Srbija i Balkan

Izbori u Srbiji: SNS-u pobeda u Čačku, ima i većinu u Nišu?

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda lista "Beograd sutra" osvojila je 347.284 glasa, što je 64 mandata, saopštila je Gradska izborna komisija
Izbori u Srbiji: SNS-u pobeda u Čačku, ima i većinu u Nišu?© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora u Srbiji, u većini gradova najviše glasova osvojila je lista okupljena oko Srpske napredne stranke, koja je pobedila i u Beogradu.

U pojedinim gradovima i opštinama, međutim, formiranje vlasti biće nešto neizvesnije budući da ni vladajuća koalicija ni opozicija nisu osvojile dovoljno mandata potrebnih za većinu. 

Prvi na listi Srpske napredne stranke "Biramo Niš" Dragoslav Pavlović izjavio je da sada sa sigurnošću može da se kaže da imaju 30 mandata u Gradskoj skupštini i poručio da su pobedili i u tom gradu. Pavlović je na konferenciji za novinare SNS-a u Nišu najavio da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija.

Na osnovu 90,2 odsto obrađenih biračkih mesta i 89,04 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,98 odsto, odnosno 347.284 glasa, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK). To je 64 mandata od 110 u skupštinskom sazivu što ovoj listi pruža mogućnost da samostalno formira vlast u glavnom gradu.

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,48 odsto glasova (114.561), dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,13 procenata (79.941).

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,18 odsto osvojenih glasova (53.607), a sledi Ruska stranka sa 1,17 odsto i 7.656 osvojenih glasova.

Izlaznost je bila 46,21 odsto, a ukupno je glasalo 655.480 birača.

Na osnovu više od 90 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova dobile su liste oko Srpske napredne stranke. 

U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

  • 3. jun 2024 • 22:41

    22:41

    Vučević: Izborna pobeda SNS-a, ali i svih naših partnera

    Predsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da izborna pobeda liste "Aleksandar Vučić – Srbija sutra" na lokalnim izborima u Srbiji 2. juna nije samo izborna pobeda SNS, već i svih koalicionih partnera.

    "Kada pobedite na izborima u tri najveća grada dobijate ozbiljniju sliku političkog raspoloženja Srbije prema političkoj sceni. Bačka Topola i Kanjiža su, uprkos manjku srpskog življa, donele veliki broj glasova listi SNS što znači da su nam i naše komšije koje nisu srpske nacionalnosti ukazale poverenje", rekao je Vučević za TV Informer, prenosi Tanjug.

    On je dodao da Jagodina i Čajetina predstavljaju pobedu za njihove koalicione partnere koji sa SNS-om čine većinu.

    "Ova lista nije samo SNS, nego jedna široka koalicija i zato hvala Zavetnicima, gospodinu Šešelju, Krkobabiću i svim našim partnerima na uspehu", poručio je Vučević.

    Kako je rekao, u Opštini Senta njihova lista odnela je veliki broj glasova, iako tamo ima veliki broj Mađara. "Mi negujemo saradnju sa (predsednikom SVM) Balintom Pastorom, tako da su i Mađari i Bunjevci ukazali poverenje listi SNS u Subotici. Postigli smo istorijski nivo pomirenja sa Mađarskom i meni, kao nekome ko je sa severa, to je pre 20 godina bilo nezamislivo, a više nema međuetničkih incidenata i nasilja u Vojvodini", rekao je Vučević.

    On smatra da će opozicija u narednim danima tražiti krivca za svoje neuspehe. "A na vladajućoj koaliciji ostaje da se brine o narodu na KiM i Republici Srpskoj", konstatovao je premijer. Kako je rekao, dogodilo se to da SNS više ne sme da ide od vrata do vrata da razgovara sa ljudima, što je, kako kaže, deo izborne kampanje bilo koje ozbiljne političke stranke.

    Vučević je rekao da deo opozicije SNS-u brani skupove i štandove, a da je sada došlo do toga da ne smeju da imaju ni kol-centre u koje im, kako kaže, upadaju kao banditi i teroristi. "Samo bih voleo da mi pokažu gde je u zapadnim državama zabranjen kol-centar. Oni su sebi dozvolili da upadaju i prete, a onaj teroristički napad na Novosadski sajam, gde nam je kol-centar već osam godina, je nedopustiv. Kada oni napadaju naše momke i devojke to je junaštvo i dozvoljeno, a da smo ih mi organizovano odbranili ispalo bi kako su došli SNS batinaši i huligani, a ti njihovi heroji bi ispali žrtve", ocenio je Vučević.

    Dodao je da su podneli krivičnu prijavu protiv desetak osoba koje su prepoznali iz političkog života u Novom Sadu. "Lično ću apelovati na Tužilaštvo i policiju da reaguju u skladu sa zakonom. Nama je bitno kako da sačuvamo narod na KiM i Republiku Srpsku, a oni će u narednim danima tražiti krivca za svoj neuspeh. Samo nikada neće stati ispred ogledala i zapitati se", rekao je Vučević.

  • 21:13

    Preliminarni rezultati izbora u Novom Sadu

    Izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za Grad Novi Sad.

    Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a 45 mandata, na drugom mestu su "Udruženi za slobodan Novi Sad" koji će imati 21 mandat, "Kreni promeni" osam i "Heroji Miša Bačulov" tri mandata.

  • 20:12

    GIK: Na osnovu 94,47 obrađenih biračkih lista oko SNS ima 64 odbornika

    Izborna lista "Aleksandra Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je na večerašnjoj sednici utvrdila Gradska izborna komisija (GIK).

    Na drugom mestu je lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" osvojila je 17,71 odsto glasova i 21 mandat, a na trećem "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović" sa 12,15 odsto glasova i 14 mandata.

    Prema najnovijim podacima GIK, lista "Mi - Snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 8,14 odsto glasova i 10 mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

    Kao manjinska stranka, cenzus je prošla i izborna lista "Ruska stranka - Srbija i Rusi braća zauvek" koja je osvojila 1,16 odsto glasova i jedan odbornički mandat.
    Ostale liste nisu prošle cenzus na izborima za Skupštinu grada Beograda.

  • 19:15

    Gradska izborna komisija: SNS pobedio u Čačku

    Gradska izborna komisija u Čačku saopštila je zvanične rezultate po kojima je lista Aleksandar Vučić Čačak sutra osvojila većinu mandata, odnosno 40, a opozicija 35.

    Ivan Ćalović je osvojio 12 mandata, ProBudimo Čačak 10 mandata, Svi za Čačak 4 mandara, Čačak protiv nasilja 4 mandata, Dveri 4 mandata, a Ruska stranka 1 mandat.

  • 18:18

    CeSID: Uočen limitirani napredak u izbornom procesu

    Posmatračka misija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) ocenila je danas da je na izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uočen limitiran napredak u kvalitetu izbornog procesa u odnosu na izbore u decembru 2023. godine kroz, kako kažu, ograničeni uspeh političkog dijaloga i smanjenja sistemskih nepravilnosti tokom izbornog dana.

    U preliminarnom izveštaju o izborima za skupštine gradova Beograda, Novog Sada i Niša 2. juna 2024. godine, koji je danas objavljen, CeSID navodi da su u izbornom procesu uvažena osnovna građanska prava, ali da je politička kompeticija bila limitirana bojkotom nekoliko političkih organizacija čije su posledice, kako kažu, bile najvidljivije u Beogradu.

    CeSID preporučuje snažniji nastavak primene preporuka međunarodnih, ali i domaćih posmatrača uz aktivniju ulogu predstavnika vladajuće koalicije, a smatra i da je neophodno podići kapacitete lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora i otkloniti sve sumnje u tačnost i ažurnost biračkog spiska.

    Oni u izveštaju koji je objavljen na sajtu CeSID-a, navode i da je primetan blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija, posebno one u Beogradu, kroz podizanje transparentnosti u radu i dostupnosti snimaka sednica javnosti.

    Izbori su bili tehnički dobro organizovani, ocenio je CeSID, i preporučuje da se zbog postojanja sumnji u verodostojnost prikupljenih potpisa proces prikupljanja potpisa vrati javno beležničkoj službi.

  • 18:12

    Manojlović poziva u Niš, tvrdi da vlast želi da oduzme pobedu opoziciji

    Oglasio se lider Pokreta Kreni - Promeni Savo Manojlović koji navodi da je ta politička opcija spremna da podrži doktora Milića u Nišu, kao i da čekaju mesto i vreme, a kako kaže, javljaju i za Novi Beograd.

  • 18:01

    Lazović: Pozivam Nišlije da ne prepuštaju svoj grad SNS-u

    Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je danas rekao da će se predstavnici te stranke u Nišu boriti zajedno s građanima za očuvanje izborne volje izražene na lokalnim izborima u nedelju.

    "Pozivam sve slobodarski nastrojene Nišlije i Nišlijke da ne odustaju, da ne prepuštaju Srpskoj naprednoj stranci svoj grad…. i da zaista krene promena s juga", rekao je Lazović agenciji Beta.

  • 17:17

    Misija ODIHR-a ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja

    Šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a Lamberto Zanijer izjavio je danas da je ta misija za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji započela svoj rad 30. aprila i ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja.

    Prema njegovim rečima, brojanje glasova je posmatrano na 46 biračkih mesta.
    On je naveo da su lokalni izbori 2. juna dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternativa, ali je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristrasnosti medija u korist vladajuće koalicije što je, smatra, negativno uticalo na izborni proces.

    Kako je rekao, učesnici izbora su mogli slobodno da vode kampanju, ali su, kaže, dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije umanjili konkurentnost izbora, prenosi Tanjug.

    "Izborni pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, međutim potrebne su dalje reforme da bi se odgovorilo na preostale ili druge preporuke", rekao je Zanijer.

  • 17:13

    SNS u Valjevu 55,32 odsto; Predsednik GIK: Neregularnosti nije bilo, evidentirana jedna primedba

    U skupštinu Grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, a jedna nije prešla cenzus.  Najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 odsto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).

    Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.

    "Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 odsto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandat pripao listama "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović", koja je osvojila 723 glasa ili 1,91 odsto i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 odsto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu, navodi se sa sajtu "Kolubarske".

    Izborna lista "Kasnimo- Narodna stranka- Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri- Stanko Ranković" nije prešla cenzus sa 359 glasova ili 0,95 odsto.

    Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića, na lokalnim izborima održanim u nedelju 2. juna u Valjevu nije utvrđena nijedna neregularnost i nepravilnost, evidentirana je samo jedna primedba, koja "praktično nije bila u vezi sa izbornim procesom nego je bila političke prirode", pa kao takva nije uticala na izbore.

  • 16:56

    Nosilac liste SNS: Sa Ruskom strankom možemo da formiramo vlast

    Nosilac liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra" Dragoslav Pavlović rekao je danas da zvanično može da proglasi pobedu, nakon objave GIK-a, da je ta koalicija osvojila 30 mandata i dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija koja će voditi grad u narednim godinama.

    Kako je rekao Pavlović, sa Ruskom strankom imaće 31 mandat.

    U štab SNS su stigli i trubači i šampanjac, a slavlju je prisustvovao je i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke.

    Pavlović je dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija i da se radi o, kako je rekao, "hrabrim ljudima koji žele da preuzmu odgovornost za vođenje grada".

    "Ono što će biti u fokusu, što će vam biti važno su naši građani, njihov bolji život, prosperitet grada, rast i napredak. To je i bio naš politički program. To je bio naš politički program tokom nove predizborne kampanje. Vodili smo jednu tolerantnu političku kampanju, pokazali smo se kao pravi i odgovorni učesnici u izbornoj kampanji. Predstavili smo ono što su rezultati, a predstavili smo i ono što će biti u budućnosti", dodao je Pavlović.

image