Opozicija protestovala na Novom Beogradu, Milić odbio poziv Manojlovića: Taj put ne vodi nigde

Lider pokreta "Kreni-promeni" dao je rok opoziciji od 24 sata, odnosno do srede u 10 sati ujutro da donese odluku

Gradske izborne komisije objavile su preliminarne rezultate lokalnih izbora u Srbiji. U većini gradova i opština lista okupljena oko SNS-a osvojila je najveći broj glasova i moći će samostalno da formira vlast.

Preliminarni rezultati za odbornike Skupštine Grada Beograda pokazuju da je lista oko SNS-a osvojila 64 mandata, "Kreni Promeni" 21 mandat, "Biramo Beograd" 14 mandata, "Mi snaga naroda" 10 i Ruska stranka jedan mandat.

Izborna komisija objavila je preliminarne rezultate za Grad Novi Sad. Najviše glasova osvojila je lista oko SNS-a 45 mandata, na drugom mestu su "Udruženi za slobodan Novi Sad" koji će imati 21 mandat, "Kreni promeni" osam i "Heroji Miša Bačulov" tri mandata.

GIK u Nišu je saopštio da koalicija oko SNS-a ima 30 mandata, nakon čega je ova lista proslavila pobedu i saopštila da sa jednim mandatom Ruske stranke može da ima većinu za formiranje gradske skupštine.

4. jun 2024 • 21:42

Nastavljen pregled izbornog materijala u Nišu

Kako javlja Insajder, donet je još jedan džak sa izbornim materijalom u Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu, pa će predstavnicima koalicije Biramo Niš nastaviti da pregledaju materijal i poručuju da će tu ostati celu noć.

Opozicija i dalje ispred GIK u Nišu

Predstavnici liste Biramo Niš ušli su danas u 16 sati u Gradsku izbornu komisiju u Nišu, ali su u 20 sati morali da napuste prostorije jer je isteklo radno vreme.

Obraćajući se novinarima kandidatkinja liste Biram Niš Dragana Milutinović rekla je da im nije dozvoljeno da nastave da pregledaju birački spisak, te da je u 20 sati obustavljena dostava izbornog materijala jer im je isteklo radno vreme. Kako kaže, tokom izbornog procesa rad komisije mora da traje non-stop.

Milić odbio poziv Manojlovića: Taj put ne vodi nigde

Dragan Milić, nosilac opozicione liste u Nišu izjavio je da nije saglasan sa predlogom Sava Manojlovića da se opozicija ujedini oko građanske neposlušnosti ocenjujući da taj put ne vodi nigde.

"Ja nisam saglasan sa inicijativom gospodina Manojlovića, mislim da taj put oko te građanske neposlušnosti ne vodi nigde. Nadam se da niko neće da se ljuti zbog toga. Ako izađemo na izbore i ne dobijemo adekvatno poverenje to nas ne opravdava da ćemo mi sada biti neposlušni da bi dobili više glasova", rekao je Milić.

On je za televiziju Nova naveo da ne želi da diže tenzije i dodao je da je on lekar koji je uvek bio za neke druge metode, kao što je na poslednjim izborima to bila olovka.

Zamolio "sve ljude iz Beograda" da puste opoziciju u Nišu da "na miru donese odluku o tome kako će i šta raditi".

Izborna komisija u Beogradu donela rešenje o ispravljanju grešaka u zapisnicima

Gradska izborna komisija je na današnjoj sednici donela rešenja o ispravljanju lakih i teških grešaka u zapisnicima o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Beograda.

Kako je saopštio gradski Sekretarijat za informisanje, to je učinjeno u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima.

Vučić: Neverovatna pobeda liste koalicije oko SNS-a

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS rekao je da je neverovatna pobeda liste "Srbija sutra" takvi rezultati se neće ponoviti.

Napomenuo da Novi Sad ne treba da žuri, i istakao da svi akteri u Nišu treba da sačekaju.

"Naravno da nepravilnosti nema, kad nemate drugu argumentaciju onda morate da vičete", rekao je Vučić.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Vračar: Komisija utvrdila da nema razlike između zapisnika i stanja u izbornom materijalu

Opštinska izborna komisija (OIK) Vračara objavila je da je danas ustanovljeno da "nije bilo razlike između Zapisnika o radu biračkih odbora i stanja u celokupnom izbornom materijalu", s izbora 2. juna.

U saopštenju OIK-a na sajtu te beogradske opštine piše da je, na zahtev članova opozicije iz izborne komisije, izvršen uvid u izborni materijal.

"Uvidom je ustanovljeno da nije bilo razlike između Zapisnika o radu biračkih odbora i stanja u celokupnom izbornom materijalu", navodi se.

Savo Manojlović u Nišu, poziva na masovne demonstracije

Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović stigao je u Niš gde se obratio ispred Gradske izborne komisije.

On je poručio da su masovne demonstracije korak koji bi trebalo da usledi, kao i da je jedinstveni stav opozicije – trenutno jedino rešenje.

"Ukoliko u Nišu dozvolimo prekrajanje zapisnika, to znači da nikada nećemo imati bilo kakve slobodne izbore. Jedini način da ovo stane je, da se u potpunosti delegitimiše Skupština, odnosno diktatura u kojoj se ova zemlja nalazi", rekao je Manojlović.

Ponovio je da očekuje da se svi iz opozicije izjasne o njegovom predlogu, te da će imati sastanak sa predstavnicima liste "biram borbu".

Opozicija ušla u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu

Predstavnici opozicione liste "Biramo Niš" ušli su u prostorije Gradske izborne komisije u Nišu i kažu da neće izaći dok ne pogledaju izborni materijal jer sumnjaju na velike zloupotrebe, a kada sve pregledaju, kažu, podneće primedbe, pa i krivične prijave ako to bude potrebno.

Zahtev za uvid podneli su i iz Grupe građana "Dr Dragan Milić" i oni poručuju da će braniti svaki glas, preneo je portal Južne vesti.

Protest opozicije na Novom Beogradu, izašli na kružni tok

Ispred Gradske opštine Novi Beograd održan je protest koalicije "Biram borbu" i zatražili otvaranje samih džakova sa glasovima.

Okupljeni traže uvid u zapisnike sa biračkih mesta na Novom Beogradu jer smatraju da je došlo do prepravljanja tih zapisnika.

Nakon obraćanja, organizovana je kratka protesna šetnja do obližnjeg kružnog toka kod zgrade Gradske opštine.

Na protestu su prisutni Jelena Jerinić, Biljana Đorđević, Dobrica Veselinović, Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, ali i drugi predstavnici iz koalicije „Biram borbu“, ali i aktivisti "Kreni-promeni" kao i glumac Sergej Trifunović.

Okupljeni su potom izašli na kolovoz i pokušali da blokiraju saobraćaj na kružnom toku kod zgrade opštine.

Šapić: SNS će biti na vlasti u svim beogradskim opštinama

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je izrazio očekivanje da će njegova Srpska napredna stranka (SNS) biti na vlasti, u koalicijama i u beogradskim opštinama Vračar, Stari Grad i Savski venac.

"Očekujem da na sve te tri opštine SNS preuzme odgovornost za njihovo vođenje", kazao je Šapić za Radio-televizju Srbiju (RTS).

Šapić je kazao da će na te tri opštine morati da se prave "neke koalicije", za razliku od drugih gde koalicija oko SNS može sama da formira vlast.

Živković: Na zahtev opozicije ponovo izvršen uvid u izborni materijal, nema razlika

Predsednica Izborne komisije GO Vračar Biljana Živković saopštila je da je danas na zahtev članova Izborne komisije iz redova opozicije izvršen uvid u izborni materijal i da je ustanovljeno da nije bilo razlike između Zapisnika o radu biračkih odbora i stanja u celokupnom materijalu.

"Uvidu su prisustvovali, pored članova Izborne komisije GO Vračar i predstavnik posmatrača - Crte", navela je Živković, saopštila je Izborna komisija GO Vračar.

Najviše mandata na Novom Beogradu dobila lista oko SNS - 25

Preliminarni rezultati za 16 beogradskih opština pokazuju da je najviše mandata u opštini Novi Beograd dobila lista oko SNS koja će imati 25 mandata, zatim lista "Kreni - promeni" sa 14 mandata, "Biramo Novi Beograd" sa devet i "Ruska stranka" koja će imati jedan mandat.

Najviše mandata, prema preliminarnim podacima objavljenim na sajtu Republičke izborne komisije, u opštini Zvezdara dobila je lista oko SNS-a 28 mandata, "Biramo Zvezdaru" 17 mandata, "Dosta je bilo" tri, "Za zelenu Zvezdaru dr Dejan Žujović" tri i "Mi smo narod Zvezdare" dva, prenosi Tanjug.

U opštini Barajevo lista oko SNS-a imaće 25 mandata, "Biramo Barajevo" šest i "Za zeleno Barajevo - kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" dva mandata.
U Surčinu lista oko SNS-a imaće 26 mandata, "Biramo Surčin " pet, "Mi snaga naroda" tri i "Ja sam Surčin, ti si Surčin" jedan mandat.

U opštini Obrenovac lista oko SNS imaće 38 mandata, "Za naš Obrenovac" devet, a "Biramo Obrenovac" osam mandata.

U Sopotu lista oko SNS-a imaće 23 mandata, "Zajedno za naš Sopot" devet i "Milica Đurđević Zavetnici" jedan mandat.

U opštini Lazarevac lista oko SNS-a imaće 37 odbornika, "Kreni promeni" devet, "Biramo Lazarevac" sedam, "Mi snaga naroda" pet, "Ja sam Lazarevac, ti si Lazarevac" dva i "Ruska stranka" jedan mandat.

U Mladenovcu lista oko SNS-a imaće 38 odbornika, "Dogovor za Mladenovac” sedam, "Biramo Mladenovac" šest i "Mi snaga naroda" četiri.

U opštini Voždovac lista oko SNS-a imaće 33 odbornika, "Biramo Voždovac“ sedam, "Kreni promeni" 13 i "MI glas za Voždovac" dva odbornika.

U Starom Gradu 23 odbornika imaće "Biramo Stari grad", lista oko SNS imaće 21, "Čuvari Starog grada Marko Bastać" 10, "Narodna lista" jednog i "Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović" takođe jednog odbornika.

Na Vračaru "Biramo Vračar" imaće 28 mandata, lista oko SNS 25, "Vračar Vračarcima" tri, "Zeleni pokret Vračar" dva, "Narodna lista ključ za pobedu Vračar" dva, "Dosta je bilo" dva i "Mi smo Vračar" jedan.

U opštini Rakovica lista oko SNS-a imaće 30 odbornika, "Biramo Rakovicu" imaće 14, "Rakovica naš kraj" dva, dok će "Ujedinjena opozicija Rakovice" i "Dosta je bilo" imati po dva odbornika.

Na Savskom vencu lista oko SNS-a imaće 18 mandata, "Biramo Savski Venac" 16, "Za zeleni Savski venac dr Dejan Žujović" dva i "Dosta politike, Savski venac je naš" jedan mandat.

U opštini Grocka lista oko SNS-a imaće 27 mandata, "Biramo Grocku" pet, "Mi - glas iz naroda" dva mandata, a "Ja sam Grocka, ti si Grocka" imaće jedan mandat.
U Zemunu lista oko SNS-a imaće 36 mandata, "Kreni - promeni" 13 mandata, "Biramo Zemun" pet, "Mi - glas iz Zemuna" dva i Ruska stranka jedan mandat.

U opštini Palilula lista oko SNS- imaće 33 mandata, "Biramo Palilulu" 14 mandata i "Zeleni za Palilulu" osam mandata.

Đuta o predlogu Manojlovića: O tako krupnim stvarima se prvo razgovara

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je  da je Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni pre poziva na građansku neposlušnost morao da obavi razgovor sa svim opozicionim strankama.

Jovanović Ćuta je agenciji Beta kazao da je za poziv Manojlovića da opozicija napusti skupštine Beograda, Niša i Novog Beograda i da vrati mandate u republičkom parlamentu, saznao iz medija.

"Savo Manojlović je morao da prvo obavi razgovor sa kolegama iz opozicije, a ne da nam šalje poziv preko medija. Niko me nije pozvao, da me bilo šta pita. O tako krupnim stvarima mora da se prethodno obavi razgovor", rekao je Jovanović Ćuta.

Manojlović je da opoziciji rok do sutra da se izjasni o njegovom predlogu.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da spremnost na odricanje od mandata zbog odbrane izborne volje za njega nije dilema.

I partija Zajedno je saopštila da ne priznaje rezultate junskih izbora i pozvala opozicione stranke da izađu iz republičkog parlamenta i svih lokalnih skupština i da se uključe u "sveopšti građanski otpor".

Gajić: Narodna stranka prešla cenzus u 13 lokalnih samouprava

Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je da je ta stranka na lokalnim izborima u Srbiji postigla solidne rezltate i naveo da je u koalicijama ili samostalno učestvovala u 26 lokalnih samouprava, a da je izborni cenzus prešla u njih 13.

"Bili smo blizu cenzusa u još desetak opština. Najlošiji izborni rezultat Narodna stranka je postigla u Beogradu na izborima za Skupštinu grada", rekao je Gajić, saopšteno je iz NS.

On je ocenio i da je posle poraza u decembru 2023. godine, za Narodnu stranku najznačajnije što je uspela da opstane kao organizacija.

Stamatović: Dobar rezultat Zdrave Srbije, u Užicu ćemo učestvovati u vlasti sa SNS

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović rekao je danas da je ova stranka prema preliminarnim rezultatima u opštini Čajetina osvojila 58 odsto glasova, a da će u uz Srpsku naprednu stranku učestvovati u vlasti u Užicu.

Kako je rekao Stamatović, iako još nisu objavljeni zvanični rezultati izbora u velikom broju opština i gradova, Zdrava Srbija može da bude više nego zadovoljna onim što je postigla, navodi se u saopštenju stranke.

"U čitavom Zlatiborskom okrugu smo ostvarili veoma dobar rezultat, tako da će naši odbornici biti novi članovi lokalnih parlamenata u Arilju i Novoj Varoši. Narod Zapadne Srbije je prepoznao da su članovi ZS ostvareni ljudi sa merljivim rezultatima i da čine sve što je u njihovoj moći za dobrobit svog kraja", rekao je Stamatović.

Nestorovićev pokret o pozivu Manojlovića da se vrate mandati i uđe u građansku neposlušnost

Borislav Antonijević, kandidat za gradonačelnika pokreta "Mi snaga naroda" rekao je za "Danas" da bi najpre trebalo iscrpeti sve pravne mogućnosti i žalbene postupke pa tek onda govoriti o vraćanju mandata i građanskoj neposlušnosti koje predlaže Savo Manojlović iz pokreta "Kreni promeni".

Antonijević je najpre istakao da je pre ovih beogradskih izbora predsednik pokreta "Mi snaga naroda dr Branimir Nestorović" jasno rekao da pokret neće na njima učestvovati ako se iz izbornog procesa povuku "Kreni-promeni" i "Biramo Beograd", zbog čega ih je, kako tvrdi naš sagovornik "vlast oklevetala da su sa njima u koaliciji".

"Doktor je to rekao zbog očiglednih neregularnosti u izbornom procesu, koji je inače dogovoren bez nas, pod pokroviteljstvom zapadnog faktora, s kojim vlast vrlo dobro sarađuje", kaže Antonijević.

S obzirom da su "Kreni-promeni" i "Biramo Beograd" ipak izašli na te izbore, Antonijević smatra da bi najpre trebalo da iscrpe sve sve institucionalne i pravne mogućnosti i žalbene postupke.

Lista oko SNS-a ima većinu u Čačku i Valjevu

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne (GIK) komisije grada Čačka, pobedu na lokalnim izborima odnela je lista "Aleksandar Vučić - Čačak sutra" sa 40 mandata u gradskom parlamentu.

Na drugom mestu je lista "Ivan Ćalović – Istina i čast", koja je osvojila 12 mandata.

Sledi lista "Probudimo Čačak" sa 10 mandata, dok su po četiri mandata dobile liste "Svi za Čačak -Narodna stranka -Dr Aleksandar Radojević, "Čačak protiv nasilja" i "Prim. dr Milan Roganović - Srpski pokret Dveri- Boško Obradović".

"Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek" osvojila je jedan mandat.

Preliminarni podaci za Grad Valjevo pokazuju da je, lista oko SNS-a dobila 30 mandata, sledi lista "Svanuće-Ujedinjeno Valjevo može" sa 17 mandata, trećeplasirana je "Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu prof. dr Branimir Nestorović sa osvojena dva mandata, dok je "Ekologija, Zeleno Valjevo - Stil života" osvojila jedan mandat.

Lista okupljena oko SNS osvojila 41 mandat u Zrenjaninu, u Subotici 35 mandata

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na sajtu Republičke izborne komisije, lista okupljena oko SNS osvojila je 41 mandat u Zrenjaninu, a pored drugih gradova, pobedu je odnela i u Subotici sa 35 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima u Zrenjaninu je drugoplasirana lista "I voda i sloboda - Nada - Ujedinjena opozicija" koja je osvojila 12 mandata, a sledi lista "Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin" sa devet mandata.

"Mi snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović-Zrenjanin" imaće tri mandata, dok je Savez vojvođanskih Mađara osvojio dva mandata.

Kada je reč o Subotici, lista okupljena oko SNS-a dobila je 35 mandata u lokalnom parlamentu.

Na drugom mestu je lista Saveza vojvođanskih Mađara sa 19 mandata, a na trećem mestu je lista "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" sa 10 osvojenih mandata.

Manjinska lista "Za pravednu Suboticu - Stranka pravde i pomirenja - Tomislav Žigmanov" osvojila je 3 odbornička mesta.

Vršcu je lista okupljena oko SNS-a osvojila je 32 mandata, sledi lista "Vršac zaslužuje bolje" sa osvojenih 12 mandata, dok je "Grupa građana Biram Vršac" osvojila jedan mandat.

Brnabićeva: U izveštaju ODIHR-a nema kol-centara niti imena liste

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u juče objavljenom izveštaju ODIHR-a nijednom rečju ne spominju kol centri SNS-a niti ime liste koja se zove Aleksandar Vučić, jer su to najnormalnije stvari u svim demokratskim zemljama.

"U izveštaju ODIHR-a ima i pozitivnih i negativnih aspekata. Radićemo i dalje na implementaciji njihovih preporuka. Meni su dve stvari najvažnije – u čitavom izveštaju ODIHR-a nemate nijednu jedinu rečenicu o našim kol centrima. Oni su na poziv opozicije obišli čak tri naša kol centra samo u Beogradu u nedelju, i dakle i oni su potvrdili da je to najnormalnija stvar u jednoj demokratskoj zemlji, da jedna stranka ima svoj kol centar", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je druga važna stvar da ne piše ništa o nazivu liste koja sadrži ime Aleksandra Vučića, dakle, kako kaže, to se ni ne spominje u izveštaju.

Vučević: Očekivali smo bolji rezultat u Nišu, podnete krivične prijave zbog kol-centara

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da su podnete krivične prijave za napade na kol centre SNS-a u Beogradu i Novom Sadu tokom održavanja lokalnih izbora, kao i da će predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić ovaj napad prijaviti ODIHR-u.

On je za "Hepi" televiziju istakao da je do sada identifkovano 10 osoba.

Vučević je priznao da su odbornici te stranke očekivali bolji rezultat na lokalnim izborima u Nišu, ali da je njihova lista "sigurno dobila najveći broj glasova", kao i da neće žuriti sa formiranjem vlasti u tom gradu.

Savo Manojlović pozvao opoziciju na građansku neposlušnost

Lider pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović pozvao je opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Manojlović je dao rok opoziciji od 24 sata, odnosno do sutra u 10 sati ujutro da donese odluku.

U slučaju da se opozicija složi oko ovog pitanja najavio je veliku građansku neposlušnost od subote.

"Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način", pozvao je Manojlović.

On je istakao da ovo što se sada dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature.

"Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo potpuno delegitimizovanu vlast, kako bismo u subotu mogli da uđemo u potpunu građansku neposlušnost sa građanima.

"Nemamo vremena da pričamo ko je ranije bio kriv, da šetamo dva meseca", poručio je Manojlović.

On je kazao da ovaj poziv objedinjuje i one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, ali i one koje su govorili da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalno.

"Vraćamo fotelje jer se krade ono što smo kroz institucije izborili", poručio je Manojlović.

Dodao je da to znači ono što su govorili principijelno, a to je da se ne može sedeti u parlamentu i pozivati na građansku neposlušnost.

Precizirao je da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na Grad Beograd, Niš, Opštinu Novi Beograd, ali i republički parlament, jer kao je istakao, suština legitimisanja vlasti je republički parlament.

"Kada nemate opoziciju u parlamentu onda imate diktaturu", rekao je Manojlović.

Lista oko SNS dobila najviše mandata na Novom Beogradu

Preliminarni rezultati za 13 beogradskih opština pokazuju da je najviše mandata u opštini Novi Beograd dobila lista oko SNS koja će imati 25 mandata, zatim lista "Kreni - promeni" sa 14 mandata, "Biramo Novi Beograd" sa devet i "Ruska stranka" koja će imati jedan mandat.

Najviše mandata u Opštini Zvezdara dobila je lista oko SNS-a 28 odbornika, "Biramo Zvezdaru" 17 mandata, "Dosta je bilo" tri, "Za zelenu zvezdaru dr Dejan Žujović" tri i "Mi smo narod Zvezdare" dva.

U opštini Barajevo lista oko SNS-a imaće 25 mandata, "Biramo Barajevo" šest i "Za zeleno Barajevo - kad ako ne sad - dr Dejan Žujović" dva mandata.

U Surčinu lista oko SNS-a imaće 26 mandata, "Biramo Surčin " pet, "Mi snaga naroda" tri i "Ja sam Surčin, ti si Surčin" jedan mandat.

U opštini Obrenovac lista oko SNS imaće 38 mandata, "Za naš Obrenovac" devet, a "Biramo Obrenovac" osam mandata.

U Sopotu lista oko SNS-a imaće 23 mandata, "Zajedno za naš Sopot" devet i "Milica Đurđević Zavetnici" jedan mandat.

U opštini Lazarevac lista oko SNS-a imaće 37 odbornika, "Kreni promeni" devet, "Biramo Lazarevac" sedam, "Mi snaga naroda" pet, "Ja sam Lazarevac, ti si Lazarevac" dva i "Ruska stranka" jedan mandat.

U Mladenovcu lista oko SNS-a imaće 38 odbornika, "Dogovor za Mladenovac” sedam, "Biramo Mladenovac" šest i "Mi snaga naroda" četiri.

U opštini Voždovac lista oko SNS-a imaće 33 odbornika, "Biramo Voždovac“ sedam, "Kreni promeni" 13 i "MI glas za Voždovac" dva odbornika.

U Starom Gradu 23 odbornika imaće "Biramo Stari grad", lista oko SNS imaće 21, "Čuvari Starog grada Marko Bastać" 10, "Narodna lista" jednog i "Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović" takođe jednog odbornika.

Na Vračaru "Biramo Vračar" imaće 28 mandata, lista oko SNS 25, "Vračar Vračarcima" tri, "Zeleni pokret Vračar" dva, "Narodna lista ključ za pobedu Vračar" dva, "Dosta je bilo" dva i "Mi smo Vračar" jedan.

U opštini Rakovica lista oko SNS-a imaće 30 odbornika, "Biramo Rakovicu" imaće 14, "Rakovica naš kraj" dva, dok će "Ujedinjena opozicija Rakovice" i "Dosta je bilo" imati po dva odbornika.

Na Savskom vencu lista oko SNS-a imaće 18 mandata, "Biramo Savski Venac" 16, "Za zeleni Savski venac dr Dejan Žujović" dva i "Dosta politike, Savski venac je naš" jedan mandat.

Zeleni pokret Vračar demantovao izjavu Žujovića

Kako su u međuvremenu preneli mediji, "Zeleni pokret Vračar" demantovao je izjavu nosioca liste "Za zeleni Beograd" dr Dejana Žujovića da neće biti saradnje sa naprednjacima.

Kandidat za gradonačelnika koalicije "Biramo borbu" Dobrica Veselinović izjavio je u noći izbora da je opozicija na pragu formiranja vlasti u opštini Vračar. To je potvrdila i izjava nosioca liste "Za zeleni Beograd" dr Dejana Žujovića koji je poručio da neće biti saradnje s naprednjacima u opštinskom parlamentu na Vračaru.

Međutim, ispostavilo se da je lista "Zeleni pokret Vračar", za koju se verovalo da je deo Žujovićevog pokreta, autonomna u donošenju odluke s kim će u vlast na Vračaru.

Prvi na listi "Zeleni pokret Vračar" Vladimir Kljajić potvrdio je u izjavi za medije podršku svojim dosadašnjim partnerima iz Srpske napredne stranke. Kljajić se ogradio od Žujovića istakavši da "Zeleni pokret Vračar" nema "formalne veze sa Žujovićem".

"Iako smo imali saradnju sa izbornom listom za 'Zeleni Beograd' dr Dejana Žujovića, želim da naglasim da nemamo formalnu saradnju s ovim pokretom. Žujović nije bio prihvatljiv našim članovima, pre svega zbog svojih navika koje ne odslikavaju ideje u koje verujemo", istakao je u pisanoj izjavi Kljajić za "Vreme".

Uz podršku "Zelenog pokreta Vračar" i "Društva za ulepšavanje Vračara", izgleda da će naprednjaci uspeti da obezbede podršku za formiranje vlasti na toj opštini, piše "Vreme".

To potvrđuje i izjava Aleksandra Ilića, nosioca izborne liste "Vračar Vračarcima – Društvo za ulepšavanje Vračara", koji je istakao da "ne želi da Vračar bude izolovan od drugih nivoa vlasti i da služi za političko potkusurivanje vlasti i opozicije".

"Imali smo u prošlom sazivu Skupštine dobru saradnju s rukovodstvom opštine Vračar i verujem da ćemo je nastaviti u narednom periodu", rekao je Ilić.

S podrškom ova dva lokalna pokreta Srpska napredna stranka imaće 34 odbornika od ukupno 63 u Skupštini opštine Vračar. Ako se tome pridoda i manjinska ruska lista "Mi smo Vračar", a koja je ušla u parlament s jednim odbornikom, jasno je da će naprednjaci imati većinu na Vračaru, prenose mediji.

Prema preliminarnim rezultatima izbora u opštini Vračar na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, lista "Biramo Vračar" osvojila je 28 mandata, dok će koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke imati 25 mesta u opštinskom parlamentu.

Po dva mandata pripašće koaliciji Narodne stranke i Dveri, stranci Dosta je bilo, grupi građana "Vračar Vračarcima" i listi "Zeleni pokret Vračar". Po jedan odbornički mandat imaće koalicija manjinskih stranaka pod nazivom "Snaga" i takođe manjinska Evropska zelena partija, koja je nastupila na listi pod nazivom "Mi smo Vračar".

Vračar ostaje naprednjacima, Narodna stranka ne želi s opozicijom

Predsednik Demokratske stranke na Vračaru Bogdan Tatić pozvao je stranke Dosta je bilo, Dveri i Narodnu da formiraju skupštinsku većinu na Vračaru, međutim taj poziv odbila je Narodna stranka objavivši na društvenim mrežama da neće ići u koaliciju s onima koji su krunili njihovu stranku i pokušali da je unište u dva navrata.

"Opštinski odbor Vračar Narodne stranke neće trčati u koalicione razgovore sa onima koji su Narodnu stranku krunili iznutra i pokušali da je unište u dva navrata. Vlast nije najbitnija stvar i nećemo ulaziti u dogovore sa ličnostima koje su protivnici državnog suvereniteta i koji su svesno radili na preuzimanju infrastrukture Narodne stranke, izigravajući poverenje koje su nezasluženo dobili. Napominjemo još jednom, ključ za pobedu je kod nas", poručili su iz Narodne stranke, navedeno je u objavi na društvenim mrežama.

GIK Niš: Prema preliminarnim rezultatima lista oko SNS ima 30 mandata

Gradska izborna komisija Niša donela je odluku o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Niša održanih 2. juna, prema kojima je, na osnovu obrađenih 100 odsto biračkih mesta, lista "Aleksandar Vučić-Niš sutra" osvojila 30 mandata, odnosno 44,31 odsto glasova, dok je Grupa građana "Dr Dragan Milić" osvojila 16 mandata, odnosno 24,49 odsto glasova.

Lista "Biramo Niš Đorđe Stanković" osvojila je 10 mandata, odnosno 16,12 odsto glasova, lista "Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni promeni" dva mandata, odnosno 3,93 odsto glasova, lista Ujedinjeni-nada za Niš dva mandata, odnosno 3,88 odsto glasova, a Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić dobila je 1 mandat, odnosno 1,10 odsto glasova.

Bez mandata su ostale liste Niš naš grad, Bojan Avramović-ne damo Niš, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević-Koalicija snaga.