Srbija i Balkan

Opozicija protestovala na Novom Beogradu, Milić odbio poziv Manojlovića: Taj put ne vodi nigde

Lider pokreta "Kreni-promeni" dao je rok opoziciji od 24 sata, odnosno do srede u 10 sati ujutro da donese odluku
Opozicija protestovala na Novom Beogradu, Milić odbio poziv Manojlovića: Taj put ne vodi nigde© R.Z./ATAImages

Gradske izborne komisije objavile su preliminarne rezultate lokalnih izbora u Srbiji. U većini gradova i opština lista okupljena oko SNS-a osvojila je najveći broj glasova i moći će samostalno da formira vlast.

Preliminarni rezultati za odbornike Skupštine Grada Beograda pokazuju da je lista oko SNS-a osvojila 64 mandata, "Kreni Promeni" 21 mandat, "Biramo Beograd" 14 mandata, "Mi snaga naroda" 10 i Ruska stranka jedan mandat.

Izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za Grad Novi Sad. Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a 45 mandata, na drugom mestu su "Udruženi za slobodan Novi Sad" koji će imati 21 mandat, "Kreni promeni" osam i "Heroji Miša Bačulov" tri mandata.

GIK u Nišu je saopštio da koalicija oko SNS-a ima 30 mandata, nakon čega je ova lista proslavila pobedu i saopštila da sa jednim mandatom Ruske stranke može da ima većinu za formiranje gradske skupštine.

  • 4. jun 2024 • 21:42

    21:42

    Nastavljen pregled izbornog materijala u Nišu

    Kako javlja Insajder, donet je još jedan džak sa izbornim materijalom u Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu, pa će predstavnicima koalicije Biramo Niš nastaviti da pregledaju materijal i poručuju da će tu ostati celu noć.

  • 21:22

    Opozicija i dalje ispred GIK u Nišu

    Predstavnici liste Biramo Niš ušli su danas u 16 sati u Gradsku izbornu komisiju u Nišu, ali su u 20 sati morali da napuste prostorije jer je isteklo radno vreme.

    Obraćajući se novinarima kandidatkinja liste Biram Niš Dragana Milutinović rekla je da im nije dozvoljeno da nastave da pregledaju birački spisak, te da je u 20 sati obustavljena dostava izbornog materijala jer im je isteklo radno vreme. Kako kaže, tokom izbornog procesa rad komisije mora da traje non-stop.

  • 20:44

    Milić odbio poziv Manojlovića: Taj put ne vodi nigde

    Dragan Milić, nosilac opozicione liste u Nišu izjavio je da nije saglasan sa predlogom Sava Manojlovića da se opozicija ujedini oko građanske neposlušnosti ocenjujući da taj put ne vodi nigde.

    "Ja nisam saglasan sa inicijativom gospodina Manojlovića, mislim da taj put oko te građanske neposlušnosti ne vodi nigde. Nadam se da niko neće da se ljuti zbog toga. Ako izađemo na izbore i ne dobijemo adekvatno poverenje to nas ne opravdava da ćemo mi sada biti neposlušni da bi dobili više glasova", rekao je Milić.

    On je za televiziju Nova naveo da ne želi da diže tenzije i dodao je da je on lekar koji je uvek bio za neke druge metode, kao što je na poslednjim izborima to bila olovka.

    Zamolio "sve ljude iz Beograda" da puste opoziciju u Nišu da "na miru donese odluku o tome kako će i šta raditi".

  • 20:15

    Izborna komisija u Beogradu donela rešenje o ispravljanju grešaka u zapisnicima

    Gradska izborna komisija je na današnjoj sednici donela rešenja o ispravljanju lakih i teških grešaka u zapisnicima o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda.

    Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, to je učinjeno u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

  • 19:42

    Vučić: Neverovatna pobeda liste koalicije oko SNS-a

    Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS rekao je da je neverovatna pobeda liste "Srbija sutra" takvi rezultati se neće ponoviti.

    Napomenuo da Novi Sad ne treba da žuri, i istakao da svi akteri u Nišu treba da sačekaju.

    "Naravno da nepravilnosti nema, kad nemate drugu argumentaciju onda morate da vičete", rekao je Vučić.

    Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

  • 19:35

    Vračar: Komisija utvrdila da nema razlike između zapisnika i stanja u izbornom materijalu

    Opštinska izborna komisija (OIK) Vračara objavila je da je danas ustanovljeno da "nije bilo razlike između Zapisnika o radu biračkih odbora i stanja u celokupnom izbornom materijalu", s izbora 2. juna.

    U saopštenju OIK-a na sajtu te beogradske opštine piše da je, na zahtev članova opozicije iz izborne komisije, izvršen uvid u izborni materijal.

    "Uvidom je ustanovljeno da nije bilo razlike između Zapisnika o radu biračkih odbora i stanja u celokupnom izbornom materijalu", navodi se.

  • 19:28

    Savo Manojlović u Nišu, poziva na masovne demonstracije

    Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović stigao je u Niš gde se obratio ispred Gradske izborne komisije.

    On je poručio da su masovne demonstracije korak koji bi trebalo da usledi, kao i da je jedinstveni stav opozicije – trenutno jedino rešenje.

    "Ukoliko u Nišu dozvolimo prekrajanje zapisnika, to znači da nikada nećemo imati bilo kakve slobodne izbore. Jedini način da ovo stane je, da se u potpunosti delegitimiše Skupština, odnosno diktatura u kojoj se ova zemlja nalazi", rekao je Manojlović.

    Ponovio je da očekuje da se svi iz opozicije izjasne o njegovom predlogu, te da će imati sastanak sa predstavnicima liste "biram borbu".

  • 19:10

    Opozicija ušla u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu

    Predstavnici opozicione liste "Biramo Niš" ušli su u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu i kažu da neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe, a kada sve pregledaju, kažu, podneće primedbe, pa i krivične prijave ako to bude potrebno.

    Zahtev za uvid podneli su i iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" i oni poručuju da će braniti svaki glas, preneo je portal Južne vesti.

  • 19:07

    Protest opozicije na Novom Beogradu, izašli na kružni tok

    Ispred Gradske opštine Novi Beograd održan je protest koalicije "Biram borbu" i zatražili otvaranje samih džakova sa glasovima.

    Okupljeni traže uvid u zapisnike sa biračkih mesta na Novom Beogradu jer smatraju da je došlo do prepravljanja tih zapisnika.

    Nakon obraćanja, organizovana je kratka protesna šetnja do obližnjeg kružnog toka kod zgrade Gradske opštine.

    Na protestu su prisutni Jelena Jerinić, Biljana Đorđević, Dobrica Veselinović, Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, ali i drugi predstavnici iz koalicije „Biram borbu“, ali i aktivisti "Kreni-promeni" kao i glumac Sergej Trifunović.

    Okupljeni su potom izašli na kolovoz i pokušali da blokiraju saobraćaj na kružnom toku kod zgrade opštine.

  • 18:58

    Šapić: SNS će biti na vlasti u svim beogradskim opštinama

    Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je izrazio očekivanje da će njegova Srpska napredna stranka (SNS) biti na vlasti, u koalicijama i u beogradskim opštinama Vračar, Stari Grad i Savski venac.

    "Očekujem da na sve te tri opštine SNS preuzme odgovornost za njihovo vođenje", kazao je Šapić za Radio-televizju Srbiju (RTS).

    Šapić je kazao da će na te tri opštine morati da se prave "neke koalicije", za razliku od drugih gde koalicija oko SNS može sama da formira vlast.

image