Nemački ambasador priznao: Posvećeni smo tome da tzv. Kosovo uvedemo u Savet Evrope što pre

Pitanje članstva tzv. Kosova nije se našlo na Komitetu ministara u maju

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode objavio je danas da je njegova država posvećena da takozvano Kosovo uvede u Savet Evrope što pre.

Kako je napisao na društvenoj mreži Iks, napredak sa Zajednicom srpskih opština će omogućiti da se to dogodi.

Rode je naveo da će Nemačka podržati projekat Kosovskog pravnog instituta u skladu sa standardima SE.

"Da ojačamo vladavinu prava i pripremimo Kosovo za Savet Evrope. Mi ćemo podržati zajednički projekat Kosovskog pravnog instituta/FOL za poboljšanje pristupa pravdi u skladu sa standardima SE. Nemačka ostaje posvećena tome da Kosovo uvede u Savet što pre. Napredak sa ZSO će omogućiti da se to dogodi", napisao je Rode.

Rode je ovim javno potvrdio da je Nemačka zemlja koja stoji iza namere da se Priština što pre uvede u Savet Evrope, iako nije ispunila uslove.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope 16. aprila je usvojila preporuku na osnovu izveštaja izvestiteteljke Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.

Bakojanijeva je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Duga dva uslova – formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila, što Srbija uporno zahteva.

Pitanje ulaska Prištine ipak nije došlo na dnevni red Komiteta ministara u maju, a više zapadnih država saopštilo je da ne može da razmatra ulazak tzv. Kosova dok ne formira ZSO.