Srbija i Balkan

Micotakis očekuje od Mickoskog da poštuje ime države Severna Makedonija

Grčki premijer zatražio je od makedonskog kolege da se javno, na jasan i kategoričan način, izjasni da poštuje Prespanski sporazum
Micotakis očekuje od Mickoskog da poštuje ime države Severna Makedonija© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da očekuje od kandidata za premijera Severne Makedonije Hristijana Mickoskog da se javno, na jasan i kategoričan način, izjasni da poštuje Prespanski sporazum, da se njegova zemlja zove Severna Makedonija i u unutrašnjoj i u spoljnoj upotrebi.

Micotakis je na konferenciji za novinare održanoj na ostrvu Krit, uoči evropskih izbora 9. juna, rekao da u ovom trenutku Grčka konstatuje da je "namera VMRO-a u praksi da ospori jedno i jedino ime za sve" i naglasio da "Grčka to neće prihvatiti", preneo je makedonski portal a1on.

Upitan da li će to konkretno pitanje biti pokrenuto na Samitu NATO u Vašingtonu u prvoj polovini jula, Micotakis je odgovorio pozitivno i istakao da će "to biti prva prilika da bude na istom forumu sa novim premijerom Severne Makedonije".

"Naravno, pokrenuću to pitanje na Samitu NATO za 75. godišnjicu formiranja Alijanse. I zaista bih ohrabrio rukovodstvo Skoplja da ne ugrožava evropski kurs, koji je naša zemlja podržala, a što mislim da žele i sami građani", istakao je Micotakis.

On je rekao da populizam u spoljnoj politici može biti privlačan za privlačenje glasova, ali ne podržava vođenje ozbiljne spoljne politike kada se zvanično preuzme dužnost.

"Verujem da će na kraju preovladati logika i doći do prepoznavanja onoga što se podrazumeva u sporazumu, koji za nas ima negativne stvari, ali jedna od bitnih dimenzija je upravo jedan i jedini složeni naziv za sve i to ne može niko osporiti u praksi", kazao je Micotakis.

On je još jednom ponovio da će tražiti apsolutno usklađivanje po ovom pitanju.

"Da naglasim da nismo sami. Evropska komisija govori potpuno istu stvar, SAD govore istu stvar. Dakle, Grčka nije izolovana, Skoplje je izolovano, sledeći ovu politiku i zato mislim da će na kraju logika preovladati, a Severna Makedonija će se vratiti na težak put usklađivanja sa evropskim kriterijumima, a ako to uradi, Grčka će biti prva koja će podržati ovaj napor," istakao je Micotakis.

image