Incident ispred hale Novosadskog sajma: Opozicija pokušala nasilno da uđe u kol-centar SNS-a

Predstavnici opozicije i aktivisti želeli su da uđu i vide šta se dešava u hali novosadskom Sajma, zbog čega je došlo do koškanja s policijom, dok je SNS saopštila da su njihove aktiviste koji su bili u hali ugrozili "vandali"

Ispred hale Novosadskog Sajma došlo je do koškanja i guranja policajaca i predstavnika opozicije i aktivista, koji su pokušali da upadnu u prostoriju u kojoj se, kako se sumnja, nalazi kol-centar Srpske napredne stranke, izvestila je televizija N1.

Da se u hali i nalazi kol-centar stranke, potvrdili su iz SNS-a u saopštenju kojim su osudili pokušaj ugrožavanja života svojih aktivista, kako su naveli.

Ekipa N1 zabeležila je incident na ulasku u halu Novosadskog sajma kada je grupa opozicionara i aktivista pokušala da uđe unutra. Kako se navodi u izveštaju, ispred ulaza u halu Sajma bio je narodni poslanik iz Novog Sada Borislav Novaković koji je izjavio za ovu televiziju da se na istom mestu nalazi i Gradska izborna komisija.

Građani koji su bili na licu mesta tražili su od prisutnih policajaca da uđu unutra i provere da li se u hali vrši krivično delo. Dok su se oni raspravljali sa policijom, s druge strane su iz hale pobegli ljudi koji su se tu nalazili, iznoseći sa sobom materijal, prenela je N1.

List "Danas" objavio je da su aktivisti Srpske napredne stranke bacili suzavac na novinare, opozicione aktiviste i građane na Novosadskom sajmu pošto je prethodno "grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi kol-centar Srpske napredne stranke".

Srpska napredna stranka oglasila se saopštenjem u kome obaveštava medije i nadležne institucije Srbije, pogotovo Misiju ODIHR, da je danas oko 13 časova grupa lica izvršila brutalan i rušilački napad na javnu imovinu Novosadskog sajma i to na prostorije koje je legalno i legitimno zakupila SNS, i u kojima se nalazi kol-centar stranke.

Ovaj kol-centar radi i funkcioniše tradicionalno na pomenutoj lokaciji, što je opšte poznata stvar više godina i posluje potpuno u skladu sa svim Zakonskim propisima Republike Srbije, navode iz Gradskog odbora SNS Novi Sad.

Kako dodaju, "vandali i kriminalci, njih oko 100, pokušali su da provale u prostorije u kojima je kol-centar i tada su razvaljivali vrata i uništavali sve pred sobom".

"Predvođeni Mišom Bačulovim, Brajanom Brkovićem i Miranom Pogačarom, isekli su struju u predmetnim prostorijama na Novosadskom sajmu i na taj način ugrozili živote svih prisutnih na predmetnoj lokaciji, što je direktan teroristički čin i uništavanje elektrodistribucione mreže Republike Srbije", dodaje se u saopštenju SNS.

Predmetni prostor zakupljen je u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti Republike Srbije i potpuno u skladu sa ovim Zakonom, navode iz SNS.'

"Kao dokaz tome prilažemo kopiju Ugovora za zakup sala u Kongresnom centru Novosadskog sajma koji prostor je legalno zakupila Srpska napredna stranka Gradski odbor Novi Sad. Upozoravamo nadležne institucije i opštu javnost, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, naročito Kancelariju OEBS za demokratske institucije i ljudska prava da je u Novom Sadu trenutno na snazi brutalan napad na građane i imovinu Republike Srbije i zahtevamo da se sa ovim kriminalnim aktivnostima prestane odmah i da institucije zaštite građane" ističe se u saopštenju.

"Budući da je SNS ovakvim divljaštvom onemogućena da sprovodi potpuno zakonitu aktivnost rada kol centra obaveštavaju javnost da će radi zaštite života građana i imovine Republike Srbije obustaviti rad kol centa SNS na predmetnoj lokaciji uz apel da vandali ni slučajno ne pokušaju da ugroze živote naših aktivista. Takođe tražimo da tužilaštvo hitno reaguje i zaštiti građane Republike Srbije od divljaka i kriminalaca predvođenih nasilnikom Bačulovim, Brkovićem i Pogačarom", dodaje se u saopštenju Gradskog odbora SNS Novi Sad.

"Danas" je citirao i objavu na društvenoj mreži Iks jednog od kandidata opozicione koalicije Mirana Pogačara.

"Nalazimo se na Sajmu, bukvalno na mestu gde bi trebalo da dođu birački spiskovi i rezultati izbora. Pogledajte ovo, ovo je jedan od najvećih kol-centara u Srbiji, tu su i spiskovi, tu je sve, svi zovu… Evo ih, i batinaši dolaze, stavljaju maske. Zovemo policiju", naveo je Pogačar na društvenoj mreži Iks.

Objavom se na ovoj društvenoj mreži oglasila i potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Ana Brnabić koja je potvrdila da ova stranka ima pozivni centar na Novosadskom sajmu i upitala u čemu je problem s tim.

"Imamo članove koji, na dan izbora, pozivaju druge članove i simpatizere, članove porodice, komšije i prijatelje da ih zamolimo da izađu na izbore i glasaju. Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i koja je dobro organizovana. U čemu je problem? Očigledno u tome što, umesto da sede u svojim pozivnim centrima i rade, oni sede u našim i čude se zašto stranke imaju pozivne centre", napisala je Brnabić.

Ona je dodala i da je u jutros "organizovana hajka i plasiranje poluistina i lažnih vesti protiv SNS-a kako bi se u javnosti stvorila slika da postoje neregularnosti na izborima". Ona se upitala i od kada je prekršaj da "naši aktivisti pozivaju naše članove i simpatizere da izađu na izbore i glasaju". 

MUP: Do sada bez ozbiljnijih incidenata tokom izbora, sem napada na policiju u Novom Sadu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da u dosadašnjem toku izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu.

Kako se navodi, MUP će sprečiti, i u saradnji sa tužilaštvom sankcionisati svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i ugrožavanja bezbednosti građana i institucija, uključujući i napad na policiju.

Podseća se da je ustavna i zakonska obaveza MUP-a osiguranje javnog reda i mira, i bezbednosti građana i institucija, i da u tom smislu, MUP reaguje na svaku podnetu prijavu.

I na Banjici slična situacija

Slična situacija, ali bez koškanja, gurkanja i suzavca dogodila se u prepodnevnim satima i ispred Sportskog centra Banjica odakle je takođe izveštavala televizija N1. 

Oni su preneli da su predstavnici Kreni-promeni i Zeleno-levog fronta prijavili organizovano dovođenje birača na tu lokaciju. Uskoro je u SC Banjica došao direktor Fonda PIO Relja Ognjanović koji je novinarima N1 rekao da se tu održava radni sastanak Srpske napredne stranke i doneo ugovor o zakupu sale, kako je izvestila ova televizija.