Srbija i Balkan

Dodik: Sve partije nek se povuku sa izbora u BiH

Predsednik Republike Srpske reagovao je na odluku CIK Bosne i Hercegovine da Srpska demokratska stranka ne može da učestvuje na izborima
Dodik: Sve partije nek se povuku sa izbora u BiH© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut)

Apsolutno je neprihvatljiva odluka CIK-a da Srpska demokratska stranka (SDS) ne može da učestvuje na izborima, ocenjuje predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji dodaje da očekuje da nakon toga predsednik te stranke Milan Miličević zakaže sastanak predsednika svih političkih partija.

"Moj predlog je da se taj sastanak održi što je pre moguće i da se sve političke partije koje su se prijavile na izbore povuku i da se usmerimo na donošenje zakona Republike Srpske o izborima i sprovedemo ih po našim zakonima", rekao je Dodik, lider SNSD-a, nakon što je CIK BiH odlučio da SDS ne ispunjava uslove zbog toga što je račun stranke za finansiranje kampanje otvoren na fizičko lice.

Prema njegovim rečima, tada će SDS imati priliku da učestvuje na izborima, a svako drugo ponašanje SDS-a je "kukavičko i jadikovanje nad vlastitom nemoći i nesposobnostima", prenela je Srna.

Dodik je za odluku CIK-a rekao da je protivna svakom demokratskom principu, što govori o tome da je CIK "monstrum koji je izabran upravo pomoću glasova SDS".

"Zanimljivo je da su i njihovi predstavnici koje su oni predložili u CIK podržali takvu odluku. Da nisu, verovatno bi bilo korektno da napuste CIK", napomenuo je Dodik na mreži Iks.

Dodik je ocenio da je očigledno tu u pitanju neka druga igra, pokušaj da se sada okrive svi za takvo stanje u SDS, koje su kreirali Amerikanci, i dodao da podanička pozicija SDS-a prema Amerikancima dovoljno govori o svemu.

"Sam pokušaj da napravimo izborni zakon Republike Srpske i činjenica da je on još u proceduri, govori koliko smo bili u pravu kada smo to radili", naglasio je Dodik.

Član Glavnog odbora Dodikovog SNSD-a Ljubiša Ćosić ocenio je paradoksalnom odluku CIK BiH da odbaci prijavu SDS za učešće na lokalnim izborima, jer se nalaze na crnoj listi SAD i da eventualno neuvažavanje žalbe ide u prilog tome da Republika Srpska sprovodi izbore po svom zakonu.

Ćosić je upitao kakva je BiH "država" i da li je ona kolonija SAD.

"Pravo Amerikanaca je da imaju crne liste sankcionisanih, ali da se u jednoj suverenoj i autonomnoj zemlji zbog takvih stvari ljudima zatvaraju računi, da domaće banke bez ikakvog zakonskog uporišta u pravnom sistemu donose odluku o zatvaranju računa stranaka, institucija, preduzeća i pojedinaca, u ovom slučaju SDS-a, potpuni je apsurd", rekao je Ćosić.

Miličević: Izlazimo na izbore

Sramni čin Centralne izborne komisije BiH, koja je odbacila prijavu Srpske demokratske stranke za učešće na lokalnim izborima u oktobru, ne ugrožava samo SDS, već je i direktan atak na Republiku Srpsku poručio je lider ove stranke Milan Miličević na konferenciji za novinare.

"SDS će izaći na izbore sa najboljim kandidatima, a pravni predstavnici će i u formi žalbi rešavati sporna pitanja zarad očuvanja interesa SDS-a, ali i demokratskih procesa u BiH i Srpskoj", rekao je Miličević i podsetio da je račun SDS ugašen pod pritiskom stranaca, ocenivši da su bitnu ulogu u tome (ne)namerno odigrali određeni domaći organi.

Dodao je da je tragična i činjenica da je dvoje Srba u CIK-u učestvovalo u donošenju odluke o zabrani učešća na izborima stranci, koja je bila parlamentarna i učestvovala u stvaranju Republike Srpske.

 

image