Srbija i Balkan

Predsednik Saveza Srba iz Rumunije: Svesrpski sabor da pokaže nacionalno jedinstvo i sabornost

Ne može da bude genocidan narod koji je kroz vekove pokazao slavoljublje i slobodarski duh, poručio je Krstić
Predsednik Saveza Srba iz Rumunije: Svesrpski sabor da pokaže nacionalno jedinstvo i sabornost© Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Predstojeći Svesrpski sabor je jedinstvena prilika za značajno okupljanje Srba iz sveta i regiona na kojem treba pokazati nacionalno jedinstvo i sabornost, rekao je predsednik Saveza Srba iz Rumunije Ognjen Krstić.

"U ovim teškim vremenima svi Srbi treba da ukažu na značaj jedinstva i sabornosti. Bez jedinstva i sabornosti ne možemo se niti odupreti, niti odbraniti ono što je Srbima sveto, a to su Kosovo i Metohija i srpski nacionalni integritet", istakao je Krstić.

On je naveo da je to jedinstvena prilika da srpski predstavnici iz regiona, ali i sveta diskutuju o problemima, te napomenuo da je dosta otvorenih pitanja, ali da su i dosadašnja okupljanja pokazala da Srbi snažno podržavaju nastojanja matice za očuvanje integriteta i nacionalnog jedinstva.

"To je najbolja i najjača poruka koju trebamo da pošaljemo sa takvog sabora", naglasio je Krstić.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Krstić je poručio da nijedan Srbin ne može da prihvati tu sramnu odluku bez ikakvog osnova.

"Nijedan Srbin, pa tako ni Srbi iz Rumunije ne podržavaju takvu odluku. Ne može da bude genocidan narod koji je kroz vekove pokazao i slavoljublje i slobodarski duh, koji je poštovao sunarodnike!, istakao je Krstić.

On je ukazao da se uostalom u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja videla i kakva je odluka slobodarskog sveta, gde takozvana rezolucija, iako je prošla, nije dobila većinu glasova UN.

"Oni koji su to sve započeli treba da razmisle zašto su to uradili", rekao je Krstić.

Podsetimo da su predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik najavili za 8. jun Svesrpski sabor u Beogradu.

image