Srbija i Balkan

Italijanski ambasador: Prvo ZSO, pa prijem "Kosova" u Savet Evrope

To je jedan od uslova koji treba da se ispuni da bi kandidatura Kosova bila uspešna, rekao je ambasador Italije u Beogradu Luka Gori
Italijanski ambasador: Prvo ZSO, pa prijem "Kosova" u Savet Evrope© TANJUG/ MSP

Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope trebalo bi da bude povezan sa suštinskim napretkom u formiranju Zajednice srpskih opština, izjavio je danas ambasador Italije u Srbiji Luka Gori.

"Tokom poslednjeg Komiteta Saveta Evrope ovo pitanje nije ni stavljeno na dnevni red. Italija je bila jedna od zemalja koja je bila za odlaganje prijema. Smatramo da prijem treba povezati sa suštinskim napretkom u formiranju Zajednica srpskih opština, to je jedan od uslova koji treba da se ispuni da bi kandidatura Kosova bila uspešna", rekao je Gori u intervjuu za "Politiku".

Na pitanje zašto je Italija glasala za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN, ambasador je odgovorio da je stav zvaničnog Rima po ovom pitanju poznat.

"To je bila jedna od tema razgovora ministra (Antonija) Tajanija i premijera (Miloša) Vučevića u Trstu. Pažljivo i prijateljski smo saslušali argumente i šta je srpska strana imala da nam kaže. Naš stav o rezoluciji je poznat. Glasanje je činjenica. Sada gledamo dalje u cilju očuvanja saradnje i stabilnosti u regionu", rekao je Gori.

Na konstataciju da su oni koji su glasali za Rezoluciju tvrdili da će doneti pomirenje u regionu, a ispostavilo se da je, zapravo, samo produbila podele u BiH, ali i između Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije, ambasador je uzvratio da jedino može da kaže da je sada važno da sve strane ulože napore da održe stabilnost u regionu, jer je to za sve najvažnije.

Podsećajući da je pre 15 godina tadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni insistirao na određivanju roka za ulazak Srbije u EU, a pitanje šta se desilo u Evropi, koja je prestala da se zalaže za prijem novih članica, osim Ukrajine, Gori je istakao da sada u nekim zemljama postoji svest da je potrebno ubrzati ovaj proces, te da je Italija jedna od vodećih zemalja u tom pogledu.

"Razumem frustraciju ljudi u Srbiji i regionu u vezi sa ulaskom u EU i blokiranim procesom... Želimo da se taj proces ubrza, da izvršimo pritisak da se sve pokrene, jer trenutno postoji novi impuls u vezi sa proširenjem EU", rekao je italijanski ambasador.

On je istakao da postoje dva cilja, te da dve stvari treba što bolje iskoristiti - Plan rasta od šest milijardi evra koji EU stavlja na raspolaganje zemljama Zapadnog Balkana, a drugi se tiče otvaranja Klastera 3. za Srbiju, za koju se, treba napomenuti, Italija zalaže da se otvori što pre.

Kada je reč o sukobu u Ukrajini, kaže da je Italija protiv slanja svojih vojnika u rat. Upitan da li se plaši širenja sukoba u Evropi, on kaže da svi u Evropi rade "odgovorno na postizanju pravednog mira".

"Postoji izuzetno velika potreba da se spreči da se sukob proširi na ostatak Evrope. Svi znamo vrednost mira u Evropi, a ta vrednost je sada ugrožena napadom Rusije na Ukrajinu. Podrška Ukrajini u ovom slučaju je poštena stvar", rekao je Gori.

Povodom evropskih izbora i straha od dobrog rezultata desničarskih partija, on kaže da će novi Evropski parlament svakako odražavati vrednosti na kojima počiva EU, a to su demokratija, sloboda i ljudska prava.

On je uveren da će novi EP doneti neke nove sadržaje koji se tiču određenih strateških tema važnih za EU, pre svega evropske odbrane, povećanja strateške autonomije Unije, kao i njene nezavisnosti u ekonomskom i energetskom smislu.

Pojašnjava da povećanje strateške autonomije znači jačanje uloge EU na međunarodnoj sceni, budući da jačanje i drugih aktera počinje da raste.

"Evropska unija treba da se izbori za svoje mesto u svemu tome. To se može postići jačanjem lanaca vrednosti koji bi trebalo da budu sve otporniji, a uloga Zapadnog Balkana bi ovde mogla da bude izuzetno velika, jer bi to moglo da dovede i do jačanje uloge EU", podvukao je ambasador.

image