Srbija i Balkan

Dr Milić: Kako je Amerika "oslobodila" Niš i kakve to veze ima s Ukrajinom

Ako mi želimo da ostvarimo neke naše nacionalne interese nećemo moći bez SAD, smatra kardiohirurg Dragan Milić
Dr Milić: Kako je Amerika "oslobodila" Niš i kakve to veze ima s Ukrajinom© Dimitrije Nikolic/ATAImages

Doktor Dragan Milić, kardiohirurg koji je javnosti najpoznatiji po tome što je sa svojim timom besplatno radio vikendom i ukinuo liste čekanja, oglasio se po objavljivanju prvih rezultata lokalnih izbora i poručio da je Niš slobodan grad.

"Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao poslednjih dvanaest godina", poručio je dr Milić objavljujući pobedu u Nišu.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju je, inače, osnivač Kluba srpsko-američkog prijateljstva čiji je cilj unapređenje i jačanje saradnje Srbije i SAD. "Ako mi želimo da ostvarimo neke naše nacionalne interese nećemo moći bez SAD", rekao je on za "Južne vesti".

Jedan od ciljeva udruženja je, kako se navodi na njihovom sajtu, "promovisanje vrednosti Zapadnog Sveta i Evro-Atlantskih integracija", odnosno promovisanje članstva u NATO.

Klub blisko sarađuje sa američkom ambasadom, ambasadorima i diplomatama, uključujući Kristofera Hila i za desetak godina rada obezbedio je, navode, 7,8 miliona dolara donacija od SAD.

Kada je reč o "vojnoj saradnji", Milićev klub ugostio je komandanta Kopnene vojske SAD za Evropu, general potpukovnika Frederika Bena Hodžisa i Filipa Bridlava, bivšeg glavnog komandanta NATO-a u Evropi. Sve u cilju promovisanja prijateljskih veza i saradnje sa Vašingtonom i Alijansom – onom istom koja je punila njegovu bolnicu 1999. civilima ranjenim i ubijenim u kasetnom i svakom drugom bombardovanju Jugoslavije.

A kakve veze Ukrajina ima sa Klubom srpsko-američkog prijateljstva i saradnje?

Dr Milić se kao rukovodilac klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu –  na čijem se ulazu nalazi grb Vojske SAD – prošle godine sastao sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Vladimirom Tokačem i predložio da se ranjeni Ukrajinci leče u srpskim zdravstvenim ustanovama.

Dr Milić je tada pozvao Vladu Srbije da razmotri mogućnost lečenja Ukrajinaca u srpskim rehabilitacionim centrima. Troškove će, valjda, pokriti naši "prijatelji" iz Sjedinjenih Država?

image