Srbija i Balkan

Sekretar Pokreta Samoopredeljenje: Vlast ne može da spreči građane da napuste "Kosovo"

Sekretar Pokreta Samoopredeljenje (LVV) Alim Rama smatra da bi uspon desnice u Evropi "nesumnjivo mogao usporiti proces članstva" tzv. Kosova
Sekretar Pokreta Samoopredeljenje: Vlast ne može da spreči građane da napuste "Kosovo"Getty © Chris McGrath

Sekretar Pokreta Samoopredeljenje (LVV) Alim Rama je u intervjuu za "Radio Frans" rekao da je svestan da uprkos "evropskom snu" o Kosovu hiljade građana, uglavnom nezaposlenih mladih ljudi i nezadovoljnih profesionalaca, odlazi kako bi započeli novi život na zapadu. On je dodao da vlada "ne može da ih spreči" da odu".

"Neki se vrate sa iskustvom i onda mogu da ulažu u zemlju", naglasio je Rama, generalni sekretar levičarske nacionalističke partije na vlasti na Kosovu, komentarišući i evropske izbore koji se očekuju sledeće nedelje, gde, kako prenosi "Albanian post", uspon desnice može ugroziti evropsku perspektivu tzv. Kosova.

"Ako Rusija ojača uticaj u regionu, to će stvoriti više problema ne samo za nas, već i za Evropu. Od početka sukoba u Ukrajini slušamo o mogućem otvaranju novih frontova na Balkanu", naglasio je on, dodajući da će za tzv. Kosovo, gde je većina muslimanskog stanovništva, uspon desnice "nesumnjivo usporiti proces članstva".

On je rekao da je "Kosovo na dobrom putu" ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), uprkos činjenici da se očekuje uspeh partija krajnje desnice na predstojećim evropskim izborima koji se održavaju u 27 zemalja članica bloka između 6. i 9. juna ove godine.

image