.35 odsto upisanih birača.

On je izjavio da izbori teku bez zastoja i da nije zabeležena nijedna veća neregularnost koja bi uticala na tok izbora.

"GIK dobija informacije isključivo iz biračkih odbora, što se tiče nepravilnosti. Prijavu bilo kakvih nepravilnosti u radu biračkih odbora GIK do ovog trenutka nije dobila. Izbori se odvijaju na način na koji je to uobičajeno, bez bilo kakvih većih uticaja na regularnost i tok izbornog procesa", istakao je Šijakov.

Dodao je da GIK interveniše na zahtev svakog biračkog odbora, kao i da timovi GIK su tu i rešavaju probleme koje birački odbori imaju, ako ih imaju.

"Do sada su bili samo tehničke prirode, bez ikakvog uticaja na izborni proces", istaknuto je na konferenciji. 

Dodao je da GIK ima zakonsku predviđenu proceduru u kojoj prima izborni materijal, u kom roku i gde će se obrađivati i da će se izborni materijal biti brojan u prostoriji koja je zakupljena pre nekog vremena. 

U Nišu izlaznost do 16 sati 34,21 odsto

Sekretarka Gradske izborne komisije (GIK) Niša Marina Janković izjavila je da je izlaznost u tom gradu na izborima za gradski parlament do 16.00 sati bila 34,91 odsto upisanih birača.

Najveća izlaznost je u niškoj opštini Niška Banja 35,49 odsto, zatim u Medijani 34,91 a slede Pantelej sa 34,04 odsto, Crveni Krst sa 33,36 i Palilula sa 33,28.

U Nišu je u birački spisak upisano ukupno 226.268 birača koji će glasati za izbor 61 odbornika Skupštine Grada Niša.

Pored prvobitno planiranih 127 biračkih mesta, po preporuci ODIHR-a otvoreno je još 21 biračko mesto.

MUP: Bez većih incidenta, osim napada na policiju u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da do sada nije bilo ozbiljnijih incidenata tokom izbora, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu.

Kako se navodi, MUP će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju.

Podseća se da je ustavna i zakonska obaveza MUP-a osiguravanje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija, i da u tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu.

U Novom Sadu glasalo 28,58 odsto, u Čačku 25,4 odsto birača

U Novom Sadu je, prema podacima Gradske izborne komisije, do 14.00 časova glasalo 28,58 birača, a prema podacima CESID-a, izlaznost je daleko veća u odnosu na decembarske izbore. Pravo glasa ima 339.233 građana Novog Sada na 222 izborna mesta.

Na lokalnim izborima u Čačku do 14 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 25,47 odsto birača upisanih u birački spisak, a glasanje protiče bez nepravilnosti, rekla je za Tanjug predsednica Biračkog odbora na biračkom mestu broj 23 u Čačanskoj Gimnaziji Bojana Vukomanović.

U Čačku se glasa na 104 biračka mesta, a pravo glasa ima 94.167 birača

Zlatiborski okrug: Do 14 časova najveća izlaznost u Čajetini, najmanja u Arilju

U opštini Čajetina je do 14 časova na lokalnim izborima glasalo 34,78 odsto od ukupnog broja registrovanih birača, saopštila je Lokalna izborna komisija. U toj opštini za odbornička mesta nadmeću se četiri izborne liste.

U Novoj Varoši do 14 sati na birališta je izašlo 29,8 odsto upisanih, u Užicu 25,51 odsto od ukupnog broja upisanih glasača, a u Sjenici 23 odsto. Do 14.00 časova u Arilju je svoje biračko pravo iskoristilo 21,12 odsto upisanih. 

Crta podnela šest krivičnih prijava

Posmatračka misija Crte saopštila je da je policiji podnela šest krivičnih prijava - pet za kupovinu glasova i jednu za takozvani "bugarski voz" u Rakovici. 

Stevandić glasao sa porodicom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić objavio je porodičnu fotografiju prilikom dolaska u glasačko mesto u Beogradu.

"Stevandići poranili. Jutarnja kafa, pa glasanje...", napisao je, pored ostalog, Stevandić na svom Iks nalogu.


GIK: U Beogradu do 14 sati glasalo 25,02 odsto upisanih građana

Na teritoriji Grada Beograda do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

GIK je dodala da je izlaznost do 14 sati u Beogradu saopštena na osnovu podataka dobijenih od Republičkog zavoda za statistiku.

Biračka mesta u Beogradu će biti otvorena do 20 časova. Glasa se na 1.265 mesta. To je uvećanje od 85 izbornih mesta u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Pravo glasa u Beogradu ima 1.602.150 građana.

Predsednik Vučić sa prvom damom na glasanje

Predsednik Srbije i član predsedništva SNS Aleksandar Vučić glasao je danas oko 15.00 časova na Novom Beogradu.

Vučić je glasao na biračkom mestu 140 u zgradi Dečijeg vrtića "Tesla - Nauka za život".

Vučić je na glasanje došao sa suprugom Tamarom Vučić.

SNS: Napadnut kol-centar na Novosadskom sajmu, vandali ugrozili živote naših aktivista

Srpska napredna stranka saopštila je da obaveštava sve medije i nadležne institucije Republike Srbije, pogotovo Misiju ODIHR, da je oko 13 časova grupa lica izvršila brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS, i u kojima se nalazi kol-centar stranke.

Ovaj kol-centar radi i funkcioniše tradicionalno na pomenutoj lokaciji, što je opšte poznata stvar više godina i posluje potpuno u skladu sa svim zakonskim propisima Republike Srbije, navode iz Gradskog odbora SNS Novi Sad.

Kako dodaju, ''vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u prostorije u kojima je kol-centar i tada su razvaljivali vrata i uništavali sve pred sobom''.

"Predvođeni Mišom Bačulovim, Brajanom Brkovićem i Miranom Pogačarom, isekli su struju u predmetnim prostorijama na Novosadskom sajmu i na taj način ugrozili živote svih prisutnih na predmetnoj lokaciji, što je direktan teroristički čin i uništavanje elektrodistribucione mreže Republike Srbije", dodaje se u saopštenju SNS.

Predmetni prostor zakupljen je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti Republike Srbije, navode iz SNS.

"Upozoravamo nadležne institucije i opštu javnost, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, naročito Kancelariju OEBS za demokratske institucije i ljudska prava da je u Novom Sadu trenutno na snazi brutalan napad na građane i imovinu Republike Srbije i zahtevamo da se sa ovim kriminalnim aktivnostima prestane odmah i da institucije zaštite građane'', ističe se u saopštenju.

Navodeći da su "ovakvim divljaštvom" onemogućeni da sprovode potpuno zakonitu aktivnost rada kol-centra obaveštavaju javnost da će radi zaštite života građana i imovine Republike Srbije obustaviti rad kol-centra SNS-a na predmetnoj lokaciji.

"Apelujemo da vandali ni slučajno ne pokušaju da ugroze živote naših aktivista. Takođe tražimo da tužilaštvo hitno reaguje i zaštiti građane Republike Srbije od divljaka i kriminalaca predvođenih nasilnikom Bačulovim, Brkovićem i Pogačarom", dodaje se u saopštenju Gradskog odbora SNS Novi Sad.

N1: Koškanje i guranje predstavnika opozicije i policije ispred novosadskog Sajma

Ispred hale Novosadskog Sajma došlo je do koškanja i guranja policajaca i predstavnika opozicije i aktivista, koji su pokušali da upadnu u prostoriju u kojoj se, "kako se sumnja", nalazi kol centar Srpske napredne stranke, izveštava N1.

Ekipa N1 zabeležila je inicident na ulasku u halu Novosadskog sajma kada je grupa opozicionara i aktivista pokušala da uđe unutra.

Procena izlaznosti Cesid/Ipsosa do 14 sati: U Beogradu 26,7 odsto, Novom Sadu 30,3, Nišu 27,4 odsto

Do 14 sati u Beogradu je glasalo 26,7 odsto birača, u Novom Sadu 30,3, a u Nišu 27,4 odsto, saopštili su iz Cesid/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima manja. 

Novosadska policija ispred Sajma zbog kol centra SNS-a, Brnabić: U čemu je problem

Novosadska policija stigla je ispred Sajma, nakon što su predstavnici opozicije prijavili da se na toj lokaciji nalazi kol centar SNS-a, prenosi portal 021.rs.

Ubrzo se ovim povodom oglasila i predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Ana Brnabić. Ona je na društvenoj mreži Iks potvrdila ove navode. 

"Da, i? Imamo pozivni centar. Imamo članove koji, na dan izbora, pozivaju druge članove i simpatizere, članove porodice, komšije i prijatelje da ih zamolimo da izađu na izbore i glasaju. Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i koja je dobro organizovana. U čemu je problem? Očigledno u tome što, umesto da sede u svojim pozivnim centrima i rade, oni sede u našim i čude se zašto stranke imaju pozivne centre. Verovali ili ne, neki od lidera opozicije sede u jednom našem pozivnom centru u Beogradu već tri sata i ne deluje kao da imaju bilo šta drugo pametnije da rade", poručila je Brnabić.

Novosadski portal prenosi da su kod Sajma tri vozila interventne policije i jedna patrola, kao i da niko od njih ne izlazi iz automobila.

Radivojević: Profesor Filip Ejdus verbalno napao člana biračkog odbora na Vračaru

Na biračkom mestu 31 u Osnovnoj školi "Jovan Miodragović" na Vračaru jutros oko 10 sati je došlo do incidenta kada je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu Filip Ejdus verbalno napao člana odbora, a zatim nastavio da vikanjem uznemirava glasače i kontrolore, rekla je za Tanjug članica odbora na tom biračkom mestu Sara Radivojević.

Radivojević je rekla da je Ejdus došao da glasa, a da ju je zatim verbalno napao.

"Ušao je gospodin Filip Ejdus vidno iznerviran, ne znam zbog čega. Došao je do mene, pitao me kakve su to liste i šta ja radim i počeo je da viče na mene. Pokušala sam da mu objasnim, ali nisam mogla da dođem do reči", rekla je Radivojević.

Dodaje da je Ejdus uznemirio glasače, da je nastala gužva i da se u tom trenutku pojavila predsednica biračkog mesta Hristina Jovanović i pozvala policiju.

"Ljudi su prestali sa radom i nisu znali kako da reaguju. Hristina je pozvala policiju i zaista su brzo došli. Ejdus je glasao, ali nastavio da viče, međutim policija ga je udaljila sa biračkog mesta i posle je sve bilo u redu", rekla je Radivojević.

Glasanje na ovom biračkom mestu je nastavljeno i do ovog trenutka se odvija neometano.

Dodik glasao na lokalnim izborima u Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na lokalnim izborima u Beogradu.

Dodik je fotografiju sa glasačkog mesta objavio na Instagramu.

U Vojvodini do 12 sati u većini mesta glasalo oko 20 odsto birača

U većini Vojvođanskih gradova i opština do podneva se izlaznost kretala oko 20 odsto od ukupnog broja birača.

Opština Ruma objavila je na svom sajtu da je do 12 sati u toj opštini glasalo 23,1 odsto od ukupnog broja birača koji iznosi 45.556.

Do 12.00 u Čačku glasalo 16,91 odsto, u Gornjem Milanovcu 15 odsto upisanih birača

Na lokalnim izborima u Čačku je do 12.00 časova biračko pravo iskoristilo je 16,91 odsto građana upisanih u birački spisak.

U opštini Gornji Milanovac takođe se bira lokalni parlament koji čini 49 odbornika.

Do 12.00 časova od 34.640 upisanih birača glasalo je 15 odsto na 66 biračkih mesta.

Izlaznost u Beogradu do podne 17,54 odsto upisanih građana

U Beogradu je do 12.00 sati glasalo 17,54 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija.

Rezultati su saopšteni na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

U Užicu do podneva pravo glasa iskoristilo 16,8 odsto birača

U Užicu je do 12 časova na birališta izašlo 16,8 odsto birača upisanih u birački spisak, rečeno je u GIK Užice za Tanjug.

Prema podacima opštinskih izbornih komisija, izlaznost u Arilju je 13,74 odsto, a u Čajetini 20 odsto.

U Novoj Varoši izlaznost do 12 časova je 22,3 odsto, a u Sjenici 9 odsto.

Incident s novinarom u Novom Sadu

U toku prepodneva na biračkom mestu 188, neposredno pre nego što će glasati premijer Srbije Miloš Vučević sa porodicom, novinar novosadskog portala 021.rs Žarko Bogosavljević je napravio incident, prenose "Večernje novosti".

Kako se navodi, on je otimao birački materijal i napadao članove biračkog odbora. 

U Novom Sadu izlaznost do 12 sati 21,94 odsto, u Nišu 17,76 odsto

Do 12 sati izlaznost u Novom Sadu iznosila je 21,94 odsto.

"Nije bilo prekida glasanja usled nepravičnosti, bilo je manjih tehničkih problema koji su brzo rešeni", navode iz novosadskog GIK-a, a prenosi RTS.

Gradska izborna komisija Niša saopštila je da je izlaznost do 12 sati u tom gradu 17,76 odsto.

GIK: Ni na jednom biračkom mestu u Beogradu nije zabeležen problem, Crta o nepravilnostima

Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić izjavio je da ni na jednom od 1.265 biračkih mesta u Beogradu nije zabeležen nijedan incident, problem ni nesporazum.

"Nadam se da će tako ostati do večeras, da izbori prođu u najboljem mogućem redu", rekao je Lukić na drugoj konferenciji za novinare GIK-a, a prenosi Tanjug.

On je ponovio da je do 10.00 sati, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na teritoriji Beograda glasalo 9,32 odsto upisanih birača.

Na odvojenoj konferenciji za medije posmatračka misija Crta saopštila je da je na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda do 10.00 sati izašlo 9,9 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,2%), a da je izlaznost na beogradskim izborima u decembru u istom periodu iznosila 9,6 odsto.

Crta navodi da ima više od 1.000 posmatrača obučenih po najvišim međunarodnim standardima koji prate izborni dan.

Posmatrači su na biračkim mestima od 6.00 časova ujutru, pa sve dok birački odbori javno ne objave rezultate glasanja, a mobilni timovi pratiće dešavanja ispred biračkih odbora širom Beograda.

Crta izveštava o beogradskim izborima, na osnovu slučajnog i reprezentativnog uzorka od 450 biračkih mesta.

Oni u saopštenju navode da je na četiri odsto biračkih mesta bilo kašnjenja, a da na otvaranju četvrtine biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora.

Prema navodima Crte, na tri odsto biračkih mesta nisu poštovane sve procedure koje se odnose na pravilno postavljanje paravana, podelu poslova među članovima biračkog odbora i raspodelu materijala.

Oni navode da na jedan odsto biračkih mesta vreće sa glasačkim materijalom nisu bile adekvatno zatvorene, a da na jedan odsto biračkih mesta glasačka kutija nije bila pokazana prvom biraču.

Prema navodima Crte, na dva odsto biračkih mesta primećena je paralelna evidencija glasača, a na jedan odsto bile su prisutne osobe koje nemaju ovlašćenja da budu tu.

Opozicija prekinula glasanje na dva mesta u Vrbasu

U Vrbasu je jutros prekinuto glasanje na dva biračka mesta zbog kršenja prava tajnosti glasanja, kazali su iz opozicione koalicije "Oslobodimo Vrbas danas".

Precizirali su da je glasanje prekinuto na biračkom mestu broj 3 u Starom Vrbasu i broj 32 u Savinom Selu, prenosi N1.

Dodali su da su glasanje prekinuli članovi biračkog odbora liste "Oslobodimo Vrbas danas" i poručili da neće dozvoliti da se ono nastavi dok biračko mesto ne obezbedi policija i spreči manipulacije sa glasanjem.

Kako su rekli, glasanje je prekinuto jer su im brojni građani priznali da ih organizovano dovoze na glasanje i da nakon glasanja treba da fotografišu glasačke listiće.

Zanijer: Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji sutra u 15 sati

Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zanijer obišao je biračko mesto 120 u vrtiću "Vrabac" i izjavio da će detaljan izveštaj o izborima u Srbiji biti predstavljen sutra u 15 sati.

On je rekao da na 89 biračkih mesta u Srbiji monitoring vrši 120 posmatrača ODIHR-a, prenosi Tanjug.

"Ovde smo po pozivu srpskih zvaničnika, Srbija je preuzela nekoliko obaveza, naš posao je posmatranje kako su implementirani međunarodni standardi. Sa 120 posmatrača, pratićemo glasanje tokom celog dana širom Srbije", rekao je Zanijer.

Dodao je da je posmatranje samih izbora odnosno izbornog dana, samo jedan deo monitoringa celokupnog izbornog procesa, uključujući i predizborne aktivnosti.

"Mi smo ovde već duže vreme, posmatrali smo svaki aspekt kampanje, ulogu medija. Rad Skupštine i interakciju državnih zvaničnika i institucija, ne samo u Beogradu nego i lokalno širom Srbije. Imali smo stotine sastanaka. Izborni dan je samo jedan deo tog kompletnog procesa, i potpuni izveštaj će biti objavljen sutra u 15 sati na konferenciji za medije", rekao je Zanijer.

Gojković glasala u Novom Sadu, članovi Vlade Srbije u Beogradu, Milićević u Valjevu

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković glasala je na lokalnim izborima u Novom Sadu.
Ona je glasala na biračkom mestu 180, AD "Železnice Srbije", u Ulici Vase Stajića, zajedno sa bratom.

Članovi Vlade Srbije glasali su danas na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, prenosi Tanjug.

Ministarka pravde Maja Popović glasala je u 9.00 časova na Vračaru, na biračkom mestu 33, u prostorijama AMK Vračar.

Ministar bez portfelja i potpredsednik SPS Đorđe Milićević glasao je na lokalnim izborima u Valjevu, na biračkom mesto u Velikoj sali Skupštine Grada Valjeva, na koje je došao u pratnji roditelja.

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić glasao je danas oko 11.00 časova u Beogradu, na Čukarici. Orlić je glasao u Domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na biračkom mestu broj 36, a na glasanje je došao u pratnji oca i majke.
Orlić je u izjavi novinarima nakon glasanja pozvao građane da izađu na izbore.

Cesid o nepravilnostima: Porodično glasanje, fotografisanje, pogrešno potpisivanje

Od 9 do 11 sati Cesidovi posmatrači su primetili sledeće nepravilnosti:više slučajeva porodičnog glasanja, potpisivanje birača na pogrešno mesto u biračkom spisku, birači fotografisali listiće. 

Takođe, primećena je paralelna evidencija na biračkom mestu 44 u Zemunu, više slučajeva ubacivanja listića u pogrešnu kutiju, prisustvo stranačkog materijala na biračkom mestu, ometanje reda na jednom biračkom mestu u Zemunu i nepoštovanje procedura glasanja na nekoliko biračkih mesta.

CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 11 u Beogradu 14,3, u Novom Sadu 18,2 i Nišu 12,9

Do 11 sati u Beogradu je glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća. 

GIK: Izlaznost u Beogradu do 10.00 sati 9,32 procenata

U Beogradu je do 10.00 časova glasalo 9,32 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, saopštila je Gradska izborna komisija.

U glavnim gradu Srbije, građani su počeli da glasaju od 7.00 časova na 1.265 biračkih mesta koja se zatvaraju u 20.00.

To je uvećanje od 85 izbornih mesta, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

U Bosilegradu u prva dva sata glasalo 14 odsto birača

U Bujanovcu je do 10 sati glasalo 6,3 odsto birača. U ovoj opštini  43.046 birača glasa na 59 mesta, za neku od 9 ponuđenih izbornih lista.

U Preševu je do 9 sati glasalo 3,5 odsto birača.

U Surdulici je odziv 10,7 odsto do 10 sati, a u Bosilegradu 14 odsto, prenosi RTS.

Sva birališta su otvorena na vreme, nije bilo prijavljenih nepravilnosti.

Kako je do 10 sati glasala Zapadna Srbija?

Na lokalnim izborima u gradu Čačku do 10 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 7,86 odsto upisanih u birački spisak.

U Čačku na današnjim izborima bira se 75 odbornika od ukupno 377 kandidata sa sedam izbornih listi.

Pravo glasa ima 94.167 građana, a glasa se na 104 biračka mesta.

U opštini Gornji Milanovac do 10 časova od 34.640 upisanih birača glasalo je 3,6 odsto.

U Gornjem Milanovcu se bira 49 odbornika, a građani mogu da glasaju na 66 biračkih mesta.

U Ivanjici je do 10 časova svoje biračko pravo iskoristilo 5,1 odsto od 24.675 upisanih birača.

Građani opštine Ivanjica mogu da glasaju na 57 biračkih mesta.

U Zlatiborskom okrugu je do 10 časova najviše birača glasalo u Čajetini i Arilju - 8 odsto.

Izlaznost u Užicu je 7,41, u Novoj Varoši 7,30 odsto, a u Sjenici 6 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Do deset sati u Novom Sadu glasalo 12,6 odsto birača, u Subotici izlaznost 10,7 odsto

Zamenik predsednika Gradske izborne komisije Novog Sada Milovan Šljakov saopštio je da je do 10 sati u tom gradu glasalo 12,6 odsto upisanih birača.

Izlaznost u Subotici do 10 časova je 10,7 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija Subotice. 

CeSID/Ipsos: Procena izlaznosti do 9 sati u Beogradu 5,8, u Novom Sadu 7,8 i Nišu 4,6

Do 9 sati u Beogradu je glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, saopštili su CeSID/Ipsos prve procene izlaznosti.

U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u svim ovim gradovima veća, prenosi RTS.

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača do 9 časova, Cesid je uočio više od 20 različitih nepravilnosti u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, saopšteno je iz ove organizacije. 

Dačić sa porodicom glasao na Dedinju

Predsednik Socijalističke partije Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić glasao je nešto posle 9 sati na Dedinju.

Ministar i članovi njegove porodice, supruga, sin i ćerka glasali su na biračkom mestu u mesnoj zajednici "Dedinje".

GIK: Preko 25.000 članova biračkih odbora i 1.900 domaćih i stranih posmatrača

Sva biračka mesta otvorena su bez ikakvih problema, na vreme i u skladu sa zakonom, rekao je na prvoj današnjoj konferenciji za medije predsednik Gradske izborne komisije u Beogradu Zoran Lukić.

Preko 25.000 članova biračkih odbora dobilo je rešenje za praćenje izbora, akreditovano je 1.900 stranih i domaćih posmatrača, ima preko 400 članova opštinskih izbornih komisija koji učestvuju u radu i 60 članova Gradske izborne komisije, dodao je on.

Očekuje se da uskoro budu saopšteni i prvi podaci GIK-a o izlaznosti do 10 sati.

Stanišić: U Čačku se glasa na 104 biračka mesta, glasanje protiče bez nepravilnosti

Predsednica Izborne komisije Grada Čačak Ljiljana Stanišić rekla je da je u tom gradu na vreme otvoreno svih 104 biračkih mesta i da se glasanje odvija bez nepravilnosti.

"Otvoreno je svih 104 biračkih mesta na vreme i počeli su sa radom. Danas ima pravo da glasa 94. 167 birača. Nije bilo nepravilnosti. Prijavljeni su strani posmatrači, njih dvadesetak, dobili su naše akreditacije i mogu posetiti biračka mesta koja oni izaberu", navela je Stanišićeva za Tanjug.

Za 75 odborničkih mesta bori se sedam listi sa ukupno 377 kandidata, od kojih su samo dve potpune odnosno ponudile su 75 kandidata.

U Moravičkom okrugu još se glasa u Gornjem Milanovcu gde je ponuđeno šest listi i gde će se svoje izborno pravo moći da iskoristi 34.640 birača na 66 biračkih mesta, a šest lista je ponuđeno i u Ivanjici gde će glasati 24.675 stanovnika na 57 biračkih mesta.

Nikola Selaković iskoristio biračko pravo na Vračaru

Ministar kulture i član Predsedništva Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je jutros na Vračaru.

Selaković je sa suprugom glasao u Osnovnoj školi "Jovan Miodragović" na Vračaru u 8.30 časova, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Siniša Mali glasao u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu

Prvi potpredsednik vlade, ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali glasao je na biračkom mestu broj 1 u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

Mali je glasao oko devet sati.

U Subotici do devet sati glasalo 6,4 odsto birača

Na birališta na teritoriji Subotice do 9.00 sati izašlo je 6,4 odsto od ukupnog broja od 125.457 upisanih birača, prenosi Tanjug.

U Subotici građani mogu glasati na 102 biračka mesta, za jednu od pet izbornih lista, objavljeno je na sajtu subotica.kom.

Glasao i premijer Vučević

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević glasao je sa porodicom u Novom Sadu.

On je građansku dužnost obavio na biračkom mestu 188 u Mesnoj zajednici "Narodni heroji" u Majevičkoj ulici.

Dobrica Veselinović obavio građansku dužnost na Novom Beogradu

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste "Biram Beograd" Dobrica Veselinović glasao je nešto posle 9 sati na Novom Beogradu.

Veselinović je sa porodicom glasao na biračkom mestu 8, u vrtiću "Zeka".

Marko Đurić glasao na Vračaru

Ministar spoljnih poslova i potpredsednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić glasao je jutros na Vračaru.

Đurić je glasao u vrtiću "Biser" na biračkom mestu broj 11.

Vulin glasao na Vidikovcu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin obavio je svoju građansku dužnost jutros u Beogradu.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin glasao je jutros u 7 sati na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

Šapić iskoristio biračko pravo na Bežanijskoj kosi

Kandidat liste "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" za gradonačelnika Beograda, Aleksandar Šapić glasao je oko 8.30 časova na Novom Beogradu.

On je svoju građansku dužnost obavio u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi na biračkom mestu 119 i tom prilikom pozvao građane da izađu na lokalne izbore.

Milićević: U Nišu 197 biračkih mesta otvoreno na vreme, izbori protiču u redu

Predsednica gradske izborne komisije Niša Danijela Milićević rekla je da je svih 197 biračkih mesta u tom gradu otvoreno na vreme, u 7.00 sati.

"Sve protiče u najboljem redu. Konačan broj birača u Nišu je 226.268, a imamo 21 novo biračko mesto i po preporuci ODIHR-a, podelili smo biračka mesta na adekvatan način", izjavila je ona za RTS.

U trci za 61 odborničko mesto u gradskom parlamentu takmiči se 11 lista, a glasa se i u pet gradskih opština.

Ana Brnabić glasala u Školi za dizajn na Savskom vencu

Predsednica Narodne skupštine i potpredsednica Glavnog odbora SNS-a i Ana Brnabić glasala je jutros u 08.35 na Savskom vencu.

Brnabićeva je glasala u Školi za dizajn na biračkom mestu broj 34.

Glasanje počelo na vreme u Novom Sadu i Subotici

U Novom Sadu jutros u 7.00 sati otvoreno je svih 222 biračka mesta na kojima će moći da glasa 339 225 birača, prenosi Tanjug.

Za odbornike novosadske skupštine boriće se 14 listi.

Takođe, u Subotici su jutros otvorena 102 biračka mesta, a glasanje za sada protiče bez problema, rekla je predsednica Gradske izborne komisije Tatjana Božić.

Božićeva je za RTS rekla da je u biračkom spisku 125.458 građana sa pravom glasa koji će se izjasniti o pet proglašenih lista.

Izbore u Subotici će pratiti 13 ovlašćenih stranih posmatrača.

Milica Stamenkovski glasala na Voždovcu

Ministar za brigu o porodici i demografiju i predsednica Srpske stranke Zavetnici, Milica Đurđević Stamenkovski, glasala je na biračkom mestu broj 34, OŠ "Janko Veselinović" na opštini Voždovac.

Ona je na glasanje došla oko osam.

Nikodijević obavio građansku dužnost na Senjaku, Šešelj u Batajnici

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević glasao je danas na biračkom mestu broj 25. na Senjaku.

Nikodijević je glasao u 8.00 časova u ambulanti Doma zdravlja Savski venac.

U Batajnici u OŠ "Svetislav Golubović Mitraljeta" glasao je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj.

Balint Pastor glasao u Subotici

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i nosilac izborne liste te stranke na lokalnim izborima u Subotici, Balint Pastor, glasao je u 7.30 časova na biračkom mestu broj 13 u subotičkoj mesnoj zajednici "Dudova šuma".

Pastor je pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo.

Petar Petković glasao na Savskom vencu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković glasao je oko 8.10 sati na Savskom vencu.

Petković je glasao na biračkom mestu broj 33 u Školi za dizajn.

Čolović: Cesid na 550 biračkih mesta u Nišu, Beogradu i Novom Sadu

Cesid će posmatrati izbore u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, na 550 biračkih mesta, rekao je Ivo Čolović iz ove organizacije.

"Kao i svake godine mi radimo takozvanu pi-pi-vi-ti tehniku posmatranja izbora, gde imamo posmatranje izbora na uzorku, na reprezentativnom uzorku biračkih mesta, na osnovu posmatranja na tim biračkim mestima i na osnovu rezultata, mi pravimo projekciju rezultata, recimo, nekih sat do sat i po vremena od momenta zatvaranja biračkih mesta", objasnio je Čolović za RTS.

On je dodao da prema njegovim saznanjima kolege koje se bave posmatranjem izbora zajedno sa CeSID-om, imaju tim od 1.500 posmatrača, koji će danas obilaziti biračka mesta i pratiti regularnost glasanja.

Govoreći o terminima kada će se saopštavati izlaznost, Čolović kaže da će u pet termina praviti presek izlaznosti, počevši od devet sati ujutro kada će praviti prvi presek.

"Sa preliminarnim nalazima izlaznosti ćemo se pojaviti oko pola deset, pa ćemo zatim to ponoviti u 11 časova, 14, 17 i 19 časova. Mislim da ćemo posle 21 čas da izađemo sa prvim rezultatima izbora u jednom od ova tri grada", zaključio je Čolović.

Lukić: Biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme

Predsednik Gradske izborne komisije Beograd Zoran Lukić rekao je za RTS da su biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu. 

U glavnim gradu građani mogu da glasaju na 1.265 biračkih mesta, a pravo glasa ima 1.602.150 birača.

Savo Manojlović glasao na Ceraku

Nosilac liste "I ja sam Beograd-Kreni-Promeni" i kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović glasao je oko 7.15 časova.

On je glasao na biračkom mestu 44. u Dečjem vrtiću "Cerak".

U Zlatiborskom okrugu se glasa u Užicu, Arilju, Čajetini, Novoj Varoši i Sjenici

U Zlatiborskom okrugu danas se za odbornike u lokalnim parlamentima glasa u Užicu, Arilju, Čajetini, Novoj Varoši i Sjenici.

U Užicu pravo glasa ima 63.393 birača, a glasa se na 89 biračkih mesta.

Pred Užičanima je osam izbornih lista, a bira se 67 odbornika.

U Arilju pravo glasa ima 14.900 građana, koji će glasati na 28 biračkih mesta.
Na izborima učestvuju tri izborne liste, a lokalna skupština ima 34 odbornička mesta.

Biračko pravo u Čajetini ima mogućnost da iskoristi 13.525 građana na 32 biračka mesta. Na izborima učestvuju četiri liste, a bira se 31 odbornik.

U Novoj Varoši pravo glasa ima 12.488 birača, a glasa se na 39 biračkih mesta.
Na izborima učestvuje šest izbornih lista, a lokalna skupština ima 27 odbornika.

U Sjenici pravo glasa ima 27.402 birača, glasa se na 68 biračkih mesta, a pred biračima je 10 izbornih lista.
Skupština opštine Sjenica ima 39 odbornika.