Srbija i Balkan

Dodik najavio sastanak s Vučićem o Svesrpskom saboru: Usvojićemo zajedničku deklaraciju

Deklaracija bi trebalo da sadrži smernice kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, a prethodiće joj zajednička sednica dve vlade, rekao je predsednik RS na televiziji Prva
Dodik najavio sastanak s Vučićem o Svesrpskom saboru: Usvojićemo zajedničku deklaraciju© Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će se danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će razgovarati o Svesrpskom Saboru, koji će biti održan 8. juna.

Dodik je za Prvu TV, naglasio da na dan Sabora dolazi iz Rusije, kao i da će skup okupiti sve segmente srpskog društva.

Kako je naveo, zajedničko okupljanje planirano je na Slaviji, a na različitim lokacijama biće organizovani nastupi folklora.

Predsednik Republike Srpske dodao je da će se na Saboru usvojiti deklaracija, koja bi trebalo da sadrži smernice kojim putem ići dalje, kao i odgovore na aktuelna pitanja, ističući da će tome prethoditi zajednička sednica dve vlade koje će nastaviti da rade na rešavanju svih pitanja.

Naglasio je da, zahvaljujući Vučiću, razumevanje i poimanje Republike Srpske u Srbiji nikad nije bilo značajnije i poručio da oni zajedničkim snagama "ruše Drinu" u smislu administrativnih i drugih peripetija.

"Ideja o Srpskoj kao samostalnoj državi mora da zaživi među Srbima", naglasio je Dodik.

On je podsetio i kako je Srbija ustala što se, prema njegovim rečima, videlo u Njujorku prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici i dodao da je tada poslao poruku Vučiću kako je ponosan na njega.

Dodao je da u njemu živi osećaj tuge što srpske žrtve nisu jednako vrednovane i podsetio na tragični slučaj četvoročlane porodice Gavrilović iz Konjica, koji su ubijeni zbog svog srpskog porekla, a zločinci su naknadno ubili dečaka koji je bio preživeo.

Predsednik RS izjavio je i da smatra da smo na vrhuncu krize koja se zove BiH.

Dodik je napomenuo da je sa rezolucijom o Srebrenici i nizom drugih stvari koje su se desile i dešavaju se, došlo do predloga o mirnom razdruživanju.

"Političko Sarajevo ide ka tome da se nametne centralizacija unitarne BiH. Krše sve moguće elemente Ustava BiH. Jedino smisleno je napraviti neki predlog. Naš predlog je trajno razdruživanje. Predlog zvanično šaljemo Sarajevu i daćemo im neko vreme da se izjasne", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je BiH razbijena.

"BiH živi samo zato što tamo još uvek postoje ljudi koji se boje toga šta će Amerikanci uraditi", poručio je Dodik.

image