Šta znači Srbija na hebrejskom: Rabin otkrio vezu srpskog naroda i Boga

Srbija može odlučiti da i dalje pronalazi snagu i svrhu u Bogu ili da ga odbije i snosi posledice, navodi rabin Majkl Frojnd

Naziv Srbija sadrži božje ime, kaže rabin Majkl Frojnd koji proučava veze između Jevreja i Srba i dodaje da se na hebrejskom Srbija piše sa pet slova: sameh, reiš, bet, jud i hei.

Poslednja dva slova jedno su od božjih imena, navodi Frojnd u autorskom tekstu za beogradski list "Politika".

"Otuda činjenica da Srbija sadrži božje ime oličava duboku duhovnu komponentu u srpskom narodu. Zaista, ne sadrži ime svakog naroda božje ime, pa je očigledno da postoji nešto posebno u vezi sa Srbijom", zaključuje rabin.

Takođe, navodi dalje, prvi deo imena Srbija na hebrejskom, sameh, reiš, bet, koren je hebrejskog glagola koji znači "odbiti, baciti".

Podseća da su Srbi, kao i jevrejski narod, tokom vekova mnogo puta bili napadani, osvajani i okupirali, ali su ipak uspeli da opstanu.

"Zašto je to tako? Kako to da Srbija još uvek postoji? Odgovor je: zato što ste odbili da kapitulirate. Odbili ste da se predate. Kao što ime vaše nacije sugeriše, odbili ste da popustite kada se radilo o pitanju vašeg postojanja", piše Frojnd.

Izvor istrajnosti Srbije rabin vidi u vezi sa Bogom sadržane u imenu Srbija, smatra da moć Srbije da nastavi da stoji stameno na svetskoj sceni dolazi od njenog odnosa sa Bogom.

"On je vaš štit i zaštitnik, sve dok ostajete verni Njemu. Na kraju krajeva, On je vaš izvor snage", ocenjuje Frojnd.

Upozorava da se Srbija može odlučiti da i dalje pronalazi snagu i svrhu u Bogu ili da ga odbije i snosi posledice.

"Znam da Srbija poslednjih decenija trpi maltretiranje međunarodne zajednice. Najsvežiji primer za to je rezolucija o Srebrenici, koju je donela Generalna skupština UN, ignorišući ratne zločine bosanskih Muslimana i Hrvata tokom sukoba u Bosni i neopravdano izdvojivši Srbiju kao 'genocidnu naciju'", kaže on.

Dodaje da na koliko je bolno kada Srbi vide da se njihova stradanja zanemaruju i umanjuju, ali poručuje Srbima da ne dozvole da im takve stvari ni na trenutak oslabe duh.

Kako napominje, iako je Jevrejin koji nema ni kapi srpske krvi, voli i divi se srpskom narodu i zemlji, te dodaje da je na Srbiji da čvrsto stoji i odbija prihvatanje nepravde u ime Boga ili da odbaci Boga i kapitulira pred spoljnim silama.

Podsetimo, premijer Izraela Benjamin Netanjahu tokom posete Aleksandra Vučića Izraelu pre 10 godina naveo je kako prijateljstvo između jevrejskog i srpskog naroda seže hiljadama godina unazad, a u  savremenom svetu naša dva naroda bila su ujedinjena u borbi i stradanju.

"Nikada nećemo zaboraviti ulogu srpskog naroda u borbi protiv nacizma. To je značka časti, koja se duboko oseća u našim srcima i koja će uvek, uvek biti tu", poručio je tom prilikom Netanjahu.