Srbija i Balkan

Uhapšeni na Merdaru bio deo terorističke organizacije na KiM

Mustafa Tefik, iz sela Labljan na Kosovu i Metohiji, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva
Uhapšeni na Merdaru bio deo terorističke organizacije na KiMGetty © Sasa Djordjevic / Anadolu Agency

Bivši pripadnik takozvane OVK, Mustafa Tefik (69), koji je osumnjičen za otmicu trojice policajaca 19. juna 1999. godine, prebačen je u Javno tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu. Tefik, iz sela Labljan na Kosovu i Metohiji, tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tefik je uhapšen prekjuče po podne na administrativnom prelazu Merdare, u autobusu koji je išao za Sloveniju. Njemu je određeno zadržavanje, posle čega će biti doveden na saslušanje u Javno tužilaštvo za ratne zločine.

Njega je, inače, nekoliko svedoka navelo kao direktnog učesnika u otmici policajaca Gorana Marinkovića (27), Živojina Pavića (50) i Predraga Miloševića (35), kojima se posle toga izgubio svaki trag i do danas se ne zna njihova sudbina. Prema rečima očevidaca, njih je kidnapovala grupa terorističke OVK, u kojoj je bio i Tefik, na magistralnom putu Priština–Gnjilane, kod mesta Labljan.

Trojica kidnapovanih su bila iz sela Slivovo i najbliže komšije. Više detalja o njihovim poslednjim satima pre nestanka izneli su bliski rođaci. Tako je Silvana Marinković ispričala medijima da je noć pre otmice njen suprug, zbog napada tzv. OVK na selo, svekra, svekrvu, nju i dve male ćerkice, prebacio kod njenih roditelja u Gračanicu. Odmah se potom vratio u Slivovo kako bi pomogao komšijama da odbrane porodice, koje nisu imale gde da se izmeste, niti su, uprkos već raspoređenim pripadnicima Kfora, imale bilo kakvu zaštitu.

Marinković, Pavić i Milošević su radili u policiji, ali tog trenutka nisu bili na dužnosti. Krenuli su kamionom, preko Gnjilana za Bujanovac, pa dalje za Smederevo. Pavić je, prema saznanjima "Novosti", sa porodicom, suprugom i četvoro dece, tri sina i kćerkom, prethodno izbegao iz rodnog Slivova za Smederevo i sa Miljkovićem koji je vozio kamion došao je da uzme nešto od stvari iz kuće. Po odeću za decu tog dana je došao i Marinković.

Zamolio je Pavića i Miljkovića da prevezu i nešto njegovih stvari i sa njima krenuo put centralne Srbije. Na putu prema Gnjilanu, međutim, njihove komšije Albanci su im postavili zasedu u Labljanu i oteli ih.

Prema nekim svedočenjima, sva trojica su istog trenutka prebačena u školu u Mramoru, u opštini Novo Brdo, gde je bio štab terorističke OVK. Odatle su potom premešteni u selo Zlaš kod Podujeva, a nešto kasnije smešteni u podrum katoličke crkve u Prištini. Poslednje što se zna o njima je da su prebačeni u okno rudnika u Đakovici, gde im se gubi svaki trag.

Stizale su razne informacije o njihovoj sudbini, a poslednje što se zna je da su, navodno, sva trojica pokopana na jednoj lokaciji, na razmeđu sela Zebince i Bresaljce, u opštini Novo Brdo. Pretraga tog mesta se neprestano odlaže pošto prištinske vlasti odbijaju da postupe po zahtevu beogradske komisije za nestala i kidnapovana lica.

image