Izbori u Srbiji: SNS-u pobeda u Čačku, ima i većinu u Nišu?

Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda lista "Beograd sutra" osvojila je 347.284 glasa, što je 64 mandata, saopštila je Gradska izborna komisija

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih lokalnih izbora u Srbiji, u većini gradova najviše glasova osvojila je lista okupljena oko Srpske napredne stranke, koja je pobedila i u Beogradu.

U pojedinim gradovima i opštinama, međutim, formiranje vlasti biće nešto neizvesnije budući da ni vladajuća koalicija ni opozicija nisu osvojile dovoljno mandata potrebnih za većinu. 

Prvi na listi Srpske napredne stranke "Biramo Niš" Dragoslav Pavlović izjavio je da sada sa sigurnošću može da se kaže da imaju 30 mandata u Gradskoj skupštini i poručio da su pobedili i u tom gradu. Pavlović je na konferenciji za novinare SNS-a u Nišu najavio da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija.

Na osnovu 90,2 odsto obrađenih biračkih mesta i 89,04 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,98 odsto, odnosno 347.284 glasa, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK). To je 64 mandata od 110 u skupštinskom sazivu što ovoj listi pruža mogućnost da samostalno formira vlast u glavnom gradu.

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,48 odsto glasova (114.561), dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,13 procenata (79.941).

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,18 odsto osvojenih glasova (53.607), a sledi Ruska stranka sa 1,17 odsto i 7.656 osvojenih glasova.

Izlaznost je bila 46,21 odsto, a ukupno je glasalo 655.480 birača.

Na osnovu više od 90 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova dobile su liste oko Srpske napredne stranke. 

U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

3. jun 2024 • 22:41

Vučević: Izborna pobeda SNS-a, ali i svih naših partnera

Predsednik Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je da izborna pobeda liste "Aleksandar Vučić – Srbija sutra" na lokalnim izborima u Srbiji 2. juna nije samo izborna pobeda SNS, već i svih koalicionih partnera.

"Kada pobedite na izborima u tri najveća grada dobijate ozbiljniju sliku političkog raspoloženja Srbije prema političkoj sceni. Bačka Topola i Kanjiža su, uprkos manjku srpskog življa, donele veliki broj glasova listi SNS što znači da su nam i naše komšije koje nisu srpske nacionalnosti ukazale poverenje", rekao je Vučević za TV Informer, prenosi Tanjug.

On je dodao da Jagodina i Čajetina predstavljaju pobedu za njihove koalicione partnere koji sa SNS-om čine većinu.

"Ova lista nije samo SNS, nego jedna široka koalicija i zato hvala Zavetnicima, gospodinu Šešelju, Krkobabiću i svim našim partnerima na uspehu", poručio je Vučević.

Kako je rekao, u Opštini Senta njihova lista odnela je veliki broj glasova, iako tamo ima veliki broj Mađara. "Mi negujemo saradnju sa (predsednikom SVM) Balintom Pastorom, tako da su i Mađari i Bunjevci ukazali poverenje listi SNS u Subotici. Postigli smo istorijski nivo pomirenja sa Mađarskom i meni, kao nekome ko je sa severa, to je pre 20 godina bilo nezamislivo, a više nema međuetničkih incidenata i nasilja u Vojvodini", rekao je Vučević.

On smatra da će opozicija u narednim danima tražiti krivca za svoje neuspehe. "A na vladajućoj koaliciji ostaje da se brine o narodu na KiM i Republici Srpskoj", konstatovao je premijer. Kako je rekao, dogodilo se to da SNS više ne sme da ide od vrata do vrata da razgovara sa ljudima, što je, kako kaže, deo izborne kampanje bilo koje ozbiljne političke stranke.

Vučević je rekao da deo opozicije SNS-u brani skupove i štandove, a da je sada došlo do toga da ne smeju da imaju ni kol-centre u koje im, kako kaže, upadaju kao banditi i teroristi. "Samo bih voleo da mi pokažu gde je u zapadnim državama zabranjen kol-centar. Oni su sebi dozvolili da upadaju i prete, a onaj teroristički napad na Novosadski sajam, gde nam je kol-centar već osam godina, je nedopustiv. Kada oni napadaju naše momke i devojke to je junaštvo i dozvoljeno, a da smo ih mi organizovano odbranili ispalo bi kako su došli SNS batinaši i huligani, a ti njihovi heroji bi ispali žrtve", ocenio je Vučević.

Dodao je da su podneli krivičnu prijavu protiv desetak osoba koje su prepoznali iz političkog života u Novom Sadu. "Lično ću apelovati na Tužilaštvo i policiju da reaguju u skladu sa zakonom. Nama je bitno kako da sačuvamo narod na KiM i Republiku Srpsku, a oni će u narednim danima tražiti krivca za svoj neuspeh. Samo nikada neće stati ispred ogledala i zapitati se", rekao je Vučević.

Preliminarni rezultati izbora u Novom Sadu

Izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za Grad Novi Sad.

Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a 45 mandata, na drugom mestu su "Udruženi za slobodan Novi Sad" koji će imati 21 mandat, "Kreni promeni" osam i "Heroji Miša Bačulov" tri mandata.

GIK: Na osnovu 94,47 obrađenih biračkih lista oko SNS ima 64 odbornika

Izborna lista "Aleksandra Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je na večerašnjoj sednici utvrdila Gradska izborna komisija (GIK).

Na drugom mestu je lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" osvojila je 17,71 odsto glasova i 21 mandat, a na trećem "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović" sa 12,15 odsto glasova i 14 mandata.

Prema najnovijim podacima GIK, lista "Mi - Snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 8,14 odsto glasova i 10 mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Kao manjinska stranka, cenzus je prošla i izborna lista "Ruska stranka - Srbija i Rusi braća zauvek" koja je osvojila 1,16 odsto glasova i jedan odbornički mandat.
Ostale liste nisu prošle cenzus na izborima za Skupštinu grada Beograda.

Gradska izborna komisija: SNS pobedio u Čačku

Gradska izborna komisija u Čačku saopštila je zvanične rezultate po kojima je lista Aleksandar Vučić Čačak sutra osvojila većinu mandata, odnosno 40, a opozicija 35.

Ivan Ćalović je osvojio 12 mandata, ProBudimo Čačak 10 mandata, Svi za Čačak 4 mandara, Čačak protiv nasilja 4 mandata, Dveri 4 mandata, a Ruska stranka 1 mandat.

CeSID: Uočen limitirani napredak u izbornom procesu

Posmatračka misija Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) ocenila je danas da je na izborima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu uočen limitiran napredak u kvalitetu izbornog procesa u odnosu na izbore u decembru 2023. godine kroz, kako kažu, ograničeni uspeh političkog dijaloga i smanjenja sistemskih nepravilnosti tokom izbornog dana.

U preliminarnom izveštaju o izborima za skupštine gradova Beograda, Novog Sada i Niša 2. juna 2024. godine, koji je danas objavljen, CeSID navodi da su u izbornom procesu uvažena osnovna građanska prava, ali da je politička kompeticija bila limitirana bojkotom nekoliko političkih organizacija čije su posledice, kako kažu, bile najvidljivije u Beogradu.

CeSID preporučuje snažniji nastavak primene preporuka međunarodnih, ali i domaćih posmatrača uz aktivniju ulogu predstavnika vladajuće koalicije, a smatra i da je neophodno podići kapacitete lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora i otkloniti sve sumnje u tačnost i ažurnost biračkog spiska.

Oni u izveštaju koji je objavljen na sajtu CeSID-a, navode i da je primetan blagi napredak u radu gradskih izbornih komisija, posebno one u Beogradu, kroz podizanje transparentnosti u radu i dostupnosti snimaka sednica javnosti.

Izbori su bili tehnički dobro organizovani, ocenio je CeSID, i preporučuje da se zbog postojanja sumnji u verodostojnost prikupljenih potpisa proces prikupljanja potpisa vrati javno beležničkoj službi.

Manojlović poziva u Niš, tvrdi da vlast želi da oduzme pobedu opoziciji

Oglasio se lider Pokreta Kreni - Promeni Savo Manojlović koji navodi da je ta politička opcija spremna da podrži doktora Milića u Nišu, kao i da čekaju mesto i vreme, a kako kaže, javljaju i za Novi Beograd.

Lazović: Pozivam Nišlije da ne prepuštaju svoj grad SNS-u

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović je danas rekao da će se predstavnici te stranke u Nišu boriti zajedno s građanima za očuvanje izborne volje izražene na lokalnim izborima u nedelju.

"Pozivam sve slobodarski nastrojene Nišlije i Nišlijke da ne odustaju, da ne prepuštaju Srpskoj naprednoj stranci svoj grad…. i da zaista krene promena s juga", rekao je Lazović agenciji Beta.

Misija ODIHR-a ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja

Šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a Lamberto Zanijer izjavio je danas da je ta misija za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji započela svoj rad 30. aprila i ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja.

Prema njegovim rečima, brojanje glasova je posmatrano na 46 biračkih mesta.
On je naveo da su lokalni izbori 2. juna dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternativa, ali je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristrasnosti medija u korist vladajuće koalicije što je, smatra, negativno uticalo na izborni proces.

Kako je rekao, učesnici izbora su mogli slobodno da vode kampanju, ali su, kaže, dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije umanjili konkurentnost izbora, prenosi Tanjug.

"Izborni pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, međutim potrebne su dalje reforme da bi se odgovorilo na preostale ili druge preporuke", rekao je Zanijer.

SNS u Valjevu 55,32 odsto; Predsednik GIK: Neregularnosti nije bilo, evidentirana jedna primedba

U skupštinu Grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, a jedna nije prešla cenzus.  Najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 odsto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).

Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 odsto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandat pripao listama "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović", koja je osvojila 723 glasa ili 1,91 odsto i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 odsto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu, navodi se sa sajtu "Kolubarske".

Izborna lista "Kasnimo- Narodna stranka- Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri- Stanko Ranković" nije prešla cenzus sa 359 glasova ili 0,95 odsto.

Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića, na lokalnim izborima održanim u nedelju 2. juna u Valjevu nije utvrđena nijedna neregularnost i nepravilnost, evidentirana je samo jedna primedba, koja "praktično nije bila u vezi sa izbornim procesom nego je bila političke prirode", pa kao takva nije uticala na izbore.

Nosilac liste SNS: Sa Ruskom strankom možemo da formiramo vlast

Nosilac liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra" Dragoslav Pavlović rekao je danas da zvanično može da proglasi pobedu, nakon objave GIK-a, da je ta koalicija osvojila 30 mandata i dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija koja će voditi grad u narednim godinama.

Kako je rekao Pavlović, sa Ruskom strankom imaće 31 mandat.

U štab SNS su stigli i trubači i šampanjac, a slavlju je prisustvovao je i Tihomir Perić, prvi na listi Ruske stranke.

Pavlović je dodao da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija i da se radi o, kako je rekao, "hrabrim ljudima koji žele da preuzmu odgovornost za vođenje grada".

"Ono što će biti u fokusu, što će vam biti važno su naši građani, njihov bolji život, prosperitet grada, rast i napredak. To je i bio naš politički program. To je bio naš politički program tokom nove predizborne kampanje. Vodili smo jednu tolerantnu političku kampanju, pokazali smo se kao pravi i odgovorni učesnici u izbornoj kampanji. Predstavili smo ono što su rezultati, a predstavili smo i ono što će biti u budućnosti", dodao je Pavlović.

Stav Ruske stranke da sa SNS formira većinu u Nišu

Predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić rekao je danas da je stav te stranke i njihovog Gradskog odbora Niš da podrži Srpsku naprednu stranku u tom gradu i da zajedno sa njom formira većinu.

Nikolić je rekao ta stranka neće uopšte razgovarati sa predstavnicima opozicije u Nišu i dodao da je nosilac liste "Grupa građana Dr Dragan Milić", uvredio i diskriminisao Ruse izjavom da on nije sreo nijednog u Nišu, javlja portal "realnosrb.rs", a prenosi Tanjug.

Nikolić je za taj portal rekao da će Ruska stranka podržati SNS iz nekoliko razloga, od kojih je ključni nastavak započetih projekata u Nišu koji su važni za građane.

On napominje da Ruska stranka ima odbornike širom Srbije, i ističe da je posebno ponosan na Rusko-Srpski humanitarni centar u Nišu koji godina pomaže građanima u nevolji.

Međunarodna misija za posmatranje: Izbori dobro organizovani, izborni dan protekao uglavnom glatko

Lokalni izbori 2. juna su bili dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternative, pokazuje izveštaj Međunarodne misije za posmatranje izbora.

Kandidati su mogli slobodno da vode kampanju, ali je dominacija vladajuće partije i fragmentacija opozicije smanjila konkurentnost izbora.

Pravni okvir za izbore pruža odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali su potrebne dodatne reforme za rešavanje preostalih preporuka ODIHR-a, kaže se u saopštenju.

Izborni dan je protekao uglavnom glatko, ali su ga negativno pogodila pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku i kupovini glasova, i izolovani slučajevi nasilja.

Brojanje glasova i sabiranje rezultata su generalno ocenjeni pozitivno. Negativno je ocenjeno glasanje u sedam procenata posmatranih biračkih mesta.

Uprkos skraćenom vremenskom okviru, opštinske izborne komisije (OIK) su efikasno upravljale izborima i uglavnom su ispunjavale zakonske rokove. OIK-ovi su objavljivali većinu odluka na vreme, povećavajući transparentnost.

Većina sagovornika ODIHR misije za posmatranje izbora izrazila je poverenje u organizacione kapacitete OIK-ova, ali njihova zavisnost od lokalnih administracija, koje dominira vladajuća koalicija, smanjila je poverenje među opozicionim akterima.

Preliminarni rezultati za Zlatiborski okrug: SNS ima većinu u Arilju i Novoj Varoši

Prema preliminarnim rezulatima lokalnih izbora u Zlatiborskom okrugu koalicija oko SNS osvojila je većinu glasova u Arilju i Novoj Varoši.

U Čajetini na osnovu preliminarnih rezultata Opštinske izborne komisije, izlaznost je bila 65,68 odsto.

Procenti su podaci Opštinske izborne komisije, a brojevi glasova su iz štaba "Zdrava Srbija", prenosi RTS.

Milan Stamatović - Zdrava Srbija dobila je 55,99 odsto ili 4.944 glasa, "Aleksandar Vučić- Čajetina sutra" 14,28 odsto ili 1.229 glasova, GG "Naši ljudi za naše mesto - Marko Pantović" 24,13 odsto ili 2.016 glasova i Miloš Parandilović "Novo lice Srbije, biram borbu" 2,82 odsto ili 231 glas.

U Arilju, prema preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije izlaznost građana na birališta bila je 42,03 odsto, a lista "Aleksandar Vučić - Arilje sutra" dobila je 50,7 odsto ili 18 mandata, Nada za Arilje - 13,32 odsto ili četiri mandata, Ujedinjeni za Arilje - 22,85 odsto ili osam mandata, GG "Volim Arilje" 9,07 odsto ili tri mandata.

U Novoj Varoši, prema podacima OIK-a, izlaznost u ovoj opštini Zlatiborskog okruga bila je 60,6 odsto, a lista "Aleksandar Vučić - Nova Varoš sutra" dobila je 3.706 glasova ili 15 mandata, Bošnjačka građanska inicijativa 349 glasova ili jedan mandat, Miloš Parandilović - Novo lice Srbije, biram borbu - 463 glasa ili jedan mandat, Složno za Novu Varoš 1.461 glas ili pet mandata, GG Dimitrije Paunović 1.311 glasova ili pet mandata.

U Sjenici, Zukorlićeva SPP osvojila je 10 mandata, Ugljaninova SDA devet dok Ljajićeva SDP i naprednjaci imaju po šest mandata.

Grupa građana Aldina Kurtovića imaće četiri, Fadil Nikšić tri, a Nova DSS jedan.

Tri preostale stranke i GG u Sjenici nisu prešle cenzus za jedan od 39 odborničkih mandata.

SNS: Pobeda i Nišu, dogovorena koalicija sa Ruskom strankom

Prvi na listi Srpske napredne stranke "Biramo Niš" Dragoslav Pavlović izjavio je da sada sa sigurnošću može da se kaže da imaju 30 mandata u Gradskoj skupštini i poručio da su pobedili i utom gradu.

"Mi smo ozbiljna stranka, sinoć smo precizno znali rezultat, a GIK je to potvrdila, rekao je Pavlović i dodao da "ne može da se kaže bilo šta sem pobede".

Pavlović je na konferenciji za novinare SNS-a u Nišu najavio da će sa Ruskom strankom biti formirana koalicija.

On je rekao i da osuđuju sve što se događalo u prethodnih nekoliko sati, navodeći da su se čuli spinovi da će SNS imati 29 mandata, nedovoljno da formiraju vlast.

Koalicija oko SNS-a osvojila većinu u Sremu

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Sremu koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je većinu u Inđiji, Irigu, Pećincima, Staroj Pazovi, Šidu i Rumi.

U Opštini Inđija lista "Aleksandar Vučić– Inđija sutra" osvojila je 22.412 glasova ili 57,80 odsto glasova birača, odnosno 22 mandata, GG "Inđija i ti" - 1.746 glasova ili 8,13 odsto (tri mandata), GG "Građanin - Strahinja Jovanović - da, može bolje" - 5.549 glasova ili 25,84 odsto (10 mandata), "Biram borbu za Inđiju" - 981 glas ili 4,57 odsto (jedan mandat) i "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović – Inđija" – 785 glasova ili 3,66 odsto (jedan mandat), navodi se na sajtu Sremske televizije.

U Opštini Irig lista "Aleksandar Vučić- Irig sutra" osvojila je 82 odsto glasova birača to jest 16 mandata, lista "Za našu najlepšu opštinu" – sa 13 odsto glasova birača osvojila je dva mandata, GG "Za zeleni Irig – kad ako ne sad" – sa pet odsto glasova birača osvojila je jedan mandat.

U Opštini Pećinci za listu "Aleksandar Vučić - Pećinci sutra"- glasalo je 10.034 građana ili 82,36 odsto birača, odnosno 27 mandata od ukupno 30, "Za naše selo - Narodni pokret Srbije- Miroslav Aleksić" osvojila 430 glasova ili 3,53 odsto od ukupnog broja birača odnosno jedan mandat, "Pećinci protiv nasilja"- 932 glasa ili 7,65 odsto odnosno dva mandata.

Sve ostale liste osvojile su manje od tri odsto glasova.

Opština Stara Pazova- lista "Aleksandar Vučić - Pazova sutra" dobila je poverenje 4.824 građana ili 67,99 odsto, "Da se narod pita" - 96 glasova ili 1,35 odsto glasova birača, "Za zelenu Pazovu - ako ne sad kad - dr Dejan Žujović"- 113 glasova ili 1,59 odsto, "Moguće je" - 694 glasova ili 9,78 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije - 159 glasova ili 2,24 odsto, GG "Pokret Podunavlje i Pokret za Staru Pazovu"- 362 glasova ili 5,10 odsto, "Biram borbu protiv nasilja" - 100 glasova ili 1,41 odsto i "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" - 580 glasova ili 8,17 odsto.

U Opštini Šid lista "Aleksandar Vučić- Šid sutra" osvojila je 11.015 glasova ili 75,20 odsto odnosno 30 mandata, "Ujedinjena opozicija- glasaj za promene" dobila je poverenje 3.632 birača ili 24,80 odsto odnosno devet mandata.

U Opštini Ruma više od 70 odsto, tačnije 70,54 odsto je dobila lista "Aleksandar Vučić – Ruma sutra" odnosno 33 mandata, "Ruma protiv nasilja" - 13,22 odsto ili šest mandata, "Nova DSS - da živimo normalno" - 5,22 odsto to jest dva mandata, Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek dobila je 3,63 odsto ili jedan mandat, "Biramo zdravu i zelenu Rumu" - 3,43 odsto ili jedan mandat.

Višković čestitao Vučiću i Vučeviću na pobedi

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je čestitao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću pobedu liste "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" na lokalnim izborima u Srbiji.

"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, čestitam vam veliku pobedu na lokalnim izborima u Srbiji, sa željom da Srbija nastavi da se razvija i napreduje na dobrobit svih njenih građana. Ukazano poverenje građana listi 'Aleksandar Vučić - Srbija sutra', rezultat je vođenja odgovorne politike i napretka koji je Srbija u prethodnom vremenu ostvarila na svim poljima", istakao je Viškoviću čestitki.

Dodaje da će ova pobeda na lokalnim izborima još više doprineti jačanju bratskih veza Republike Srpske i Srbije, te dati zamah daljem unapređenju sveukupne saradnje.

Aleksinac: Prema preliminarnim rezultatima koalicija oko SNS-a osvojila 62,06 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima sa svih obrađenih 88 biračkih mesta u opštini Aleksinac većinu je osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.
Izborna lista "Aleksandar Vučić- Aleksinac sutra" osvojila je 9.433 glasa ili 62,06 odsto, druga je izborna lista grupe građana "Buđenje", koja je dobila poverenje 2.504 glasača ili 16,47 odsto, navodi se na portalu "ALpres".

Na trećem mestu je izborna lista "Promene odmah- za opštinu Aleksinac- Ivan Dimić, Boban Rađelović" sa 1.679 glasova ili 11,05 odsto, dok je na četvrtom mestu lista "Dr Dragan Branković - Poštenje je najbolja politika" sa 1.585 glasova ili 10,43 odsto.

Jagodina: Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je 56,98 odsto glasova

Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je najveći broj glasova na lokalnim izborima u ovom gradu, 16.798 ili 56,98 odsto.

Druga je lista "Aleksandar Vučić - Jagodina sutra" koja je osvojila 7.508 glasova ili 25,47 odsto, treća "Maja Radojičić - Jagodina zaslužuje bolje" sa 6,49 odsto i četvrta "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" sa 4,07 odsto, dok dve liste nisu prešle cenzus, navodi se na sajtu "Jedinstvene Srbije".



GIK Niš: Lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" ima 30 odbornika

Gradska izborna komisija Grada Niša objavila je, na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta, da je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,31 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.

Prema objavljenim rezultatima, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10,  lista "Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova" 3,88 odsto i dva mandata, "Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni" osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista "Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu-Tihomir Perić" jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.

SNS Valjevo: Koaliciona lista SNS ima apsolutnu većinu u Skupštini grada

Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) Valjevo objavio je danas da je na lokanim izborim pobedila koaliciona lista "Aleksandar Vučić- Valjevo sutra", koja je dobila više od 55 odsto glasova, što je apsolutna većina odbornika u Skupštini grada Valjeva, sa 30 osvojenih mandata.

Nosilac liste "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra" Lazar Gojković" je poručio da su ovi izbori još jednom pokazali da Valjevci pre svega cene rad i ideju o napretku grada i zahvalio se glasačima na podršci.

Subotica: Koalicija oko SNS osvojila 51,28 odsto glasova ili 35 od 67 mandata

Posle 100 odsto prebrojanih glasova sa 102 biračka mesta koalicionoj listi "Aleksandar Vučić - Subotica sutra" poverenje je dalo 51,28 odsto, odnosno više od 25 hiljada glasača.

Na drugom mestu po broju glasova je lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" sa 27,30 odsto glasova i 13.779 birača.

Treća je "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata, sa 4,32 odsto glasova, odnosno 2.182 birača.

U budući saziv Skupštine grada, koji broji 67 odbornika, prema preliminarnim podacima ulazi lista "Aleksandar Vučić- Subotica sutra" sa 35 odbornika, Savez vojvođanskih Mađara sa 19 odbornika, "Subotica protiv nasilja- Biram Suboticu- Nela Tonković" sa 10 odbornika i za "Pravednu Suboticu- DSHV- SPP- Tomislav Žigmanov" sa tri odbornika.

Prema preliminarnim rezulatima u Užicu koalicija oko SNS osvojila 45,5 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Užicu lista "Aleksandar Vučić - Užice sutra" osvojila je 45,5 odsto glasova izašlih birača ili 30 mandata.

Kako se navodi na sajtu TV 5 Užice, lista "Da Užice ima budućnost - Glišo Vidović" osvojila je 14,6 odsto ili 10 mandata, lista "UOL- UA- Naš grad- Naši ljudi" osvojila je 8,37 odsto ili šest mandata.

Lista "Novi DSS Branko Đurić - Novo lice Srbije Miloš Parandilović"- 3,73 odsto ili dva mandata, lista "Milan Stamatović - Zdrava Srbija"- 6,62 odsto ili četiri mandata, "Užički demokratski front - dr Željko Bacotić" osvojila je 11,1 odsto ili osam mandata.

U gradsku skupštinu ulazi i lista "Biramo borbu, biramo Užice" sa 5,65 odsto ili četiri mandata.

Lista "Ivana Parlić najbolje za Užice, patriotska koalcija Dveri- Narodna Stranka- POKS" dobila je 2,51 odsto, ali nije dobila mandate za gradski parlament.

Pravo glasa imalo je 63.393 birača, a glasalo se na 89 biračkih mesta od kojih je pet u Sevojno.

Mali: Država nastavlja da brine o svojim građanima

Ministar finansija Siniša Mali poručio je, nakon objavljenih rezultata lokalnih izbora u Srbiji, da će biti nastavljena izgradnja autoputeva, saobraćajnica, brzih pruga, mostova, škola i bolnica, povećanje plata i penzija i poboljšanje životnog standarda, te da država nastavlja da radi ono što se od nje i očekuje, a to je da brine o svojim građanima.

Ministar finansija je na svom Instagram nalogu zahvalio građanima koji su juče iskoristili svoje pravo glasa i stabilnom većinom, kako je rekao, nedvosmisleno pokazali da žele dalji rast i razvoj.

"Čujem od mnogih, kampanja je gotova, možemo da predahnemo. Za mene nema razlike, jer bolji život za građane nije kampanja, to je vizija čelnih ljudi ove zemlje u prethodnoj deceniji, sa Aleksandrom Vučićem na čelu koji nas je zarazio idejom da Srbija može mnogo bolje od onoga kako je nekada bilo", napisao je Mali na Instagramu.

Valjevo: Prema preliminarnim rezultatima lista oko SNS osvojila 55,30 odsto glasova

Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Valjevu, lista "Aleksandar Vučuć - Valjevo sutra", koju čini 11 partija, osvojila je 55,30 odsto glasova izašlih birača, dok je lista "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može", koalicija šest partija, dobila 32,79 odsto glasova.

"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" dobila je oko 4,7 odsto glasova, "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" osvojila je oko 1,9 odsto, "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" dobila je oko 1,9 odsto glasova i "Kasnimo - Narodna stranka - Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri - Stanko Ranković" dobila je oko 0,9 odsto glasova građana, navodi se na sajtu Kolubarske.

Prema preliminarnim rezultatima, od 51 odbornika u Skupštini grada, lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra" imaće 30 mandata, "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17, "Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" imaće dva mandata i po jedan odbornički mandat imaće manjinske "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života", prenosi Tanjug.

Na lokalnim izborima u Valjevu glasalo je oko 50 posto upisanih birača, što je značajno manja izlaznost nego u decembru prošle godine na vanrednim parlamentarnim izborima kada je na birališta izašlo 62,1 posto upisanih birača.

Na teritoriji grada Valjeva u birački spisak upisano je 74.878 punoletnih građana, koji su glasali na 103 biračka mesta.

U Bačkoj Topoli najviše glasova za koaliciju oko SVM

U Bačkoj Topoli najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Saveza vojvođanskih Mađara, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije u tom gradu.

Ta lista osvojila je 53,36 odsto glasova ili 19 mandata.

Drugoplasirana je koalicija Aleksandar Vučić - Bačka Topola sutra" osvojila je 36,76 odsto glasova ili 13 mandata, a na trećem mestu je lista "Bačka Topola prekosutra" sa osvojenih 9,88 odsto, odnosno tri mandata.

Ukupna izlaznost u tom gradu je bila 49,72 odsto, pokazuju podaci OIK-a dostavljeni Tanjugu.

Vršac: Koalicija oko SNS osvojila 66,86 odsto glasova

Gradska izborna komisija Grada Vršca objavila je Odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Vršca i prema toj odluci, koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke imaće 32 od 45 odbornika, koalicija okupljena oko DS 12 odbornika, dok će Grupa građana "Biram Vršac" imati jednog odbornika.

Prema obrađenim svim biračkim mestima, za listu "Aleksandar Vučić – Vršac Sutra" glasalo 13.712 birača ili 69,09 odsto, koalicija "Vršac zaslužuje bolje-DS-NPS-NDSS-Liga socijalista Vojvodine - POKS osvojila je 5.456 glasova ili 26,61 odsto ili 12 mandata, Grupa građana Biram Vršac osvojila je 678 glasova ili 3,31 odsto.

Broj upisanih birača - 44.173, od kojih je glasalo 20.507.

Na izbore je izašlo 20.510 ili 46,43 odsto, od tog broja tri listića nisu bila ubačena u biračke kutije.
Broj važećih listića je 19.846 ili 96,78 odsto, dok je broj nevažećih listića 661 ili 3,22 odsto.

U Vršcu su građani mogli da glasaju na 56 biračkih mesta.

Na izborima u Sremskoj Mitrovici najviše glasova za listu Aleksandar Vučić-Mitrovica sutra

Gradska izborna komisija Sremska Mitrovica saopštila je danas da je na lokalnim izborima, održanim u nedelju, najveći broj glasova kao i mandata osvojila lista koalicije "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" 20.782 glasa, što je 60,22 odsto od ukupnog broja birača, odnosno 39 mandata.

Grupa građana "Grad za sve nas" osvojila je 7.278 glasova birača, odnosno 21,09 procenata, i time obezbedila 14 mandata.

Za listu koalicije "Sremska Mitrovica protiv nasilja - Đorđo Đorđić - Tatjana Ljubišić - Danijel Ćetojević" glasalo je 2.631 građana Sremske Mitrovice, odnosno 7,62 odsto i imaće pet mandata.

Tri mandata obezbedila je lista "Dr Savo Manojlović - I ja sam Mitrovica - Kreni - Promeni Mlada Mitrovica" za koju je glasalo 2.045 građana, odnosno 5,93 odsto.

"Evropska Mitrovica" osvojila je 210 glasova, što je 0,61 odsto i time nije obezbedila ni jedan mandat, kao ni lista "Nada za Mitrovicu - Nova Demokratska stranka Srbije" koja je osvojila 703 glasa, odnosno 2,04 odsto.

Lista oko SNS u Bosilegradu osvojila 95 odsto glasova

Lista Aleksandar Vučić – Bosilegrad sutra, posle prebrojanih 100 odsto biračkog materijala, osvojila je 95 procenata glasova, saopštio je u nedelju uveče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Surdulici je, takođe, više nego ubedljivo pobedila koalicija oko SNS-a sa 90 odsto glasova, prenosi Jugmedia.rs.

U toj opštini udružena opozicija osvojila je 6, a Narodni pokret Srbije i grupa građana 4 odsto.

Prema predizbornom koalicionom dogovoru SPS će imati 18 odbornika, a SNS 14.

Dva odbornička mesta pripašće Udruženoj opoziciji, a jedan Narodnom pokretu.

U Kikindi koalicija "Aleksandar Vučić – Kikinda sutra" osvojila 66,14 odsto

Na osnovu kompletno obrađenih podataka Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Kikindi, na lokalnim izborima u najvećem gradu na severu Banata zabeležena je izlaznost od 50,01 procenat ili 23.443 glasa. Najviše mandata – 28 osvojila je koalicija "Aleksandar Vučić – Kikinda sutra" sa 66,14 procenata, odnosno 15.506 glasova, navodi se na sajtu RTV.

Koaliciji "Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć" osvojila je 3.388 glasova, odnosno 14,45 procenata i šest mandata.

Koaliciji "Biram borbu- Biram Kikindu" pripala su tri mandata sa 1.774 glasa, odnosno 7,57 procenata, dok je Savez vojvođanskih Mađara osvojio 1.415 glasova, odnosno 6,04 procenta i dva mandata.

Za ulazak u Gradski parlament i 39 mesta učestvovala su 142 kandidata sa pet izbornih lista. Pravo glasa imao je 46.881 građanin na 60 biračkih mesta.

Sombor: Lista stranaka oko SNS 42 mandata, ostale liste prešle cenzus

Prema preliminarnim rezultatima izbora za odbornike u Skupštini grada Sombora stranke okupljene oko liste "Aleksandar Vučić - Sombor sutra" dobile su 42 mandata. Ta lista osvojila je 20.706, odnosno 66,68 odsto glasova.

Drugoplasirana je opoziciona lista "Biram Sombor bez nasilja", a za tu koaliciju je glasalo 5.825 građana ili 18,8 odsto izašlih, prenosi portal SOinfo.org. Ta lista, bi u lokalnom parlamentu trebalo da zauzme 11 odborničkih mesta.

Kako se navodi, lista Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor osvojila je 1.954 glasova, što iznosi 6,3 odsto potvrđenih na biralištima. Tim rezultatom SVM je obezbedio četiri mandata u gradskoj skupštini.

Izborni cenzus, sa 3,14 odsto - 976 glasova, prošla je i lista Građanski front - stop ludilu i toj grupi građana pripada dva odbornička mesta. Isto toliko imaće i manjinska lista "Za pravedan Sombor! - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Tomislav Žigmanov" koju je podržalo 2,37 odsto birača sa 735 glasova.

Bilo je više od 850 nevažećih listića (2,76 odsto).

Nezvanični rezultati: Front za promene u Bujanovcu osvojio najviše glasova - 19,17 odsto glasova

Prema nezvaničnim rezultatima Opštinske izborne komisije, stranke koje okupljaju Srbe u Bujanovcu mogu da zadrže sadašnjih 13 mandata u lokalnom parlamentu posle izbora održanih u nedelju, a trenutno imaju zagarantovanih 12.

Prema istom izvoru, pobednik lokalnih izbora u Bujanovcu je Front za promene (FZP) Arbera Pajazitija, Dritona Redžepija i stranke DUA sa 3.371 osvojenim glasom ili 19,17 odsto i u budućem parlamentu imaće 8 odbornika, navodi se na sajtu Bujanovačke.

Isti broj mandata imaće i drugoplasirani Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua koji je osvojio 3.083 glasa ili 17,53 odsto.

Treća po snazi je koalicija oko SNS "Aleksandar Vučić-Bujanovac sutra" sa 2.899 glasova ili 16,49 odsto i sedam odborničkih mandata.

Kako se navodi, izbori će biti ponovljeni na dva biračka mesta u Domu kulture i u Zarbincu.

Nezvanični podaci iz Čačka: SNS ima tesnu većinu

Pobedu na lokalnim izborima u Čačku proglasili su i vlast i opozicija. Prema nezvaničnim podacima iz Gradske izborne komisije tesnu većinu za sada ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, izveštava N1.

Glasovi u Čačku prebrojavani su celu noć i neizvesno je da li u ukupnom zbiru većinu ima opozicija ili koalicija oko SNS. Nezvanični podaci iz GIK-a pokazuju da lista oko SNS ima 51,4 odsto i tesnu većinu u odnosu na ostatak opozicije.

Zvanični prelimenarni rezultati biće poznati tek popodne posle 16 sati. Čačak je ostao jedan od poslednjih gradovima u kojima se čeka da GIK saopšti rezultate.

U Kostolcu lista "Aleksandar Vučić – Kostolac sutra" osvojila 58,47 odsto glasova

Na lokalnim izborima, građani su birali odbornike za Skupštinu Gradske opštine Kostolac. Na teritoriji Gradske opštine Kostolac, prema podacima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, pravo glasa imalo je 11.277 građana.

Prema preliminarnim rezultatima za odbornike skupštine gradske opštine Kostolac lista "Aleksandar Vučić – Kostolac sutra" osvojila je 58,47 odsto (14 mandata).

Grupa građana Kostolcu i našim selima pripada više – 8,92 odsto (2 mandata), Jedina NADA za Kostolac – Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) – 8,76 odsto (2 mandata), Grupa građana Iskorak – dr Zvonko Blagojević – Mita Gavrilov – 7,52 odsto (1 mandat), Biramo borbu- Kostolac-Narodni pokret Srbije- Narodna stranka-Novo lice Srbije- 6,84 odsto ili 1 mandat, Srbija centar- Srce- 5,85 (1 mandat).

Lista Aleksandar Vučić – Kostolac sutra, koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), pobedila je na lokalnim izborima u Gradskoj opštini Kostolac, prema podacima dostupnim na sajtu Republičke izborne komisije - SNS je osvojio 3.598 glasova, od ukupno izašlih 6.157 birača, navodi se na sajtu Grada Požarevca.

U Požarevcu lista "Aleksandar Vučić- Požarevac sutra" osvojila 64,31 odsto glasova

Prema podacima Gradske izborne komisije Požarevac na 100 odsto obrađenih biračkih mesta lista "Aleksandar Vučić- Požarevac sutra" osvojila je 64,31 odsto glasova ili 47 mandata. Za ovu listu glasalo je 20.506 građana.

U Požarevcu su građani mogli da glasaju na 73 biračka mesta, a ukupno je bilo upisanih birača 68.273, a od toga na izbore je izašlo 31.892 ili 46,71 odsto, a glasalo je 31.887 upisanih birača.

Broj nevažećih listića - 906 ili 2,84 odsto, a broj važećih listića 30.981 ili 97,16 odsto. Broj listića koji nije ubačen u glasačke kutije - pet.

Pored liste "Aleksandar Vučić – Požarevac sutra", mandate su osvojile i sledeće liste: Grupa građana Iskorak – dr Zvonko Blagojević – Milan Tadić – 6,29 odsto (4 mandata), Vlaška stranka – Ljiljana Ugrinović- 4,02 odsto (3 mandata), Mi glas naroda – Požarevac- 3,73 odsto  (2 mandata), Biram borbu – Požarevac NPS,DS,NS - 11,68 (8 mandata), Jedina NADA za Požarevac POKS- 3,48 (2 mandata) i Moj grad, Moje selo – Moji ljudi- 3,64 (2 mandata).

Dodik: Pobeda liste oko SNS-a garancija sigurnosti i daljeg razvoja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku svim političkim subjektima okupljenim oko liste "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" povodom ubedljive pobede na lokalnim izborima.

Dodik je istakao da je ova pobeda garancija sigurnosti, napretka i daljeg razvoja Srbije.

"Samo stabilna i jaka Srbija svim svojim građanima i celom srpskom narodu može da obezbedi sigurnost i prosperitet", poručio je predsednik Srpske u objavi na društvenoj mreži Iks.

 

Izbori u Bačkoj Topoli: I u novom sazivu najviše odborničkih mesta za SVM

Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije Bačka Topola, birači su na lokalnim izborima u Bačkoj Topoli najviše glasova, 53 odsto, dali Koaliciji okupljenoj oko Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Podršku Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) je dalo 37 odsto glasača koji su izašli na lokalne izbore, dok je koalicija "Bačka Topola prekosutra" (BTP) dobila deset odsto glasova birača, prenosi "Kurir".

U Bačkoj Topoli je na lokalnim izborima glasalo 49,72 odsto birača, a raspodela mandata bi mogla da izgleda tako da ih 19 pripadne SVM-u, 13 SNS-u, i tri "Bačkoj Topoli prekosutra".

GIK objavio rezultate za Zrenjanin: Listi oko SNS 41 od 67 mandata

Na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta pobedu je u Zrenjaninu odnela koalicija okupljena oko SNS-a Aleksandar Vučić - Zrenjanin sutra i dobila 57,98 odsto odnosno 41 mandat u lokalnoj skupštini koja broji 67 mesta, objavila je Gradska izborna komisija.

Na drugom mestu je koalicija "I voda i sloboda - Nada- Ujedinjena opozicija", koja je osvojila 17,15 odsto odnosno 12 mandata.

Lista Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin imaće 9 mandata, na osnovu 13,9 odsto glasova.

Cesid: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka lista Novi Sad sutra osvojila 46 mandata

Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Novom Sadu, najviše mandata, 46 osvojila je lista "Novi Sad sutra", sa 53,1 odsto glasova.

Sledi lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" koja je osvojila 20 mandata, sa 24 odsto glasova, dok je treće mesto zauzela lista "Kreni promeni" sa osam mandata i 9,7 odsto glasova.

Na četvrtom mestu je lista "Heroji-Miša Bačulov" sa tri mandata i 3,8 odsto glasova, a Lista SVM koju predvodi Balint Pastor osvojila je jedan mandat i 1,2 odsto glasova.

Cesid: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka lista Beograd sutra osvojila 64 mandata

Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše mandata, 64 osvojila je lista "Beograd sutra" za koju je glasalo 52,9 odsto birača.

Sledi lista "Kreni promeni" koja je osvojila 21 mandat i 17,4 odsto glasova birača, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,2 odsto glasova birača i 14 mandata.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa devet mandata i 8,1 odsto glasova, a Ruska stranka 1,2 odsto glasova i dva mandata.

Cesid: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka listi Aleksandar Vučić-Niš sutra 30 odbornika

Prema projekciji Cesida i IPSOS-a raspodele mandata za odbornike SO Grada Niša na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" ima 30 odbornika.

Prema toj projekciji, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16, Biramo Niš-Đorđe Stanković 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova tri, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni dva, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika.

Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.

Proglas: Nastavićemo da stvaramo društveni front za demontažu režima

Inicijativa Proglas saopštila je da lokalni izbori "nisu bili ni fer ni slobodni", kao i da su u eskalaciji nepravilnosti i nasilja prevazišli i "najcrnja predviđanja".

"Svima je postalo jasno da je ovakvim 'izborima' defakto ukinuto Ustavom zagarantovano biračko pravo i obesmišljena ideja demokratske smenjivosti vlasti. Pritom je neodgovornim postupcima režima društvo dovedeno na ivicu građanskih sukoba", navodi se u saopštenju.

Proglas je ocenio da je "Srbija potonula u režim lične vlasti Aleksandra Vučića".

"Demontaža tog režima nije stranačko, već opštenarodno pitanje. Proglas će nastaviti da širom Srbije stvara društveni front za ostvarenje tog cilja", zaključuje se u saopštenju.

Lista oko SNS-a odnela pobedu i u sremskim gradovima

Izlaznost u Sremu bila je juče veća od 50 odsto, osim u Staroj Pazovi, u kojoj je izlaznost bila 46,50 odsto. Najveća izlaznost zabeležena je u Pećincima – 78 odsto, prenosi RTS.

Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova u svim opštinama i u gradu Sremska Mitrovica osvojila je lista oko SNS-a (63 odsto). Ova lista bila je ubedljiva i u drugim opštinama Srema: u Pećincima imaju 82 odsto glasova, u Staroj Pazovi 72, u Irigu 84, u Rumi 76 odsto glasova.

Zanimljivo je bilo u Šidu, gde su građani bukvalno mogli da se izjasne na referendumu. Bile su samo dve liste, tako da je SNS dobio tri puta više glasova u odnosu na ujedinjenu opoziciju.

Čolović (Cesid): "Biramo Beograd" najveća žrtva bojkota izbora

Predstavnik Cesida Ivo Čolović izjavio je da, iako je na lokalnim izborima koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) pobedila u većini gradova i opština, ona ipak ima nešto lošije rezultate nego na prethodnim izborima, prenosi N1.

On je naveo da koalicija oko SNS ima 16.000 glasova manje nego na prethodnim izborima, a da je opoziciona koalicija "Biramo Beograd" verovatno najveća žrtva bojkota izbora na koji se odlučio deo opozicije.

Opozicija u Nišu: SNS nema većinu

Prema podacima Narodnog pokreta Srbije, nakon 100 odsto obrađenog biračkog materijala, u Nišu je posle izbora održanih u nedelju SNS osvojila 29 mandata. 

Kako su naveli SNS neće moći da zajedno sa Ruskom strankom, koja je osvojila jedan mandat, formira većinu od 31 odbornika.

GIK: Na osnovu 92,09 odsto obrađenih glasova, lista "Beograd sutra" osvojila 52,85 odsto glasova

Na osnovu 92,09 odsto obrađenih biračkih mesta i 91,43 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,85 odsto, odnosno 355.430 glasova ili 64 mandata, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,61 odsto glasova (118.426) ili 21 mandat, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,17 procenata glasova (81.863) ili 14 mandata.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,16 odsto osvojenih glasova (54.908) ili 10 mandata, a sledi Ruska stranka sa 1,16 odsto i 7.802 osvojena glasa, što je jedan mandat.

Nedimović: Lista "Aleksandar Vučić-Sremska Mitrovica sutra" ubedljivo pobedila sa 61 odsto glasova

Na osnovu 70 odsto obrađenih glasačkih listića na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici, 61 odsto glasova pripalo je koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke, izjavio je nosilac liste "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" Branislav Nedimović.

On je rekao da je lista "Aleksandar Vučić - Sremska Mitrovica sutra" odnela ubedljivu pobedu sa 61 odsto glasova, što je više od 20.000 glasova.

Dodao je da misli da će u gradski parlament ući četiri liste od šest, ali da je to na osnovu 70 odsto obrađenog materijala.

Prema njegovim rečima, od 68.599 upisanih birača u Sremskoj Mitrovici, svoje biračko pravo iskoristilo je 50,1 odsto.

Obradović: Dok ne izbrojimo bukvalno poslednji glas, neće se znati definitivan rezultat

Šef Izbornog štaba Gradske organizacije Srpskog pokreta Dveri u Čačku Boško Obradović izjavio je da je na jučerašnjim lokalnim izborima, na osnovu obrađenih podataka sa 77 biračkih mesta od 104, lista "Čačak sutra" osvojila 48,99 odsto glasova, a da je sledeća lista Ivan Ćalović sa 14,90 procenata.

Obradović je sinoć rekao da je treća Grupa građana Probudimo Čačak sa 13,6 procenata, četvrta koalicija Čačak protiv nasilja sa 6,40 procenata, peta koalicija Svi za Čačak sa 6,13 procenata, a sledi samostalna lista Dveri sa 6,04 procenata i Ruska stranka sa 1,06 procenata.

On je dodao da su se ovim izborima Dveri vratile ne samo na lokalnu, već na širu političku scenu.

"Dok ne izbrojimo bukvalno poslednji glas, sa svakog od 104 biračka mesta u gradu Čačku neće se znati definitivan rezultat. Slična situacija je i u nekim drugim gradovima i opštinama, od Užica, preko Gornjeg Milanovca do Niša, Valjeva", tvrdi Obradović.

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Đorđević izjavio je da je koalicija "Aleksandar Vučić - Vračar sutra" zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

"Na opštini Vračar u lokalni parlament ušlo je osam izbornih lista, što se nije dogodilo nigde u Srbiji. Sa predstavnicima većine tih izbornih lista mi kao stranka imamo od ranije dobre odnose i čvrst dogovor da ako dobiju odbornike u Skupšini opštine Vračar nastavimo zajedno da radimo za dobro Vračara. Tako da lista 'Aleksandar Vučić - Vračar sutra' ponosno objavljuje da smo već tokom izborne noći potvrdili dogovore o koaliciji i da ćemo imati većinu koju će da čini 34 od 63 odbornika koliko ima opštinska skupština", rekao je Đorđević.

On se zahvalio građanima Vračara na podršci i obećao da će novo opštinsko rukovodstvo predstavljati sve stanovnike Vračara, bez obzira na to za koga su glasali na ovim izborima, navedeno je u stranačkom saopštenju, a prenosi Tanjug.

"Naredne četiri godine sprovodićemo projekte koji će život građanki i građana Vračara učiniti boljim. U tome ćemo imati podršku grada Beograda i Vlade Republike Srbije”, rekao je Đorđević.

Gradska izborna komisija: Listi "Beograd sutra" 64 mandata

Na osnovu 92,09 odsto obrađenih biračkih mesta i 91,43 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,85 odsto, odnosno 355.430 glasova ili 64 mandata, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,61 odsto glasova (118.426) ili 21 mandat, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,17 procenata glasova (81.863) ili 14 mandata.

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,16 odsto osvojenih glasova (54.908) ili 10 mandata, a sledi Ruska stranka sa 1,16 odsto i 7.802 osvojena glasa, što je jedan mandat.

GIK: Na osnovu 90,2 odsto obrađenih glasova lista "Beograd sutra" osvojila 52, 98 odsto glasova

Na osnovu 90,2 odsto obrađenih biračkih mesta i 89,04 obrađenog biračkog tela, na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda najviše glasova osvojila je lista "Beograd sutra" i to 52,98 odsto, odnosno 347.284 glasa, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

Lista "I ja sam Beograd" osvojila je 17,48 odsto glasova (114.561), dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,13 procenata (79.941).

Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa 8,18 odsto osvojenih glasova (53.607), a sledi Ruska stranka sa 1,17 odsto i 7.656 osvojenih glasova.

Lista "Kad ako ne sad" osvojila je 1,15 odsto glasova (7.561), a "Mi-glas iz naroda" 0,94 odsto, odnosno 6.199 glasova.

"Rešenje za promenu" ima osvojenih 0,92 odsto glasova (6.033), a lista "1 od 5 miliona" 0,9 odsto ili 5.891 glas.

Slede lista "Ćale ovo je za tebe" sa 0,76 odsto odnosno 5.000 glasova, lista "Ključ za pobedu" sa 0,58 odsto odnosno 3.790 glasova i "Unija Roma Srbije" sa 0,45 odsto odnosno 2.932 glasa.

Lista "Beograd naš grad" ima 0,32 odsto osvojenih glasova (2.115), a lista "Beograd je svet (a) 0,13 odsto odnosno 878 osvojenih glasova.

Izlaznost je bila 46,21 odsto, a ukupno je glasalo 655.480 birača.

U Srbiji su juče održani lokalni izbori, a pored izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, izbori su održani u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

Kako se glasalo u ostalim gradovima u Srbiji

Prema preliminarnim rezultatima u Vrnjačkoj Banji lista "Vrnjačka banja sutra" osvojila je 72,2 odsto, lista "I ja sam Vrnjačka Banja - Biram borbu Radosav Pejović" 17 odsto, a lista "Ujedinjena opozicija Ljubiša Karamarković" 7,95 odsto glasova. Izlaznost je bila 56,2 odsto.

Izvor SNS-a saopštio je da je na osnovu 86 odsto obrađenih mesta u Jagodini koalicija Jedinstvena Srbija - SPS osvojila je 57 odsto glasova, SNS 28 odsto, "Mi snaga naroda" 3,79 odsto, a koalicija opozicionih stranaka 6 odsto, prenosi RTS.

Izvor SNS-a u Subotici pokazuje da je "Aleksandar Vučić Subotica sutra" osvojila 51,28 odsto glasova - 35 mandata, "Savez vojvođanskih Mađara dr Balint Pastor" 27,30 odsto - 19 mandata. Na trećem mestu je "Subotica protiv nasilja" 15,29 odsto ili 10 mandata, zatim "Za pravednu Suboticu Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Stranka pravde i pomirenja, Tomislav Žigmanov" 4,32 odsto - 3 mandata i na petom mestu "Za kulturnu Suboticu" 1,81 odsto - bez mandata.

Nezvanični rezultati pokazuju da je u Zrenjaninu "Zrenjanin sutra" osvojio 57,96 odsto, "Voda i sloboda" 17 odsto i "Zrenjanin protiv nasilja" 13,91 odsto, "Mi snaga naroda" 5,24 odsto, a SVM 3,52 odsto.

Preliminarni rezultati izvora iz SNS-a u Sremskoj Mitrovici, na osnovu 90 odsto obrađenih glasova "Aleksandar Vučić Sremska Mitrovica sutra" osvojila je 60 odsto, "Grad za sve nas" 21 odsto, "Sremska Mitrovica protiv nasilja" 7,5 odsto, "Kreni promeni" 6 odsto, "Nada za Mitrovicu" 2 odsto i "Evropska Mitrovica" 0,65 odsto glasova.

Preliminarni rezultati pokazuju da je u Vršcu "Aleksandar Vučić Vršac sutra"  osvojio 68,8 odsto - 32 mandata, "Vršac zaslužuje bolje" 27,3 odsto - 12 mandata i "Biram Vršac" 3,3 odsto - 1 mandat.

Prema prvim rezultatima na osnovu podataka SNS-a u Požarevcu lista oko SNS-a osvojila je 63,74 odsto - 47 mandata, "Vlaška stranka" 3, "Iskorak" 4, "Mi glas naroda" 2, "Biram borbu" 8, POKS 2 i "Moj grad, moje selo, moji ljudi" 2 mandata.

Na izborima za Skupštinu grada Čačka, lista "Čačak sutra" osvojila je 53,3 odsto glasova ili 41 mandat, saopštio je gradonačelnik Milun Todorović.

Grupa građana Ivan Čalović ima 14,67 odsto ili 10 mandata, Dveri 5,3 odsto (četiri mandata), lista "Svi za Čačak 5,33 odsto i četiri odbornička mandata, lista broj "Probudimo Čačak 13,37 odsto ili 10 odborničkih mandata. Lista  "Čačak protiv nasilja - Novi DSS" ima 6,67 odsto, odnosno pet mandata, a manjinska lista Ruska stranka 1,33 odsto i jedan mandat, saopštio je Todorović.

Prema prvim rezultatima na osnovu obrađenog celokupnog biračkog tela u Tutinu SDA, Selma Kučević ima 18 mandata, SPP, Faris Rešović 6 mandata, Zaim Redžepović 3 mandata, SDP, Jejla Redžematović  6 mandata, Tutin na prvom mestu, Bajro Gegić 2 mandata, Ljutvija Balkan 1 mandat i Hoćemo, možemo bolje za Tutin, Adnan Šehović 1 mandat.

Cesid i Ipsos: U Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova za listu oko SNS-a

Na osnovu više od 90 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu najviše glasova dobile su liste oko Srpske napredne stranke. 

U Beogradu je, na osnovu 92,6 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova osvojila lista "Beograd sutra": 52,9 odsto. Na drugom mestu je lista "Kreni promeni" sa 17,5 odsto, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,3 procenata.

Četvrto mesto je, prema procenama, pripalo listi "Mi snaga naroda" koja je osvojila 9 odsto glasova. U beogradski parlament će još i Ruska stranka sa 1,2 odsto.

U Novom Sadu je, na osnovu 89 odsto obrađenog uzorka Cesida i Ipsosa, najviše glasova osvojila lista "Novi Sad sutra" – 53,1 odsto.

Sledi lista "Udruženi za slobodni Novi Sad" sa 24 odsto, a na trećem mestu je lista "Kreni promeni" sa 9,8 procenata glasova. Prema procenama, četvrto mesto zauzela je lista "Heroji" sa 3,8 odsto glasova, a u novosadski parlament će još i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova.

Prema procenama na osnovu 93,2 odsto obrađenog uzorka, najviše glasova u Nišu osvojila je lista "Niš sutra" – 44,5 odsto.

Sledi Grupa građana "Dr Dragan Milić" koja je dobila 24,4 odsto glasova, dok je na trećem mestu lista "Biramo Niš" sa 15,9 procenata.  U niški parlament će još i lista "Kreni promeni" sa 3,9 odsto i Ruska stranka sa 1,1 odsto glasova.